Ilman kotipihojen lintulautoja moni meillä talvehtivista linnuista suuntaisi talven tullen kohti lämpimämpiä ja ravinteikkaampia apajia. Erityisesti viherpeippo sekä sini- ja talitiainen ovat nykyään huomattavasti yleisempi näky talvisessa puutarhassa kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Myös mustarastaan ja pikkuvarpusen näkee kaamosaikaan yhä useammin.

Kun aloitat lintujen talviruokinnan, jatka sitä kevääseen saakka. Erityisesti takatalvet ovat kriittisiä aikoja, sillä silloin ravintoa kaipaavat paitsi talven heikentämät linnut, myös pesimään jo palanneet muuttolinnut.

Sijoita ruokintapaikka sen verran lähelle asuntoasi, että sen hoito on vaivatonta ja pystyt helposti seuraamaan lintujen puuhastelua. Aivan ikkunoiden tuntumaan astiaa ei kuitenkaan kannata asettaa, sillä linnut voivat pelästyessään lentää ikkunoita päin. Ihanteellinen paikka on rauhallinen ja suojassa tuulilta ja pedoilta, esimerkiksi lähellä havupuu- ja -pensasistutuksia.

Jos puutarhassasi on tilaa, sinne kannattaa sijoittaa useita ruokintapisteitä, niin talipallotelineitä kuin ruokinta-automaattejakin. Näin vähennät lintujen välistä kilpailua ja houkuttelet pihapiiriisi mahdollisimman monia lajeja. Parhaita syöttöastioita ovat ne, joissa linnut istuvat kourun reunalla tai astinlaudalla eivätkä pääse ulostamaan ruoan sekaan. On myös hyvä, jos säiliö on niin suuri, ettei sitä tarvitse yhtenään olla täyttämässä.

Vaikka linnut eivät ole turhan kronkeleita ruoan suhteen, se ei kuitenkaan saa olla pilaantunutta, mausteista eikä liian suolaista. Suosituimpia herkkuja ovat auringonkukansiemenet, pieneksi murskatut maapähkinät, kaura ja tali.

Tarjoamillasi eväillä voit vaikuttaa puutarhassa vierailevaan lajistoon. Auringonkukansiemenet houkuttelevat etenkin tiaisia, viherpeippoa ja punatulkkua – kuorettomat siemenet ovat käteviä, sillä linnut pystyvät syömään ne sellaisinaan eikä turhaa roskaa kerry kuorista. Pähkinät maistuvat parhaiten nakkelille, peipoille ja tiaisille, kaura varpusille ja keltasirkulle. Talipallot ovat varsinkin tiaisten ja mustarastaan suosiossa.

Lisätietoja: www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.