Telkkari on nyt litteä: opas television hankintaan
Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat Clas von Bell, valmistajat ja maahantuojat
Huom! Artikkelin tiedot ja hinnat vuodelta 2005.
Aluksi tärkeä tiedotus kaikille televisionkatsojille: Suomi siirtyy kahden vuoden päästä kokonaan digitaalilähetyksiin, mutta nykyvastaanotinkaan ei pimene. Se toimii digiverkossakin, kun siihen liitetään erillinen digivastaanotin eli digiboksi. Sen jälkeen vanha televisio on digiboksin näyttölaite.
Jos nykyinen televisio kuitenkin tulee tiensä päähän ja uusi on hankittava, edessä on ongelma. Ostaako laajakuvatelevisio, taulu-tv, digi-tv vai perinteinen kuvaputki-tv? Entä pitääkö hankkia jo nyt sellainen televisio, jossa on valmiina digivastaanotin, vai riittääkö analoginen malli? Yksinkertaista vastausta ei ole. Tästä saat kuitenkin päätöksentekoa helpottavaa tietoa.
Xentia, Grundig
32-tuumainen Grundigin Xentia maksaa 1 995 euroa. Valmistajanvalikoimaan kuuluu toistakymmentä nestekidemallia.
Art nestekidetelevisio
Harvinaisempi merkki Suomen markkinoilla on Art. Sen 32-tuumainen nestekidemalli maksaa noin 1 200 euroa.
Medion plasmatelevisio
Tämä 42-tuumainen plasmatelevisio maksaa noin 1 600 euroa. Medion on saksalainen merkki. Suomessa on myynnissä yksi nestekidemalli ja yksi plasmamalli.
JVC nestekidetelevisio
32-tuumainen nestekidemalli maksaa alle 1 700 euroa. JVC:llä on seitsemän erilaista nestekidetelevisiota ja kaksi plasmatelevisiota.
Intuiva-nestekidetelevisio, Thomson
Intuiva-malliston 32-tuumainen nestekidemalli maksaa noin 1 900 euroa, Thomson.
Pioneer-plasmatelevisio
Plasmatelevisiot kuuluvat Pioneerin mallistoon, nestekidemallit eivät. Pienin plasmamalli on 43-tuumainen. Tämä 50-tuumainen malli maksaa vajaat 6 000 euroa.
Individual, Loewe
Taulutelevision voi kiinnittää näinkin. Loewen Individual -malliston hinnat alkavat noin 2 000 eurosta.

Litteät televisiot yleistyvät

Tulevaisuuden tv on seinällä riippuva taulumainen näyttöpaneeli. Nyt visiot alkavat olla todellisuutta, kun jo reilusti joka toinen myyty televisio on litteä nestekide- tai plasmamalli, jonka voi kiinnittää seinälle. Ensi vuonna myydään pääasiassa litteitä televisioita.
Kodintekniikka-alan tiedotusfoorumin Kotekin mukaan tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana taulutelevisioiden kappalemyynti kasvoi 311 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Vastaavasti perinteisten kuvaputkitelevisioiden myynti väheni 21 prosenttia. Joulua kohti litteiden mallien myynti todennäköisesti vain kiihtyy.
Litteiden televisioiden myynnin kasvu johtuu osittain siitä, että hinta on laskenut tavallisen käyttäjän ulottuville. Olohuoneeseen sopivan litteän television saa jo reilulla 500 eurolla. Vastaavien kuvaputkilaitteiden hinnat voivat olla samaa tasoa.
Perussyy litteiden televisioiden suosioon on koko. Jos kuvaputkitelevisioon tehdään iso kuvaruutu, televisio on suuri ja painava. Noin 30-tuumainen kuvaputkitelevisio on iso ja kömpelö möhkäle, jonka siirtely vaatii voimaa. Kuluttajat haluavat kevyempiä ja helpommin siirrettäviä laitteita.
Myös ulkonäöllä on merkitystä. Suureesta kuvaputkitelevisiosta tulee helposti hallitseva elementti, joka yleensä pysyy siinä, mihin se on kerran laskettu. Litteä televisio on huomaamattomampi, ja sen siirto on helpompaa. Litteän taulutelevision voi sijoittaa jopa seinälle.
Kaksi näyttötekniikkaa
Litteissä malleissa on kaksi näyttötekniikkaa; nestekide ja plasma. Nestekidetekniikkaa on jo pitkään käytetty tietokonenäytöissä. Ennen sillä ei pystytty tekemään tarpeeksi isoa ruutua. Nyt niitätehdään jopa 40-tuumaisina.
