MAINOS

Tampereen asuntomessualueelle tavoitellaan kahta nollaenergiataloa

Sisustus

Vuoden 2012 Asuntomessualueen kahdesta omakotitalosta tavoitellaan nollaenergia- tai lähes nollaenergiatasoista. VTT:n suositteleman määritelmän mukaan nollaenergiatalossa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Asuntomessuilla pääsee tutustumaan oikeissa kodeissa konkreettisesti siihen, miten muuttuva lainsäädäntö ja nopeasti kehittyvä rakennustekniikka vaikuttavat rakentamiseen ja asumiseen – talojen suunnittelusta erilaisiin energiatuotannon muotoihin asti, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta kuvailee.

Lähes nollaenergiatasoa tavoitteleva Lantti on Aalto-yliopiston tiimin suunnittelema ja TA-Yhtymä Oy:n rakennuttama omakotitalo. Kyseessä on Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa menestyneen Luukku-talon ratkaisujen perusteella suunniteltu ARA-rahoitteinen pientalo. Hankkeessa on mukana myös Sitra.

Lantti-talon rakenteissa pyritään mahdollisimman hyvään lämmöneristävyyteen ja ilmanpitävyyteen sekä kylmäsiltojen välttämiseen. Talossa käytetään uusiutuvia ja hiilidioksidia varastoivia rakennusmateriaaleja. Lämmitykseen Lantti-talo käyttää kaukolämpöä. Talossa on 55 neliötä aurinkopaneeleita omaa sähköntuotantoa varten sekä 8 neliötä aurinkokeräimiä käyttöveden lämmittämiseen.

Toinen nollaenergiatasoa tavoitteleva talo on Kymppitalojen Aurinkotuulia. Talossa tuotetaan sähköenergiaa aurinkopaneeleilla 6500-8500 kWh/vuosi. Talon tulee myös 8 neliötä aurinkokeräimiä sekä maalämpösiirrin, joka imee maaperän lämpöä talon tontilta 1-1,5 metrin syvyyteen asennettavan putkiston avulla. Talon energiankulutusta ja -tuotantoa voi keväästä lähtien seurata reaaliaikaisesti Kymppitalojen verkkosivuilla.

Kummankin talon energiatehokkuuteen vaikuttavat myös arkkitehtoniset ratkaisut, kuten ikkunoiden suuntaus. Pääikkunoiden ilmansuunta on valittu niin, että talvella voidaan maksimoida auringonlämmön ja -valon pääsy sisälle. Aurinkotuulia-talossa on lisäksi pitkät räystäät, jotka suojaavat kesällä liialliselta paahteelta. Taloihin tulee led-valaistus sekä hallittu ilmanvaihto tehokkaalla lämmön talteenotolla.

Asuntomessut järjestetään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.-12.8.2012. Sitran tukeman energiahankkeen myötä omakotitaloissa on näkyvästi esillä kesällä 2012 voimaantulevien uusien energiamääräysten mukaiset E-luvut ja vuotuiset energiakustannukset.

Lisätietoja osoitteesta www.asuntomessut.fi/tampere-2012.

Teknisiä tietoja nollaenergiataloista

Lantti-talo

  • Huoneistoala 139 m2
  • Puurakenteinen, tuulettuva alapohja, puukuitueriste
  • Talon seinien, katon ja alapohjan kokonaiseristepaksuus on noin 500 mm
  • Lämmönläpäisykertoimet eli U-arvot ovat 0,07-0,09 W/m2K

Aurinkotuulia

  • Huoneistoala 212 m2
  • Puurakenteinen, rapattu, eristeenä alumiinikalvolla pinnoitettu polyuretaanilevy
  • Kattoelementtien kokonaiseristepaksuus on 340 mm, seinien 250 mm ja alapohjan noin 200 mm
  • Katon U-arvo on 0,064, seinien 0,11 ja lattian 0,09 W/m2K

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntomessut energiansäästö messut nollaenergiatalo omakotitalo pientalo rakentaminen