MAINOS

Koti kuin Huvikumpu

Sisustus

Vanha puusairaala on nyt ihanasti heikunkeikun. Siilinjärvisen kädentaitajaperheen henkiin herättämä koti on iloinen sekoitus uutta ja vanhaa. Persoonallisen mausteen sisustukseen antavat itse tehdyt huonekalut.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jyrkän mäenrinteen päällä seisova auringonkukan keltainen puutalo kantaa ylväänä satavuotiasta runkoaan.

Ajan hammas on luonnollisesti puraissut omat merkkinsä, mutta jättänyt kuitenkin armollisesti keuhkotautisten kansanparantolana toimineeseen puutaloon oman nostalgiansa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana korkea, 300 neliön suuruinen asumus on kokenut koristeveistäjä Ulla Antikaisen ja hänen miehensä Jukka Hartikaisen käsissä persoonallisen muodonmuutoksen.

Ulkokuori on saanut ajan hengen mukaista ryhtiä, mutta varsinainen käsityö näkyy sisällä, jossa päärooli on annettu rohkealle luovuudelle.

– Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä. Talo oli ostovaiheessa pahoin rapistunut, joten moni olisi tässä tilanteessa kaasutellut karkuun. Me katsoimme kuitenkin pintaa syvemmälle ja löysimme kirsikkapuiden ympäröimältä “hökkeliltä” sielun ja erittäin suuren sydämen, Ulla taustoittaa.

Siilinjärven ensimmäiseksi sairaalaksi rakennetussa talossa on käytännössä kolme erillistä asuntoa, joista kaksi on tällä hetkellä vuokrakäytössä.

Vaikka osittain suojeltu komeus on kokonaan Ullan ja Jukan omistuksessa, niin perheen omaksi kodiksi on remontoitu “vain” 170 neliötä.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat eteinen, wc-tilat, tupakeittiö, kammari ja peräkammari.

Toiseen kerrokseen on tehty iso lastenhuone sekä makuuhuone.

Kellarikerroksessa on vastaavasti tuppeen sahatusta punahongasta rakennettu saunatila.

 Ajan hengen mukaisesti remontoitu Huvikumpu saa lähitulevaisuudessa myös uuden katon.
Ajan hengen mukaisesti remontoitu Huvikumpu saa lähitulevaisuudessa myös uuden katon.

Huonekaluja talon alkuperäisiltä ajoilta

 Vaikka satavuotiaassa puurakennuksessa riittää korjattavaa, niin pariskunta Antikainen-Hartikainen on edennyt ikuisuudelta tuntuvassa projektissaan ennakoitua rivakammin.

Myös perheen kahdeksanvuotias Peppi-tytär on vaikuttanut merkittävästi remontin kulkuun.

– Jo ennen tytön syntymää Huvikummuksi ristitty talo sai lopulliset suuntaviivat vasta pikkuneidin myötä. Ajattelimme, että täytyyhän Huvikummun vallattomalla Pepillä olla ympärillään kaimansa kaltainen koti, Ulla-äiti paljastaa.

Persoonallisen raikas värimaailma ja lämminhenkiset hassuttelut sisustuksessa korostuvat ennen kaikkea Peppi-neidin huoneessa.

Kirkkaankeltaiset seinät lyövät sopivasti sovinnon kättä retrohenkisen punaruskean kanssa.

Lastenhuoneen näyttävyyttä lisäävät iloisenkirjavat huonekalut, joista osa on peräisin talon alkuperäisiltä ajoilta.

Sama iloisten värien tanssi näkyy myös vanhempien makuuhuoneessa, jonka silmiinpistävä erikoisuus löytyy rautarunkosängyistä.

– Löysimme kylällä toimineen mielisairaalan vanhoja sänkyjä, joten mitäpä sitä turhaan uusia ostelemaan. Pyyhimme vain pölyt, ostimme patjat ja otimme käyttöön. Tämä on meidän käsityksemme ”jenkkivuoteista,” Ulla kertaa.

Vanhan keuhkoparantolan uusi elämä huokuu värien ja maanläheisten materiaalien harmoniaa

Pariskunnan periaatteisiin kuuluu, ettei talon alkuperäistä henkeä hukuteta moderneihin sisustusratkaisuihin. – Vaikka huonejärjestelyjä on muokattu ja väliseiniä muutettu, niin jokainen vasaranisku ja sutin sivellys pyritään tekemään vanhaa kansallisromantiikkaa kunnioittaen. Olemme kaivelleet jopa aikakirjoja saadaksemme vinkkejä alkuperäisestä rakennushistoriasta, Jukka selvittää.

Vanhan talon taika on näyttäytynyt pariskunnalle varsin monella tavalla.

– Löysimme ränsistyneiden pinkopahvien takaa alkuperäiset seinähirret, joiden erinomainen kunto merkitsi erävoittoa ennen kaikkea keittiöremontissa.

Kodikkaan keittiön sydän löytyy raamikkaasta luonnonkivitakasta, jonka näyttävä ulkovuoraus on Ullan käsialaa.

– Alunperin koko takkaprojekti annettiin ammattilaiselle. Raskaana olevan naisen kierroksilla ryhdyin kuitenkin pyytämään taiteellisia lisämausteita hyllyjen, ulokkeiden ja syvennysten muodossa. Niinhän siinä kävi, että muurari ojensi laastilastansa ja sanoi: “Rouva on hyvä ja tekee vaan ihan itse!”, Ulla muistelee.

Peppi-neiti perheineen viihtyy Huvikummun aistikkaassa ilmapiirissä.
Peppi-neiti perheineen viihtyy Huvikummun aistikkaassa ilmapiirissä.

