Lämmittely
Muista aina lämmitellä ja venytellä ennen varsinaisen harjoituksen aloittamista. 10 minuuttia kuntopyörällä riittää lämmittämään lihakset. Tehokas venyttely suojaa loukkaantumisilta ja tekee olosta ketterän!
Kuntosaliharjoittelusta täysi hyöty irti!Harjoitusohjelma
Aloittelija ei tarvitse varsinaista harjoitusohjelmaa, mutta kutakin lihasryhmää on silti syytä treenata tasapuolisesti. Yksi perusliike kullekin lihasryhmälle riittää aluksi. Kutakin liikettä kohden tehdään 2-3 sarjaa. Sarjakohtaisten toistojen määrä liikkuu vaihteluvälillä 5-30. Alhaiset toistot ja isot painot kasvattavat voimaa. Korkeat toistot kevyemmillä painoilla lisäävät kestävyyttä.
Vapaat painot
Kuntosalilaitteet ovat kivoja ja turvallisia, mutta lihaskunto ja koordinaatio kehittyvät samanaikaisesti vain vapailla painoilla operoitaessa. Lisäksi lihasten rasitus on vapailla painoilla monipuolisempi kuin taljoilla treenattaessa.
Vaihtelu
Parhaan tuloksen saat ja pirteimmän treeni-ilon säilytät muuntelemalla harjoituksia ja käyttämiäsi painoja. Yksitoikkoinen junnaaminen samoilla liikkeillä, toistomäärillä ja painoilla tappaa treenaamisesta hauskuuden.
Hyvä seura
Hyvän ystävän kanssa treenaaminen on mukavampaa kuin yksin touhuaminen, varsinkin kuntosalilla käymisen alkuvaiheissa. Kaksin treenatessa kaverukset kannustavat toisiaan ja pitävät harjoitusmotivaation korkealla. Vältä kuitenkin turhaa kilpailumentaliteettia.
Jäähdyttely ja venyttely
Hyvä harjoitus päätetään jälkilämmittelyyn eli jäähdyttelyyn sekä venyttelyyn. Jälkilämmittelyvaiheessa venytysten on syytä olla pitkiä ja rauhallisia – vältä siis ääriasentoja mutta pidä venytys puolisen minuuttia ”mukavuusalueella”, jossa venytys tuntuu lihaksissa mutta ei tuota kipua.