MAINOS

Asumisen esteettömyys auttaa kaikkia

Sisustus

Hyvin suunniteltu esteetön asunto on hyvä asunto kaikille, niin terveelle ja vammattomalle kuin vanhukselle, tilapäisesti sairaalle, muuten toimintarajoitteiselle, liikunta-, näkö- tai kuulovammaiselle. Esteettömään asuntoon voi myös ongelmitta kutsua vieraita, joilla on toimintarajoitteita. Lapsiperheet arvostavat sitä, että lastenvaunutkin saa helposti asuntoon. Esteetön asunto myös ehkäisee tapaturmia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Esteettömyys on etu kaikille 

 

  • Yksinkertaisen hätäkutsunapin saa langattomasta ovikellosta. Soittonappi laitetaan esimerkiksi sängyn viereen, ja kellon voi viedä toiseen makuuhuoneeseen, pihalle tai vaikka naapuriin.
  • Jos ruokailuvälineiden pitäminen kädessä ei enää luonnistu, kahvan päälle voi laittaa pätkän silikoniletkua. Näin kahvasta tulee paksumpi ja pitävämpi. Letku kestää myös konepesua.
  • Jos saunassa joutuu istumaan alimmalla lauteella, kannattaa ilmanvaihto suunnitella niin, että lämmin ilma poistuu mahdollisimman matalalta. Näin lämpöä riittää myös alas. Myös kattoa madaltamalla saadaan lämpö alemmaksi.
  • Kun uunissa on ulos vedettävät kannakkeet, pellin voi ensin vetää uunista, jolloin se on helpompi nostaa työtasolle.
  • Jos vanhuksella on tapana lähteä harhailemaan yöllä huoneestaan, voi ovelle sijoittaa pienen hälyttimen, joita käytetään kaupoissa ilmoittamaan asiakkaan tulosta. Paristokäyttöinen hälytin ei maksa paljon.
  • Jos valokytkimen löytäminen tai käyttäminen on hankalaa, kannattaa vaihtaa se valaistuun kytkimeen tai liittää valaisimeen liiketunnistin.

 

Ammattilainen auttaa

Esteetöntä kotia suunniteltaessa pitää ensisijaisesti huomioida asukkaan tarpeet ja mieltymykset – hänen kotinsahan se on. Suunnittelussa tarvitaan avuksi ammattilaisia, kuten rakennusalan asiantuntijaa ja fysioterapeuttia. Ensin suunnitellaan tavoitteet ja kokonaisuus ja vasta sitten valitaan sopivimmat tuotteet. Mitoituksen ja ergonomian täytyy toimia. Myös apuvälineiden kiinnitystä suunniteltaessa tarvitaan ammattitaitoa, sillä esimerkiksi suihkutuolin seinäkiinnitys ei saa missään nimessä pettää. Tuotteiden kestävyydessä ja käytännön toimivuudessa voi olla eroja, ja siksi kannattaa ennen valintoja yrittää selvittää asiantuntijoiden ja muiden käyttäjien kokemuksia eri vaihtoehdoista.

Piha ja parveke ovat osa kotia

Elinkaariasumista pohdiskeltaessa ei pidä unohtaa pihaa ja parveketta. Auton pysäköinti ja kulkuväylät kannattaa suunnitella niin, että talossa tulee toimeen vanhakin asukas. Ulkovalaistus on erityisen tärkeää etenkin syksyn pimeimpään aikaan. Talvella lumenluonti kulkuväyliltä voi olla ongelma, ellei ole varattu tilaa lumille. Myös pihan liukkaus pitää voida torjua mahdollisimman hyvin ja helposti. Parvekkeellekin pitää päästä, olipa toimintarajoite mikä tahansa. Parvekkeen lasitus on tarpeellinen silloin, kun asukkaalla on vaikeuksia päästä omin avuin ulos raittiiseen ilmaan. Lasituksen ansiosta parvekkeella voi nauttia raittiista ilmasta huonollakin säällä.

 
Teksti Clas Von Bell ja Martti Tala
 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esteettömyys esteetön esteetön asuminen esteetön koti


Lisää samasta aiheesta