MINNA VON WEISSENBERG
KUVAT JANNE LEHTINEN
Salaattipenkki joka kotiin!
Punaparsahernettä, vesimelonia tai helpon kotoista salaattivoikukkaa? Turun yliopiston ylipuutarhuri Arno Kasvi rohkaisee uudessa kirjassaan Arnon Keittiökasvit (Tammi) arkajalkojakin kasvimaan tekoon.
– Viljelyosaaminen on hävinnyt. Kirjasta löydät kikkoja meillä menestyvistä kasveista, kunhan osaat jättää tietyt virheet pois, Kasvi vihjaa.
Turun yliopiston ylipuutarhuri Arno Kasvi rohkaisee uudessa kirjassaan Arnon Keittiökasvit (Tammi) arkajalkojakin kasvimaan tekoon.
Arno Kasvin ja Simo Laineen kirjassa on myös muutama resepti. Ihannepuutarha on Kasvin mukaan helppohoitoinen. Aloittelijan kannattaa perustaa ainakin salaattipenkki, josta syötävää riittää koko kesäksi. Hellästi hoivattu, pienikin perunamaa antaa suloisen sadon.
– Muistan lapsuuden uudet perunat, jotka sulivat kuin hillo suussa, Kasvi myhäilee.
Pakkasenkestävät merkkitikut muistuttavat mitä mihinkin penkkiin tuli istutettua. Kestävät merkkitikut keväiselle kasvimaalle
Hävisikö kylvökartta? Pakkasenkestävät merkkitikut muistuttavat mitä mihinkin penkkiin tuli istutettua. Kunnon merkkauskynän jälkeä ei sadekaan huuhdo pois.
Kevään paras tuliainen on puinen ruukkumuotti, jolla loihdit ekologiset taimiruukut käden käänteessä. Ruukkumuotti taimien iloksi
Kevään paras tuliainen on puinen ruukkumuotti, jolla loihdit ekologiset taimiruukut käden käänteessä. Leikkaa sanomalehdestä kaistale ja kierrä se muotin ympärille.
– Purista pohjaa muotin lautasosaan ja pyöritä. Ruukku on valmis! Tuula Vilske opastaa.
Täytä ruukku mullalla ja kylvä siemenet. Kun ladot ruukut vieri viereen, ne pysyvät kuosissaan. Sanomalehtiruukku suojelee esimerkiksi purjon herkkiä juuria, koska parissa viikossa maatuvaa ruukkua ei tarvitse poistaa. Hinta 22 euroa.
Kestävää ja värikästä puutarhamuotia
Messuilla oli tarjolla monenlaisia puutarhakenkiä muotiväreineen. Miksi maksaa viiden euron sijaan 59 euroa puutarhajalkineista?
– Laatuun kannattaa sijoittaa. Super Birkit kestävät pakkasellakin ja niissä on pestävät, anatomisesti muotoillut tukipohjalliset, markkinointijohtaja Johanna Rissanen perustelee.
Super Birkit kestävät pakkasellakin ja niissä on pestävät, anatomisesti muotoillut tukipohjalliset
Pitävässä pohjassa on pienet uurteet, jotka eivät kerää likaa. Hauskat polvityynyt ovat hyvä lahja, 77 euroa /pari, ultrakevyet Gelatokengät heltiävät 49 eurolla. Super Birkit 59 euroa.
Veikeitä eläinhahmoja
Pajueläimiä puutarhan iloksi
Tämä pajupupu jättää puutarhasi rauhaan, mutta Salim-kenguru hotkii kukkia mahan täydeltä!
Joustavalla sangolla kannat puutarhajätteet kätevästi kompostiin. Joustava sanko kantaa lehdet, lelut ja laastit!
Tässä tulee kesän monitoimihitti! Joustavalla sangolla kannat puutarhajätteet kätevästi kompostiin. Sanko toimii myös lelulaatikkona, vesiämpärinä, pyykkikorina ja rantakassina. Musta, autonrenkaista tehty versio on muurareiden suosikki. Hinnat 8-20 euroa.