Nestekidenäytön toinen ongelma on ollut se, että nopeat liikkeet eivät ole toistuneet kunnolla. Plasmanäyttöjä on käytetty jo pitkään ammattipiireissä. Niitä on valmistettu vain noin 40-tuumaisia tai sitä suurempia. Aikoinaan 40-tuumainen plasmanäyttö saattoi maksaa jopa 100 000 markkaa eli 16 000 euroa. Nyt sellaisen saa muutamalla tuhannella eurolla.
Viera, Panasonic
Kesän kynnyksellä tuli markkinoille Panasonicin uusi Viera-sarja. Nestekidemallien pienin koko on 23 tuumaa, hinnat alkaen noin 1 400 euroa.
Litteiden televisioiden markkinoilla on eniten kasvanut juuri nestekidetelevisioiden myynti. Niillä on paljon etuja: ne ovat halvempia, kevyempiä ja kuluttavat vähemmän virtaa. Kuvanlaadussa ei tekniikoiden välillä ole merkittäviä eroja. Litteiden näyttöjen tekniikka kehittyy nyt rivakasti. Tämän päivän huipputekniikka saattaa jo ensi kuussa olla keskinkertaista vakiolaatua.
Kodin päätelevisioksi kannattaa hankkia vähintään 32-tuumainen malli. Tämänkokoisen kuvaputkimallin saa muutamalla sadalla eurolla, mutta halvimmatkin litteät mallit maksavat yli tuhat euroa. Noin 1 500 euron hintaluokassa on jo valinnan varaa, mutta tarjonnan määrä kasvaa, kun hinnat lähestyvät 2 000 euroa. Tässä koossa nestekide- ja plasmatelevisioiden hinnat ovat melko lähellä toisiaan.
Kahden tekniikan välillä valittaessa kannattaa verrata myös laitteiden painoa. Yleensä plasmatelevisio on selvästi painavampi kuin vastaavan kokoinen nestekidelaite.
Philips nestekidetelevisio
Laajaan valikoimaan kuuluu Philipsillä sekä nestekide- että plasmatelevisioita. Halvimmat nestekidemallit maksavat 500 euroa. Tämä 17-tuumainen maksaa noin 1 500 euroa
Viihdekäyttöön monipuolinen laite
Television käyttötavat vaikuttavat valintaan. Jos aikoo katsella vain uutisia ja satunnaisia sarjoja tai ajankohtaisohjelmia, periaatteessa riittää melkein mikä tahansa televisio. Jos haluat kuitenkin televisiosta monipuolisen viihdekeskuksen, josta katsot elokuvia, musiikkivideoita ja urheilua, kannattaa harkita monipuolista mallia. Tarjolla on monenlaisia lisätoimintoja, kuten kuva kuvassa -toiminto, jonka avulla saadaan samaan ruutuun samanaikaisesti kaksi lähetystä. Näin voit katsoa uutisia ja samalla vahtia, ettei formulakisassa tapahdu uutisten aikana dramaattisia ratkaisuja. Myös television äänentoisto-ominaisuuksiin ja liitäntöihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos käytössä on esimerkiksi digiboksi, dvd-soitin ja videonauhuri, kannattaa televisioksi hankkia sellainen malli, jossa on kolme scart-liitäntää. Hyvin suunnitellun laitteen liitäntöihin pääsee helposti käsiksi.
Dell nestekidetelevisio
Myös tietokonevalmistaja Dellillä on televisioita. 26-tuumainen nestekidemalli noin 1 260 euroa.
Samsung nestekidetelevisio
32-tuumainen Samsungin nestekidemalli maksaa noin 2 400 euroa. Valmistajalla on laaja valikoima sekä plasma- että nestekidetelevisioita.
Digitelevisiot tulevat
Kahden vuoden kuluttua analogiset televisiolähetykset ovat historiaa. Silloin pitää olla digivastaanotin, joka voi olla joko erillinen laite tai television vakiovaruste. Tähän asti on ollut tarjolla pääasiassa erillisiä digivastaanottimia, niin sanottuja digibokseja. Sisäisellä digivastaanottimella varustettuja laitteita tulee markkinoille yhä enemmän.
Digitelevision etu on käytön selkeys. Yksi kaukosäädin riittää, ja televisiosta lähtee yksi liitäntäkaapeli vähemmän. Valmis digi-tv sopii erityisesti vanhuksille, joille erillisen digiboksin käyttäminen saattaa olla ylipääsemätön este. Syksyn uutuustelevisioiden joukossa on jo melko paljon valmiita digimalleja.
