MAINOS

Varmista polkupyöräsi näkyvyys

Piha

Pyörän valot auttavat toisia tielläliikkujia havaitsemaan pyöräilijän. Iltojen ja aamujen pimentyessä Liikenneturva kehottaa polkupyöräilijöitä tarkistamaan pyörän valot ja heijastimien kunnon.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Polkupyörässä on lain mukaan käytettävä ajovaloja tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on huono. Paitsi valot, myös hyväkuntoiset heijastimet ovat tuiki tarpeelliset niin kaupunkiliikenteessä kuin muuallakin. Määräykset edellyttävät etu-, taka- ja poljinheijastimia sekä sivuheijastimia pinnoihin.

Heijastimet ja ajovalot on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Myös valojen ja heijastimien puhtaanapitoon on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Omaa näkyvyyttä voi lisätä käyttämällä heijastinliiviä ja kirkasvärisiä vaatteita ja kypärää.

Viimeaikoina yleistyneet otsalamput ovat hyvä lisä pyöräilijän varustukseen. Otsalampun avulla näkee päätä kääntämällä myös sivuille, joten se täydentää pyörään kiinnitetyn valaisimen valoa, joka näyttää eteenpäin. Pelkkä otsalamppu ei kuitenkaan täytä lain velvoitetta polkupyörän valona. Polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin joka on sijoitettu 30 cm – 1,30 m. korkeudelle.

Omaan näkyvyyteen voi vaikuttaa myös sillä, miten ja missä ajaa. Liikenneturvan edistämä ennakoiva ajotapa sopii myös pyöräilijälle. Kun pyöräilijä toimii itse niin, että muut voivat lukea hänen aikeensa, tulee yhteisestä liikkumisesta turvallisempaa. Myös ajonopeuden tulee olla sellainen, että pyörä on hallittavissa yllättävissäkin tilanteissa.

Katuvaloalueella pyöräilijälle tulee helposti tunne hyvästä näkyvyydestään, koska hän näkee itse vallan hyvin. Tosiasia kuitenkin on, että pyöräilijää ja heijastimetonta jalankulkijaa voi olla vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä.

Artikkelin lähde Liikenneturva.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

heijastin liikenneturvallisuus polkupyörä pyöräilijä turvallisuus valo