Tietokoneen turvallisuus kuntoon
Koska tietokone on melkein aina yhteydessä internetiin, turvallisuusasioiden pitää olla kunnossa.
TEKSTI CLAS VON BELL, MARTTI TALA
Tietoturvaohjelma, joka huolehtii virustorjunnasta ja jossa myös on palomuuritoiminto, on syytä hankkia jokaiseen tietokoneeseen
Tietoturvaohjelma, joka huolehtii virustorjunnasta ja jossa myös on palomuuritoiminto, on syytä hankkia jokaiseen tietokoneeseen. F-Secure-ohjelma on eräs vaihtoehto. Kuvassa ohjelma varoittaa siitä, että palomuuri on kytketty toiminnasta.

Tietokoneen turvallisuuteen kuuluvia asioita ovat suojautuminen viruksilta ja muilta haittaohjelmilta sekä koneeseen tunkeutumisen estävä palomuuri. Kolmas välttämätön turvallisuusohjelma on varmuuskopiointiohjelma.

Jotkin operaattorit tarjoavat asiakkailleen tietoturvapalveluita, kuten virustorjuntaa ja palomuuria. Tarvittavat ohjelmat voi myös hankkia itse. Saatavana on esimerkiksi useita ohjelmapaketteja, joissa on tärkeimmät turvaohjelmat.
Palomuuri estää internetistä tapahtuvan tunkeutumisen tietokoneeseen. Palomuuriohjelman asemesta voi hankkia palomuurin sisältävän laitteen, joka liitetään laajakaistamodeemin ja tietokoneiden väliin.
Tietoturvaohjelmia asennettaessa on muistettava kytkeä niiden automaattinen päivitys toimintaan. Tietokoneen mukana tulee usein tietoturvaohjelma, jonka lisenssi on voimassa esimerkiksi kolme kuukautta tai vuoden. Sen jälkeen pitää maksaa lisenssimaksu tai hankkia vastaavat ohjelmat muualta. Saatavana on myös asiallisia ilmaisia tietoturvaohjelmia.