MAINOS

Käsienpesurutiinit puutteellisia myös pientaloissa: lapsille ei opeteta hyviä käsienpesutapoja

Sisustus

Keväällä tehdystä pohjoismaisesta tutkimuksesta selvisi, että lapsille ei opeteta hyviä käsienpesurutiineita. Käsienpesu on tärkeää oman talon puuhissa ja erityisesti tilanteissa, joissa tartuntariskit ovat suuria, kuten ennen ateriointia tai nenän niistämisen jälkeen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hygieniasta piittaamattomissa perheissä sairastetaan yleensä tavallista enemmän ja joudutaan myös useammin sairaslomille. Käsihygienian tärkeydestä halutaan muistuttaa myös maailman käsienpesupäivänä 15. lokakuuta.

Tee testi! Mitä tiedät käsihygieniasta?

Käsienpesu hygienia tee testiTestaa mitä tiedät käsienpesusta >

 

 

 

 

 

Dettolin toimeksiannosta tehdystä pohjoismaisesta tutkimuksesta kävi selvästi ilmi, että myös suomalaisilta lapsilta puuttuvat hyvät käsienpesurutiinit. Tutkimuksessa haastateltiin yli 4000 ihmistä, ja useampi kuin joka viides suomalaisista vastaajista myönsi, etteivät heidän lapsensa pese yleensä käsiään ennen pääaterioita. Lisäksi lähes 40 prosenttia lapsista ei pese käsiään ennen välipaloja tai pienempiä aterioita.

Lähes joka neljäs suomalainen lapsi unohtaa pestä kätensä silloinkin, kun infektiotartunnan riski on suuri eli esimerkiksi perheenjäsenen sairastaessa. Lisäksi joka kolmas lapsi jättää kädet pesemättä koulusta tai päivähoidosta saapuessaan. Näin taudinaiheuttajat leviävät koteihin.

Tutkimus osoittaa, että vanhempien ja lasten hygieniatapojen välillä on suora yhteys, joka koskee sekä hyviä että huonoja tapoja. Jos vanhemmat eivät pese käsiään ennen ateriointia, heidän lapsensakin unohtavat aina tai useimmiten (63 %) pestä ne.

80 sairaslomapäivää vuodessa

Leikki-ikäisillä lapsilla voi olla jopa 80 sairaspäivää vuodessa. Paremman käsihygienian avulla sairaspäiviä voidaan vähentää jopa kolmanneksella. Tarve on suurinta lapsilla, joille infektiotaudit aiheuttavat kipua, kuumetta, väsymystä, voimattomuutta ja haluttomuutta leikkiä.

Lukuisat sairaslomapäivät voivat vaikuttaa lapsen oppimisprosessiin ja johtaa tarpeettomaan lääkkeiden käyttöön. Lapsen sairastelut vaikuttavat myös vanhempien töihin, kun he joutuvat jäämään kotiin huolehtimaan sairaista lapsistaan.

”Ratkaisu on yksinkertainen: opettamalla lapsesi pesemään kädet tiheään tahtiin, näet nopeasti hyödyt esimerkiksi sairaslomapäivien vähentymisenä. Tutkimus osoittaa valitettavasti, että vanhemmilla on vaikeuksia opettaa lapsilleen hyviä käsienpesurutiineja ja tämä vaikuttaa myös sairaslomapäivien määrään”, kertoo Hjelt-Instituutin laboratorion johtaja Kirsi Laitinen.

Käsiä tulisi pestä noin 15 sekuntia. Muista myös huolellinen kuivaus ja mahdollisuuksien mukaan desinfioiva käsigeeli.
Käsiä tulisi pestä noin 15 sekuntia. Muista myös huolellinen kuivaus ja mahdollisuuksien mukaan desinfioiva käsigeeli.

Myyttejä ja tiedonpuutetta taudinaiheuttajista

Myytit ja tiedonpuute taudinaiheuttajista ovat avainsyitä tutkimustuloksiin. Esimerkiksi kolmasosa suomalaisista aikuisista uskoo, että taudinaiheuttajat ja virukset voidaan hävittää tuulettamalla sisätilat raittiilla ilmalla.