Heikki Vipu-kirves on maailman ensimmäinen epäkeskoperiaatteella toimiva, käsikäyttöinen puunpilkontaväline.”Heikki” pilkkoo halkoja, ei varpaita!
– Tällä ei tumpelokaan osu jalkaan, keksinnön isä Heikki Kärnä vakuuttaa.
Heikki Vipu-kirves on maailman ensimmäinen epäkeskoperiaatteella toimiva, käsikäyttöinen puunpilkontaväline. Varpaiden pilkkominen ei todellakaan onnistu: terä kääntyy automaattisesti kyljelleen, ei varpaita kohti. Pilkkeet irtoavat kertalyönnillä, eikä terä juutu pölkkyyn. Muutamalla iskulla ”Heikki” pilkkoo isonkin pöllin klapeiksi. Kun muut pilkkomisvälineet ovat kiiloja, on INNOSUOMI- palkitun keksinnön idea vivussa. Heikki Vipukives, 199 euroa.
Kotimainen ja katettu Avant hoitaa lisävarusteineen muun muassa ruohonleikkurin, peräkärryn, kaivurin, jyrsimen, hiekottimen, harjalaitteen, vinssin, maaporan ja lumilingon virkaa.Monitoimihärveli tosipuutarhurille
Tämä hauska härveli tuo taatusti uudenlaista hupia ja hyötyä ison pihan hoitoon. Kotimainen ja katettu Avant hoitaa lisävarusteineen muun muassa ruohonleikkurin, peräkärryn, kaivurin, jyrsimen, hiekottimen, harjalaitteen, vinssin, maaporan ja lumilingon virkaa. Sopii niin ammattilaisille kuin naapuruston kimppaomistukseen. Hinnat alkaen 11 370 euroa.
Lisätietoja www.avanttecno.com.
SähkökakkalaSähkökakkala rentoon lomailuun
– Mökillä on hauskempaakin tekemistä kuin huussin romppeiden hämmentäminen, maahantuoja Antti Salo täräyttää.
Alun perin amerikkalaisiin pommikoneisiin 50-luvulla suunniteltu pönttö polttaa niin kakat, nesteet kuin paperitkin hajuttomasti. Lopputuloksena syntyy vain vähän tilaa vievää tuhkaa. Hajuton sähkökakkala on myyjien mukaan helppo asentaa: töpseli seinään ja poistoputki pihalle. Hinnat alkaen 2 450 euroa.
Lisätietoja www.kakkala.fi.
Fin-Stone saunaKanna sauna takapihalle tai mökkilaiturille!
OmaMökki-messujen kuhisevin osasto löytyi kivennäköisen möhkäleen luota. Fin-Stone sauna kuulostaa uskomattomalta. Kaksi ihmistä jaksaa kantaa vain 60 kiloa painavan kuuman ”kiven” takapihalle uimapaljun viereen tai vaikkapa laiturille.
– Jalasten avulla saunan voi vetää jopa jäälle pilkkijän tai avantouimarin lämmittelykopiksi, Tom Mäenpää HillTip Oy:stä sanoo.
Patentoidun idean on keksinyt pietarsaarelainen Mäenpään appiukko Bo Åkerlund, joka on niittänyt mainetta myös Helsingin vesillä vuokrattavalla, ankanmallisella saunaveneellään.
Fin-Stonen jujuna on kaasukiuas, joka kuumenee alle viidessä minuutissa. Kerralla saunaan mahtuu 2-3 kylpijää. Löylyjen jälkeen kiukaan voi nostaa ulos ja ryhtyä ruoanlaittoon. Siirreltävä sauna ei vaadi rakennuslupaa. Saunan voi myös maalata mieleisekseen. Hinta 6 370 euroa. Pelkkä kaasukiuas heltiää mallista riippuen reilulla tonnilla.