Televisionkäytettävyys paranee merkittävästi, kun ruudun voi jakaa niin, että toisella puolella näkyy kuva ja toisella teksti-tv
Televisionkäytettävyys paranee merkittävästi, kun ruudun voi jakaa niin, että toisella puolella näkyy kuva ja toisella teksti-tv. Tällainen toiminta on Samsungin 32-tuumaisessa nestekidetelevisiossa.
Kuva kuvassa -toiminto on kätevä uusi ominaisuus
Kuva kuvassa -toiminto on kätevä uusi ominaisuus. Panasonicin 42-tuumaisessa plasmatelevisiossa voi seurata kahta kanavaa samaan aikaan.
Teräväpiirtokuva on seuraava mullistus
Digitalisoinnin jälkeen seuraava mullistus on teräväpiirtotekniikka eli hdtv-tekniikka, joka parantaa kuvanlaatua roimasti. Siitä on puhuttu jo yli kymmenen vuotta, mutta vasta nyt sen yleistymistä pidetään jo melko varmana. Tekniikka on jo olemassa – enää tarvitaan vain teräväpiirtotekniikalla tehtyjä televisio-ohjelmia.
Teräväpiirto-ohjelmat näkyvät tavallisessakin televisiossa, mutta silloin ei pääse nauttimaan teräväpiirrosta. Osa nykyisistäkin televisioista kykenee toistamaan teräväpiirto-lähetyksiä. Alan valmistajat ovat sopineet, että tv:n teräväpiirtovalmius ilmaistaan tunnuksella HD Ready.
Viewsonic nestekidetelevisio
Vaikka taulutelevisiot tuovat katsojille uusia elämyksiä, tähän ne eivät vielä pysty. Tietokonenäytöistä tunnettu Viewsonic tekee myös nestekidetelevisioita. Tämä 32-tuumainen laite maksaa alle 1500 euroa.
Sonyn plasma-tv
Tällaisella televisiolla kelpaa pelata videopeliä. Sonyn 61-tuumainen plasma-tv maksaa melkein 22 000 euroa.

Valitse ruutu huoneen mukaan

Kuvaruudun koon ratkaisevat huoneen koko ja katseluetäisyys. Katso ruutua myymälässä suunnilleen yhtä kaukaa kuin kotona, niin näet muun muassa sen, miten hyvin teksti näkyy. Melkein kaikki uudet televisiot ovat nykyään 16:9-laajakuvalaitteita. Pienissä laitteissa on vielä tarjolla perinteisiä 4:3-malleja.
Kaikkia litteitä televisioita ei voi ripustaa seinälle. Etenkin plasma-televisiot ovat painavia. Seinälle ripustamista voivat hankaloittaa myös tv:n taakse sijoitetut liitännät.
Tietokoneessakin digi-tv
Digitelevisiolähetysten vastaanottoon ei välttämättä tarvita perinteistä televisiota. Myös tietokone toimii tarvittaessa digitelevisiona. Esimerkiksi Pinnaclella on järjestelmä, jonka avulla voit katsoa digilähetyksiä kannettavalla tietokoneella. Järjestelmään kuuluu pieni usb-liitäntään kytkettävä lisälaite sekä tietokoneeseen asennettava ohjelma. Laitteen pieni antenni riittää lähellä lähetysantennia, mutta television voi myös kytkeä ulkoantenniin.
Yhteystietoja
•Art, www.kesko.fi
•Bang & Olufsen, www.bang-olufsen.com
•Daewoo, www.kesko.fi
•Dell, www.dell.fi
•Finlux, www.finlux.com
•Grundig, www.grundig.fi
•Hitachi, www.hitachidigitalmedia.com
•Humax, www.finnsat.fi
•JVC, www.jvc.fi
•Kodintekniikka-alan tiedotusfoorumi Kotek, www.kotek.fi
•LG, www.lgenordic.com
•Loewe, www.loewe-uk.com
•Medion, www.schneider-fin.fi
•Panasonic, www.panasonic.fi
•Philips, www.philips.fi
•Pioneer, www.pioneer.fi
•Salora, www.kesko.fi
•Samsung, www.samsung.com/fi
•Sony, www.sony.fi
•Thomson D&L Marketing, www.dlmarketing.fi
•ViewSonic, www.viewsoniceurope.com/fi