MAINOS

Testissä langattomat monitoimikaiuttimet – sano ei johtosotkulle!

Sisustus

Suomela testasi yhteistyössä Hifimaailma-lehden kanssa kiinnostavat langattomat uutuudet. Tutustu langattomiin monitoimikaiuttimiin!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jokainen sisustaja kammoaa pitkin olohuonetta käärmeen lailla kiemurtelevia piuhoja ja kaapeleita. Ratkaisu löytyy langattomuudesta, sillä laadukasta viihde-elektroniikkaa on saatavilla myös langattomasti.

Jos pääosan äänentoiston tarpeesta kattavat televisio ja erityyppiset verkkotoistolähteet, laitteistoksi saattaa riittää monipuolisilla liitännöillä varustetut aktiivikaiuttimet.

Englantilaisen Q-Acousticsin kompaktin kokoiset ja sisäänrakennetulla vahvistimella varustetut kaiuttimet sopivat moneen käyttötarkoitukseen. Sisääntuloja niissä on neljä: kaksi analogista ja yksi digitaalinen (optinen) sekä langaton bluetooth.

Kaiuttimissa on myös sisäänrakennettu stereovahvistin, joten niihin voi liittää suoraan monenlaisia ohjelmalähteitä ilman lisävahvistinta. Tyypillinen käyttökohde voisi olla esimerkiksi laadukkaampi äänentoisto televisiolle.

Kaiuttimiin voi kytkeä useita äänilähteitä


Useampi sisääntulo mahdollistaa tämän lisäksi kohtalaisen täysipainoisen ja modernin äänentoistojärjestelmän muodostamisen kaiuttimien ympärille.

Kaiuttimiin voidaan siis kytkeä esimerkiksi verkko-/mediasoitin, jolla voi toistaa niin nettiradiota, Spotifya kuin tietokoneelle tai nas-kovalevylle tallennettuja musiikkitiedostoja, ja tarvittaessa vielä jokin kolmaskin äänilähde.

Verkkosoittimia on saatavana myös perinteisen fm-radion tai cd-soittimen yhdistelminä. Matkapuhelimen ja/tai tablettitietokoneen ääni saadaan myös kuulumaan langattomasti bluetoothin kautta. Sisääntulon valinta, äänenvoimakkuus ja äänen pikamykistys toimivat helppokäyttöisellä kauko-ohjaimella.

Kaiuttimien toimintaperiaate on 2-tie, ja kotelot ovat refleksiviritteiset. Basso- ja keskitaajuudet toistetaan halkaisijaltaan 100-millisillä elementeillä ja korkeat taajuudet 25 millimetrin kaloteilla. Refleksiputket sijaitsevat kaiuttimien etulevyissä. Etusuojat ovat metallia, eikä niitä voi irrottaa.

Toinen kaiuttimista sisältää stereovahvistimen, jonka tehoksi ilmoitetaan 2 x 50 wattia. Tässä kaiuttimessa on myös sisääntulot: optinen Toslink, analogiset rca ja 3,5 mm sekä bluetooth-vastaanotin. Toinen kaiutin liitetään tähän kaiuttimeen tavallisella kaiutinjohdolla. Liittiminä ovat tukevat naparuuvit.

Soinniltaan kohtalaisen uskottavat aktiivikaiuttimet

Q-Acoustucis BT3 -kaiuttimet soivat hyvin. Niiden ääni on aavistuksen kirkkaaseen ja terävään päin kallellaan, mutta ei silti rasittava. Pidemmänkään kuuntelun ei pitäisi aiheuttaa kuunteluväsymystä. Ääni on sinänsä erotteleva ja selkeä. Paikoin ylemmät äänet kuulostavat kuitenkin turhan teräviltä. Bassotoisto ei elementin ja kotelon pienen koon johdosta voi toistaa kovin alas, ja myös äänenvoimakkuudelle nämä asettavat rajoitteita.

Kokoon nähden kaiuttimista saadaan silti yllättävän paljon ääntä. Ylemmät bassot korostuvat hieman, mikä aiheuttaa joillain äänitteillä kuminaa. Tällä on todennäköisesti haettu bassotoistoon ”uskottavuutta”, mikä toteutuukin koko luokassaan kohtalaisen hyvin. Ominaisuus korostuu varsinkin, jos kaiuttimet sijoitetaan hyvin lähelle takaseinää. Tason päälle sijoitettaessa kaiuttimet kannattaisi suunnata hieman ylöspäin, jos mahdollista.

Television lisäkaiuttimina ja yleiskaiuttimina suositeltavat


Sisääntulon valinta, äänenvoimakkuus ja äänen pikamykistys toimivat helppokäyttöisellä kauko-ohjaimella.

Q-Acoustics BT3:set ovat laadukkaat ja monipuolisilla liitännöillä varustetut aktiivikaiuttimet. Ne tarjoavat monia käyttökohteita, kun halutaan kompaktin kokoisia peruskaiuttimia yksinkertaiseen äänentoistontarpeeseen. Television lisäksi niillä hoituu myös musiikin kuuntelu vaikka langattomasti suoraan matkapuhelimesta tai tablettilaitteelta.

Äänenlaadultaan kaiuttimet ovat luokassaan hyvät. Ääni on parhaimmillaan erotteleva ja realistinen. Suurimmat puutteet ovat bassotoistossa. Television lisäkaiuttimina ja yleiskaiuttimina Q-Acousticsit ovat erittäin suositeltavat. Lähin vastaavilla ominaisuuksilla oleva kilpailija on Jamo P404, tosin ilman bluetoothia.

Lue myös nämä

Testissä monipuolinen äänentoiston yhdistelmälaite >

Testissä langattomat kuulokkeet >


Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Hifimaailman kanssa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aktiivikaiutin langaton kaiutin monitoimikaiutin