Teksti Esko Kuokkanen
Kuvat Svenska Träinformation
Piirrokset Leif Qvist
 
Kasetti- eli peilipaneeliseinä
Kasetti- eli peilipaneeliseiniä näkee esimerkiksi oikeussaleissa tai arvoasuntojen kirjastoissa, joissa ne yleensä ovat lakattua jalopuuta. Elävä kasettiseinä syntyy nykyaikaiseen asuntoon sileähöylättyjen listojen avulla. Listojen reunat voi lisäksi reunustaa kolmiolistoilla, joiden kulmat sahataan jiiriin. Taustana voi olla alkuperäinen sileä seinä maalattuna tai tapetoituna, panelointi tai vaneripinta.

Seinän peilipanelointi  

Seinän peilipanelointi
Aidolta peilipaneloinnilta näyttävä seinä valmistuu helposti. Kiinnitä lattian rajaan esimerkiksi 30-50 sentin levyinen lastulevy tai liimapuulevykaista täytelistaksi. Sen alareunaan tulee profiloitu lattialista, ja yläreunan peitteeksi puolipaneelin peitelista. Katon rajaan tulee leveä katto- eli holkkalista. Väliin jäävä pinta ruudutetaan saumalistoilla.
 
Puolipaneeli
Puoli- eli rintapaneeli tarkoittaa seinän alaosan päällystämistä paneeliverhouksella. Jos seinä on puuta, pystysuorat paneelit eli pontatut sisäverhouslaudat naulataan suoraan seinään, mutta jos seinä on kiveä tai levyä, seinään kiinnitetään ensin vaakasuorat naulausrimat. Laudat kiinnitetään piilonaulauksella viistosti koiraspontin vierestä, jolloin ne jäävät seuraavan laudan pontin alle. Myös metalliset kiinnitysklipsit ovat käteviä. Puuseinässä paneelien alapäät voi asentaa entisen lattialistan yläreunan päälle. Yläreunan peitteeksi tulee L-kirjaimen muotoinen puolipaneelin peitelista. Jos paneelit kiinnitetään naulausrimoihin, lattialista täytyy uusia ja yläreunaan tulee puolipaneelin peitelistan lisäksi täytelista ja sen päälle litteä peitelista. Lattiapintaa uusittaessa voi vanhan, koristeellisen lattialistan jättää paikalleen, ja sen päälle voi kiinnittää neljännesympyrän muotoisen mattolistan.
Oven listoitusOven koristelistat  

Sileän laakaoven voi somistaa sileähöylätyillä saumalistoilla tai koristelistoilla. Oven karmin vuorilistojen jiiriliitokset voi korvata neliöpaloilla, joihin kiinnitetään puinen koristeruusuke tai muu puinen kohokuvio, joita saa puutavara- ja sisustusliikkeistä.
Seinäpeili  
Suuri seinäpeili
Suuren kokovartalopeilin voi tehdä leveästä, profiloidusta vuorilistasta. Peililasi kiinnitetään taustaan puitelistalla, jossa on 3 millin lasiura. Ylös kiinnitetään kaareva koristepala. Peili on tässä rakennettu 1970-80-luvulla suosituista palapeileistä. Jos haluat yhtenäisen peililasin, se kannattaa teettää 4 millin lasista.
Komero  
Komero
Tavallisen, sileäpintaisen komeron voi koristella listoilla ja varustaa peilillä. Peililasi kiinnitetään kehyslistalla, jossa on kynte lasille. Kehysten sisäpuolen voi myös tapetoida tai maalata eriväriseksi kuin muut osat.
Keitttiön kaapit  
Kaappi
Keittiön standardiseinäkaapin pinnat voi elävoittää listojen avulla.
Komerot, joiden tausta päällystettiin kolmiolistoilla, muodostavat näyttävän tilanjakan
Komerot, joiden tausta päällystettiin kolmiolistoilla, muodostavat näyttävän tilanjakan. Ikkunasta lankeava aamuauringon valo antaa elävälle puupinnalle upean loiston.
Hyllykkö, jonka tausta päällystettiin koverilla listoilla, toimii tilanjakajana ja kätkee sängyn katseilta
Hyllykkö, jonka tausta päällystettiin koverilla listoilla, toimii tilanjakajana ja kätkee sängyn katseilta.

 

Kahdesta eripaksuisesta pyörölistasta saadaan tyylikäs pyyheliinateline pesuhuoneen seinälle
Kahdesta eripaksuisesta pyörölistasta saadaan tyylikäs pyyheliinateline pesuhuoneen seinälle.
Vanha, ikävä jääkaapinovi saatiin herkullisen näköiseksi päällystämällä se kolmiolistalla
Jääkaapin oven ei aina tarvitse olla sileää peltipintaa. Vanha, ikävä ovi saatiin herkullisen näköiseksi päällystämällä se kolmiolistalla.

 

Laudasta, jonka kumpaankin syrjään on liimattu reunalista, tulee näppärä hylly koriste-esineille
Laudasta, jonka kumpaankin syrjään on liimattu reunalista, tulee näppärä hylly koriste-esineille.
Listoilla päällystetty seinä antaa lämpöä pesuhuoneen tunnelmaan.
Listoilla päällystetty seinä antaa lämpöä pesuhuoneen tunnelmaan.