Alkuperäisen asunsa säilyttänyt Huvikumpu on varsinainen vanhan tavaran taivas

Ulla sanoo hyödyntäneensä kirpputorien aarteita myös sisustuksessa.

– Suomesta löytyy ihanuuksia, mutta Ruotsista tarttuu mukaan myös todellisia harvinaisuuksia. Ei vanhan talon taikaa saa rikkoa moderneilla mööpeleillä.

Mutta jos Ulla haluaa jotakin uutta ja erikoista, niin silloin hän sulkeutuu verstaaseensa ja tekee sen itse.

Harvasta talosta löytyy lukuisten koriste-esineiden lisäksi myös emännän työstämä astiakaappi ja pöydän virkaa hoitava korurasia.

– Huvikumpu on minun muusani. Vanha talo tarvitsee ympärilleen lämpimiä materiaaleja, joten puu on yksi tärkeimmistä elementeistä, koristeveistäjä Ulla tietää kertoa.

Myös värit hallitsevat voimakkaasti satavuotiaan hirsirakennuksen yleisilmettä.

– Väreillä voi korostaa ja piristää esimerkiksi yksittäisen huoneen ilmapiiriä. Keltainen heijastaa iloisuutta ja syvänpunainen rauhallisuutta. Tämän talon henkeen kuuluu, että jokaisella huoneella on oma luonteensa, Ulla valottaa.

Julkisivu on tuottanut haasteita

Huvikumpu on yksinomaan jo rakennuksena poikkeuksellisen raikas.

Ulla ja Jukka haluavat säilyttää kodissaan myös alkuperäisen rakennustyylin, josta on hyvänä esimerkkinä työteliääksi osoittautunut julkisivu.

– Haastetta löytyy, sillä ulkovuori on naulattu käsin ja lopuksi seinät vedettiin kolmeen kertaan lävitse. Tämän projektin kohdalla ei viitsinyt työtunteja laskea, projektin päävastuun kantanut Jukka hymähtää.

Alkuperäisyydestä kielivät myös rakennuksen runsaslukuiset ikkunat, jotka on kunnostettu vuorilautoja myöten entisajan ilmettä kunnioittaen.

– Pokien pieni rosoisuus kuuluu ajan henkeen. Jätimme myös alkuperäiset lasit paikalleen, koska ne antavat niin ihania vääristymiä, Ulla luonnehtii.

Vaikka iloisenkirjava Huvikumpu vaatii jatkossakin pientä laitettavaa, niin pariskunta ei koe ikuisuusprojektiaan rasitteeksi.

– Vanhan talon korjaaminen vaatii aina aikaa ja varautumista myös vastoinkäymisiin. Onneksi olemme säästyneet suuremmilta harmeilta, vaikka välillä on pitänyt istahtaa ja laskea kiltisti kymmeneen, Jukka kertoo.

– Tiesimme jo lähtiessä, että tästä hankkeesta ei selvitä vuodessa eikä pelkillä seinäpaperien uusimisella. Otimme tavoitteeksi myös sen, että kodin ei tarvitse olla täydellinen, kunhan se on vain oman näköinen, Ulla määrittelee tyytyväisenä.   

Huvikummun erikoisuudet:

Lastenhuone: Runsaasti neliöitä sekä värikäs ja persoonallinen kirpputorisisustus.
Makuuhuone: Hankittua ja löydettyä kalustoa, joista erikoisin rautarunkosänky.
Tupakeittiö: Itsetehdyt esineet ja huonekalut, hirsiseinä sekä persoonallinen luonnonkiviuuni.
Kamarit: Kirpputorilöytöjä, koristeveistoksia ja historiallinen sisustus.
Harvinaista: Pienet, seiniin rakennetut ovelliset lokerot. 

Löydät kuvia värikkäästä kodista seuraavalta sivulta.

Arki vanhassa talossa on juhlaa ja keittiö on sielukkaan kodin kirkkain kruunu.Arki vanhassa talossa on juhlaa ja keittiö on sielukkaan kodin kirkkain kruunu.

 

Raamikas luonnonkivitakka koristeellisine ulokkeineen on Ulla-rouvan vuoraama. Peppi-neidin huone on täynnä iloisia värejä ja sisustettu hauskaan retrohenkeen.
Raamikas luonnonkivitakka koristeellisine ulokkeineen on Ulla-rouvan vuoraama.
Peppi-neidin huone on täynnä iloisia värejä ja sisustettu hauskaan retrohenkeen.

 

 Mekko kehyksissä on hauska ja yksinkertainen tapa piristää eteisen ilmapiiriä.  Keittiön astiakaappi on koristeveistäjänä toimivan Ullan taidonnäyte.
Mekko kehyksissä on hauska ja yksinkertainen tapa piristää eteisen ilmapiiriä.
Keittiön astiakaappi on koristeveistäjänä toimivan Ullan taidonnäyte.


Huvikummun erikoisuuksiin lukeutuvat muun muassa vanhan mielisairaalan rautarunkosängyt.Huvikummun erikoisuuksiin lukeutuvat muun muassa vanhan mielisairaalan rautarunkosängyt.

 

Pihan persoonallinen piristysruiske syntyy aitan vanhoista aarteista. Elämän jäljet saavat näkyä myös pihapiirissä.
Pihan persoonallinen piristysruiske syntyy aitan vanhoista aarteista.
Elämän jäljet saavat näkyä myös pihapiirissä.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita aste asunto huonekalu huonekalut ilma kana kellari