”Hyvät hygieniarutiinit vaativat yksinkertaisia mutta täsmällisiä tekoja sekä sitoutumista. Tavallinen käsienpesu ei yksinään riitä, vaan kädet tulee pestä ja kuivata kunnolla ja pesun tukena käyttää käyttäen mahdollisuuksien mukaan myös käsiä desinfioivaa geeliä. Desinfioivien geelien avulla saa lisäsuojaa infektiotauteja vastaan, mikä on erityisen tärkeää liikkeellä oltaessa tai silloin, kun joku perheenjäsenistä on sairas”, kertoo Laitinen.

Laitisen mukaan hygienia on tärkeä osa lapsen kasvatusta.

”Mielestäni vanhempien tulisi käyttää riittävästi aikaa siihen, että he kertovat lapsilleen tehokkaista hygieniarutiineista ja opettavat terveelliset tavat myös pienimmille lapsille ja taaperoille. Ajanpuute ei ole pätevä syy laistaa rutiineiden opettamisesta, sillä huono hygienia maksaa enemmän aikaa ja rahaa kuin kunnollisen käsienpesun opettaminen.”

Näin peset kätesi tehokkaasti

Kastele kätesi ja ranteesi ja lisää sitten saippuaa. Hiero saippuaa ympäri käsiä, myös sormien väleihin ja ranteisiin. Pese huolellisesti kämmenet, sormienvälit, sormenpäät, peukalot sekä käsien yläosa ja ranteet. Käsien saippuapesun tulisi kestää noin 15 sekuntia. Huuhtele pesun jälkeen saippua pois ja kuivaa kätesi puhtaalla pyyhkeellä. Mikäli mahdollista, käännä hana pois päältä esimerkiksi vessapaperin palasella tai kyynärpään avulla.

 

Ennen ruokailua on hyvä pestä kädet. Pese käsiä noin 15 sekuntia. Kuivaa huolellisesti. Käsiä tulisi pestä useita kertoja vuorokaudessa.
Opeta lapsillesi käsienpesun tärkeys jo pienestä pitäen.

Hyödyllistä tietoa käsienpesusta, taudinaiheuttajista ja immuunijärjestelmistä

Pakastin ei tuhoa bakteereita. Taudinaiheuttajat siirtyvät lepotilaan kylmissä lämpötiloissa, mutta eivät tuhoudu. Bakteerit alkavat lisääntyä uudelleen jo 5 °C:n lämpötilassa. Sekä bakteerit että virukset kuolevat korkeissa lämpötiloissa (useimmat 60°C:ssa) tai käytettäessä desinfioivia tuotteita.

Me emme sairastu oleskelemalla ulkona kylmässä säässä. Pääasiassa sairastumme viettämällä aikaa sisätiloissa lähellä muita ihmisiä, sillä taudinaiheuttajat siirtyvät helposti ihmisestä toiseen.

Lapset rakentavat immuniteettijärjestelmänsä altistumalla bakteereille ja viruksille. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia mahdollisia bakteereita ja viruksia. Esimerkiksi kolibakteerille altistuminen ei ole koskaan terveellistä. On myös olemassa lukuisia erilaisia flunssavirustyyppejä, joita kaikkia vastaan keho ei koskaan pysty taistelemaan. On tärkeää, että lapset saavat riittävästi aikaa sairauksista parantumiseen ennen altistumista uusille tartuntataudeille. Lapselle ei ole hyväksi olla jatkuvasti sairas.

Rokotukset tarjoavat immuunijärjestelmälle tietoa tietyistä sairauksista ja mahdollistavat kehon suojautumisen näitä sairauksia vastaan.

On terveellistä päästää kotiin hieman raitista ilmaa, mutta raitis ilma ei eliminoi kaikkia bakteereita. Taudinaiheuttajat leviävät lähinnä käsiemme kautta. Siksi on tärkeää muistaa hyvä käsihygienia ja pitää koti puhtaana, jolloin myös infektioriski pienenee.

Lähde: Dettol / www.dettol.fi ja Statens Serum Institut

Kuvat: Futureimagebank.com

Dettol kuuluu Reckitt Benckiseriin (RB), joka on maailman johtavia terveys- ja hygieniatuotteiden valmistajia. Dettol No-Touch on ensimmäinen kotikäyttöön suunnattu saippua-annostelija, joka helpottaa käsien puhdistamista. Dettol No-Touch annostelee automaattisesti kädelle oikean määrän saippuaa, kun heilautat kättä sensorin edessä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

desinfiointi hygienia immuniteetti influenssa käsienpesu puhdistus sairastuminen