Muovinen kaapelilista kuljettaa johtoja pinnalla, mutta piilossa. Kuva Tehalit

Monessa asunnossa pistorasioita on liian vähän ja harvoin siellä, missä niitä tarvitaan. Rakennus- ja remontointivaiheen huolellisella suunnittelulla voidaan vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten siististi sähkölaitteiden johdot tulevat kodissa kulkemaan.

Seinien sisään. Huoneiden kalustusta kannattaa miettiä ainakin television, elektroniikan ja tietotekniikan sijaintiin saakka, jotta riittävä määrä antenni- ja sähköpistorasioita tulee asennettua sopiviin kohtiin. Uusissa asunnoissa seinien sisällä kulkee yleensä myös verkkokaapeli.

Tarjolla on ratkaisuja vaativampaankin makuun. Kodin huoneissa voi kuunnella musiikkia yhdestä äänilähteestä, kun kaiutinjohdot asennetaan kulkemaan rakenteissa huoneesta toiseen. Pidemmälle viety ratkaisu on ääni- ja kuvasignaalin keskitetty jako, jolloin yhden ohjelmalähteen lähetystä voidaan seurata kaikkialla talossa. Laitteet vähenevät – ja niin myös johdot.


 

 

Selaa lisää johdonpiilotusmahdollisuuksia kuvagalleriassa >

Pintaan ja piiloon. Kun vahinko on jo tapahtunut, avuksi tulevat erilaiset pintaratkaisut. Muovisten kaapelilistojen avulla piuhat kulkevat siististi ja pölyttömästi piilossa. Johto asetetaan listan sisään ja kansi napsautetaan kiinni. Lista kiinnitetään tarralla seinään tai kattoon. Monen kokoisiin listoihin saa lisäosina mutkia, kulmia ja pistorasioita. Ne ovat tyypillisesti elastisia ja taipuvat myös kaarevalle pinnalle. Yleisin väri on valkoinen, mutta muutakin on tarjolla. Jotkut kaapelilistat voidaan päällemaalata tai tapetoida.

Vanhoissa taloissa sähköjohdot kulkevat usein pinnassa. Johtourallisten jalkalistojen avulla piilottaminen onnistuu seiniä rikkomatta. Myös peitelistoja saa johtourallisina. Johtouralliset listat ovat hieman paksumpia kuin urattomat. Väri-, tyyli- ja materiaalivalikoima on yhtä runsas kuin listoissa yleensä.

Työtiloissa, autotalleissa ja kellareissa tarvitaan turvallisia ratkaisuja. Seinään tai kattoon asennettava kaapelisuoja muistuttaa muoviputkea ja se kiinnitetään ruuvattavin kiinnikkein. Mutkien ja lisäosien avulla suojan saa joustavasti kulkemaan siellä, missä haluaa ja johdot ovat suojassa pölyltä, vedeltä ja jyrsijöiltä.

Oikomalla ojennukseen. Takkuinen johtovyyhti pöydän takana harmittaa ainakin siivoojaa. Jos johtoja ei tarvitse piilottaa, vaan järjestää, tarjolla on monia kepeitä apuvälineitä.

Nippusiteiden avulla johdot kootaan kulkemaan yhtenä, siistinä pötkönä. Siteisiin voidaan liittää pieni tarraneliö, jonka avulla johtonippu saadaan kiinnitettyä seinään tai vaikkapa pöytälevyn alapintaan. Osa nippusiteistä on kertakäyttöisiä ja osa uudelleenavattavia. Vaihtoehtoisia ratkaisuja on runsaasti.

Tarranauha niputtaa johdot siten, että nippua voidaan avata ja sulkea helposti uudelleen.

Teippikiinnitys on yksinkertainen tapa poistaa johdot lattioilta. Teippi kiinnittyy useimpiin materiaaleihin myös ulkona.

Johtopidike on klipsimäinen teline. Pidikkeitä asennetaan esimerkiksi seinälle tai pöydän alapintaan sopivan matkan välein ja johto painetaan paikoilleen. Pidikkeitä saa erikokoisille johdoille ja niihin voi kiinnittää monta johtoa rinnakkain. Myös yhden johdon klipsejä on saatavilla.

Avattavia lenkkejä on monia eri kokoja. Suurimpiin voidaan ripustaa monta metriä kiepille taivuteltua johtoa. Lenkki kiinnitetään seinään tarralla tai koukkuun ripustamalla.

Spiraali tai halkaistu muoviletku kokoaa johdot sisäänsä. Monta pientä johtoa vaihtuu yhdeksi putkiloksi, jota on helppo siirtää imurin tieltä. Letkuja ja spiraaleja saa eri väreissä, pituuksissa ja paksuuksissa. Johtojen pujottaminen spiraaliin helpottuu siihen tarkoitetun työkalun avulla.

Naulattavat ja ruuvattavat kaapelikiinnikkeet kuuluvat rautakaupan perusvalikoimaan. Saatavilla on monia kokoja ja joskus myös värejä.

Nitojan kaltaisella sinkiläpistoolilla voi kiinnittää pienjännitejohtoa, kuten tietokone-, puhelin- ja kaiutinkaapelia.

Selkä suorana. Hankalassa paikassa sijaitsevat pistorasiat ovat ikäviä käyttää, jos johdon toimittaminen pistokkeeseen vaatii ryömimistä.

Pöytälevystä nouseva pistorasiatorni tuo liitännät siististi käden ulottuville ja painuu alas pöydän kannen tasoon, kun sitä ei käytetä. Hieman toimistomainen ratkaisu voi olla kätevä esimerkiksi keittiössä ja kodin työhuoneessa – miksei kodinhoitohuoneessakin.

Langattomasti. Laitteiden ohjaukseen on saatavilla johdottomia ratkaisuja. Esim. kattolampulle ei tarvitse vetää katkaisijanjohtoja ja niitä voidaan ohjata kaukosäätimellä. Johdottoman kytkimen voi asentaa myös pistorasiaan, jolloin siihen kytketty laite käynnistyy ja sammuu kaukosäätimellä. Järjestelmiin saa kaukosäätimiä, joilla voidaan ohjata useampaa johdottoman järjestelmän kohdetta.  

Yhteystietoja mm.

Clas Ohlson, 020 111 2222, www.clasohlson.fi
Listatalo
, (06) 456 6500, www.listatalo.fi
Rele ja Ratas
, 045 120 9134, www.johdoton.fi
UTU Powel/Tehalit
, (09) 2746 411, www.utupowel.fi

Selaa lisää johdonpiilotusmahdollisuuksia kuvagalleriassa >