MAINOS

Tunnetko ruokavalintojesi ympäristö- ja terveysvaikutukset? Vertaile verkossa!

Sisustus

Uudella ilmaisella FOODWEB-verkkosovelluksella voit vertailla ruoka-annosten ympäristövaikutuksia, terveellisyyttä ja haitallisten aineiden altistusta. Testaa mitä syöt!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuluttajan on ollut hankala hahmottaa ruoan ympäristövaikutus- ja ravitsemustietoja sekä elintarvikkeiden kautta altistumista erilaisille haitallisille aineille. FOOBWEB-hankkeessa kehitetyn laskentamallin avulla nämä tiedot kuitenkin on saatu yhdistettyä.

– Laskentamallista sovellettu verkkosovellus on hyvä apu, jos haluaa välttää haitallisia aineita, auttaa Itämerta ja koota ravitsemuksellisesti täysipainoisen aterian, kiteyttää hanketta johtanut professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Ateriasovellus ohjaa valintoja oikeaan suuntaan

Kokeile ja anna palautetta ateriasovelluksesta >

Ateriasovelluksella voidaan tarkastella joko valmiiksi koottuja ruoka-annoksia tai poimia lautaselle erilaisista aineksista oma annos ja tarkkailla sen ominaisuuksia.

Suomen ympäristökeskus SYKE:n johtava tutkija Matti Verta kuitenkin toppuuttelee yksioikoista tulkintaa.

– Vaikka ruoka-annoksissa on suuria eroja, ei maailma vielä parane yksittäisillä ateriavalinnoilla. Pitkän tähtäimen muutoksiin tarvitaan tiukkoja tavoiterajoja ja hyvää motivaatiota. Sivusto ei anna suosituksia, vaan on pikemminkin työkalu kriittiselle kuluttajalle, Verta sanoo.

Ympäristövaikutuksista ateriasovellus huomioi rehevöitymisen, kasvihuonekaasut sekä torjunta-aineiden käytön. Haitta-aineet valittiin niiden esiintymisen yleisyyden, ympäristö- ja terveysvaikutusten sekä biokertymispotentiaalin perusteella.

– Haitta-aineille altistumista ja ruuan ravitsemusarvoja kannattaa pohtia monelta kantilta. Esimerkiksi kalan syömiseen saattaa sisältyä altistumisriskejä, mutta samalla myös paljon hyviä puolia. Kannattaa syödä kohtuullisesti ja monipuolisesti eri kalalajeja, jolloin riskit pysyvät pienempinä, suosittelee Verta.

Kuluttaja puntaroi ruokavalintojaan monesta eri näkökulmasta

Yhdessä vaakakupissa painavat terveellisyys ja ympäristövastuullisuus. Toisessa keikkuvat riskit, jotka realisoituvat usein vasta haitta-ainevaroitusten tai ruokaskandaalien yhteydessä. Joskus omilla makumieltymyksillä on raskain painoarvo.

– Kohtuullisuus on kova sana, puhutaanpa sitten ruoan määrästä tai laadusta. Tämä verkkopalvelu on tarkoitettu nimenomaan oppimiseen ja terveen järjen tukemiseen, painottaa Sirpa Kurppa.

FOODWEB-laskuri auttaa myös ruokaketjun läpinäkyvyyden arvioinnissa näyttämällä keskimäärin, minkä verran ravinteita käytetään viljelyssä ja millaisin vaikutuksin elintarvikkeita tuotetaan.

– Tämän täydentämiseen toivomme jatkossa ruoan tuottajilta ja valmistajilta tarkempia laskelmia ympäristövaikutuksista, sanoo Kurppa.

Hankkeen tavoitteena oli myös luoda toimintatapoja, joiden avulla jokainen Itämeren alueen asukas voisi huolehtia merensä tilasta.

Kokeile ja anna palautetta ateriasovelluksesta >

FOODWEB-hanketta ( Itämeren ympäristö, ruoka ja terveys: tavoista tietoisuuteen ) koordinoi MTT. Yhteistyökumppaneina olivat Suomen ympäristökeskus SYKE, Latvian ja Tarton yliopistot sekä tiedekeskus-AHHAA Tartosta. Projektin toiminta-alueena oli Itämeri ja sen ympäristö. Tavoitteena oli kiinnittää huomioita ruokaan ja sen tuotantoon liittyviin ympäristövaikutuksiin sekä riskeihin ja niiden vaikutuksiin yksilön, hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Hankkeen rahoitti Central Baltic Interreg IVA-ohjelma.

 

ympäristö , Itämeri , ruoka , rehevöityminen , elintarvike , ympäristövaikutus , kemikaalit

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aterialaskuri ravintoaineet ravintoainelaskuri ympäristövaikutus