Tyylikkäillä laatoilla ilmettä kylpyhuoneeseen
Jos haluat laatoittaa kylpyhuoneesi trendi-tietoisesti, valitse suuret valkoiset tai harmaansävyiset laatat. Unohda vaakaboordi ja anna mielikuvituksen lentää.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Huom! Hinnat vuoden 2005 tasolla.
Vielä muutama vuosi sitten kylpy- ja pesuhuoneet laatoitettiin periaatteella tumma alaosa, vaalea yläosa ja välissä vaakaboordi. Nyt annetaan tilaa luovuudelle ja mielikuvitukselle. Parantuneesta laattavalikoimasta ja erilaisten materiaalien yhdistelmistä syntyy lukematon määrä yksilöllisiä kylpyhuoneita.
Seinälaatat ovat nyt entistä suurempia. Kun koko oli ennen 15 x 15 tai 20 x 20 cm, nyt laatta voi olla jopa 60 x 60 cm. Suuri laatta luo tilan tuntua ja rauhallisen tunnelman, koska pintaa rikkovia saumoja on vähän. Joidenkin mielestä levollinen pinta voi tietysti tuntua tylsältäkin.
Pinta näyttää vielä yhtenäisemmältä, jos valitset niin sanottuja kalibroituja, laserleikattuja laattoja, jotka voi asentaa lähes puskusaumaan. Laattojen väliin jää melkein huomaamaton, vain parin millin sauma.
Tyylikkään ja ajattoman kylpyhuoneen saa yhdistämällä valkoista ja harmaan eri sävyjä
Tyylikkään ja ajattoman kylpyhuoneen saa yhdistämällä valkoista ja harmaan eri sävyjä. Pukkilan Sandstone-sarjan laatoilla voi laatoittaa sekä seinät että lattiat. Lasittamattoman laatan pinta on kivimäisen karhea. Kokojan on kuusi ja värivaihtoehtoja viisi. Sarjaan kuuluu myös koristelistoja, askelmalaattoja ja jalkalistoja. Laattojen hinnat alkaen 40 euroa / neliö.

Kylpyhuoneen trendivärejä ovat nyt musta, valkoinen ja harmaa

Tällä hetkellä muotia ovat suorakaiteen muotoiset laatat, mieluiten vaakasuoraan asennettuina. Voit myös asentaa laatat tiiliseinän tapaan limittäin.
Romanttisuus, kukkakoristeet ja hempeät värit eivät juuri nyt ole erityisen suosittuja. Moderni kylpyhuone on pelkistetyn tyylikäs. Vahvimmat värit ovat valkoinen, musta ja harmaan eri sävyt, mutta myös beigellä on ystävänsä. Suomalaiset rakastavat muodin vaihteluista piittaamatta myös sinistä ja vihreää. Nämä veden värit sopivatkin hyvin pesutiloihin.
Klassikkovärit ovat turvallisia, sillä niitä jaksaa todennäköisesti katsella ainakin kymmenen vuotta eteenpäin. Eloa valko-harmaasävyiseen kylpyhuoneeseesi saat pirteillä pyyhkeillä ja pikkutavaroilla. Jos kuitenkin olet rohkea ja rakastat värejä, ota mallia keskieurooppalaisista ja laatoita kylpyhuoneesi iloisen oransseilla, keltaisilla tai vaikka punaisilla laatoilla!
Koristelistoja, mosaiikkia
Koristeina ja katseenvangitsijoina ei enää juuri käytetä boordia, paitsi pystysuorassa. Boordi voi myös kehystää peiliä tai rajata kylpyhuoneen eri tiloja toisistaan. Yksinkertaisen tehokas koristeraita seinään tai lattiaan syntyy käyttämällä samoja keraamisia laattoja kuin muuallakin kylpyhuoneessa, mutta erivärisenä. Myös erikokoisten laattojen yhdistelmistä syntyy mielenkiintoista vaihtelua. Voit esimerkiksi rakentaa lattiaan kuvioita käyttämällä vaikka kolmea eri laattakokoa.
Mattapintaiset tai kiiltävät lasilistat ja alumiiniset koristelistat ovat trendikkäitä kavereita laatoille. Älä kuitenkaan ripottele kuvioita ja koristeita kylpyhuoneen jokaiselle seinälle. Paljon suuremman vaikutuksen teet, kun esimerkiksi laatoitat yhden seinistä värikkäällä mosaiikkisekoitelmalla.
Tutki kylpyhuonettasi: olisiko jokin nurkkaus erityisen edukseen, jos sitä koristaisi yksi suuri kuviolaatta? Yhdistele vastakohtia: modernit, kiiltävät seinälaatat karkean, kuluneen ja kiveltä näyttävän lattian kanssa luovat kantrihenkisen tunnelman.