MAINOS

Tampereen Asuntomessutalojen pihoille tulee sadepuutarhoja ja kivipuroja

PihaSisustus

Kesän 2012 Asuntomessuilla Tampereella messuvieraat voivat tutustua pihoihin, joissa sade- ja valumavedet käsitellään luonnonmukaisilla menetelmillä. 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yleisin tapa käsitellä sade- ja valumavedet eli hulevedet messualueen omakotitalojen pihoilla on sadepuutarha eli kasvillisuuden peittämä viivytyspainanne. Hulevesiä johdetaan myös maanalaisiin viivytyskaivoihin sekä säiliöihin, jolloin sitä voidaan hyödyntää kasteluvetenä. Rivi- ja kerrostalojen pihassa hulevesiä viivytetään maanalaisten kennostojen avulla.

– Sade- ja valumavesien luonnonmukainen hallinta on vielä uusi asia monelle omakotirakentajalle. Messuluettelossa esitellään tänä vuonna ensimmäistä kertaa kohteiden pihasuunnitelmat, joten messukävijät voivat perehtyä hallintamenetelmiin myös suunnitelmien kautta, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Hulevesijärjestelyillä ehkäistään epäpuhtauksien, maaperän kiintoaineksen ja kuormittavien ravinteiden pääsy Vuoreksen pieniin järviin sekä turvataan valuma-alueiden sisäinen vesitasapaino.

– Pihoilla hulevesiä viivytetään, imeytetään ja suodatetaan, ja ylivuoto johdetaan sadevesiviemäriin tai puistoalueilla sijaitseviin viivytysaltaisiin. Sadevesiviemäristä hulevedet purkautuvat Vuoreksen keskuspuiston monivaiheiseen suodatus- ja viivytysjärjestelmään, messutapahtuman projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Tampereen kaupungilta kertoo.

Hulevesien ohjaaminen voi tuottaa esteettisiä yksityiskohtia alueen viherympäristöön. Messupihoille on suunniteltu muun muassa veistoksellisia sadevesikouruja ja kivipuroja. Messualueen läheisyyteen rakentuvassa Vuoreksen keskuspuistossa hulevesien käsittelyalue altaineen, puroineen ja tulvaniittyineen muodostaa ympäristötaidetta. Keskuspuiston suunnittelusta on vastannut saksalainen suunnittelutoimisto Atelier Dreiseitl.

Asuntomessut järjestetään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.–12.8.2012. Messutapahtumassa on näytteillä 39 kohdetta omakoti-, pari-, rivi- ja kerrostaloissa.

Lisätietoja osoitteesta www.asuntomessut.fi/tampere-2012.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntomessut