Lämmöneristeitä valmistava Isover on kehittänyt energiatehokkaan Multi-Comfort House -konseptin, jonka mukaisesti on nyt valmistunut Hyvinkään ensimmäinen passiivitalo. Talo näyttää tavalliselta suomalaiselta puutalolta, mutta se täyttää passiivitalon kriteerit.

Mike Holopaisen perheelleen rakennuttamassa talossa passiivirakentamisen keinoja on hyödynnetty normaalissa puutalossa.

– Erityistä on se, että kyseessä on tavallinen puutalo, joka on eristetty perinteisillä, mutta nykypäivän energiatehokkailla villaeristeillä. Muutokset normaalin talomalliston mukaiseen taloon ovat hyvin pienet. Meidän talomme ei ulospäin näytä miltään erityiseltä, vaan ihan normaalilta puutalolta, kertoo talon rakennuttaja ja asukas Mike Holopainen.

Passiivitalo on energiatehokkuudessa omaa luokkaansa. Asunnon lämmittämiseen käytetään vain vähän energiaa ja lämmityskausi on normaalia selvästi lyhyempi, noin kolmen-neljän kuukauden pituinen.

Tiivistettynä passiivitalo tarkoittaa hyvää lämmöneristämistä, ilmatiivistä vaippaa ja tehokasta ilmanvaihdon lämmön talteenottoa. Passiivirakentamisen uskotaan yleistyvän tulevaisuudessa huomattavasti Suomen rakennusmarkkinoilla.

Passiivitaloja on Suomessa rakennettu tähän mennessä noin kymmenen kappaletta. Holopaisen talo on ensimmäinen talopakettitalo, josta on tehty Isover Multi-Comfort-talo konseptin mukainen passiivitalo, ja samalla toinen passiivitalo, jossa on hyödynnetty Isoverin Multi-Comfort House -konseptia.

Kustannusten kannalta passiivirakentaminen on jonkin verran kalliimpaa kuin normaalin talon rakentaminen. Lisäkustannuksia aiheutuu pääosin lisäeristeiden materiaalikuluista sekä lisäeristämisestä ja talon huolellisesta tiivistämisestä kertyvistä työtunneista. Lisäksi kustannuksia syntyy vaadittavan ilmatiiviyden varmistamisesta mittauksin sekä mahdollisesta passiivitalosertifioinnista. Toisaalta kustannuksia vähentää pienempi investointi lämmitysjärjestelmään.

– Asumiskustannukset ovat pienemmät. Passiivitalo säästää energiaa, mikä näkyy sähkölaskuissa. Ei pidä unohtaa myöskään passiivitalon erityistä asumismukavuutta, jolle on vaikea laittaa hintalappua, Jussi Jokinen pohtii.

– Olemme erittäin tyytyväisiä uuteen kotiimme. Uskon, että satsaaminen energiatehokkaaseen rakennustapaan kannatti. Pidän sitä sijoituksena tulevaisuuteen. Rahaa kului vähän enemmän kuin mitä vastaavaan tavalliseen pakettitaloon olisi mennyt, mutta se korvautuu paremmalla asumismukavuudella, pienillä asumiskuluilla ja korkeammalla jälleenmyyntiarvolla, rakennuttaja Holopainen summaa.

Lisätietoja Isover, www.isover.fi.