Suomalaismuotoilun henki 1950-luvulla oli korostuneen käytännönläheinen ja funktionaalinen, suurimmaksi osaksi olosuhteiden pakosta. Kiihtyvän kaupungistumisen vuoksi myös huonekalujen suunnittelijoiden oli huomioitava, että maalta muuttavien perheiden tavaroiden täytyi mahtua usein hyvinkin ahtaisiin tiloihin. Kotien kalustus saattoi mennä jopa kokonaan uusiksi, koska tilaviin maaseutuasuntoihin hankitut huonekalut eivät enää sopineet kaupunkiyksiöihin ja -kaksioihin.

Vastavalmistunut sisustusarkkitehti Pirkko Stenros (1928-) ratkaisi koko joukon pienten kaupunkilaiskotien ongelmia suunnittelemalla yhdistä-laajenna-muunna -ideaan perustuvan Moduli-malliston.

Keskenään yhteensopiviksi mitoitettuja säilytyselementtejä pystyi pinoamaan päällekkäin, jolloin säästyi liikkumatilaa. Muuttaminenkin helpottui, kun kalusteet voi tarvittaessa purkaa elementeiksi ja myös jalat irrottaa. Ja uudessa kodissa kalusteet saattoi pinota taas aivan uudenlaiseen muodostelmaan.


Modulit joustavat pysty- ja vaakasuunnassa, muuttaessa tai eri elämänvaiheissa. Niitä voi täydentää ja ne löytävät aina paikkansa. Ne on suunnitellut sisustusarkkitehti Pirkko Stenros.

Seuraavien vuosikymmenten aikana Moduli osallistui kiinteästi suomalaisen yhteiskunnan kehitysvaiheisiin, laajentui ja asettui itsetietoiseksi osaksi kotien sisustusta. Malliston kolmilaatikkoinen Kolmonen-laatikosto on ollut tuotannossa nyt yli 50 vuotta ja saanut rinnalleen Ykkönen- ja Kaksonen-laatikostot sekä Pikku- ja Isokomeron.

Väritys on vaihdellut eri vuosikymmenten muodin mukaan, mutta valkoinen on pysynyt aina tuotannossa.

2000-luvulla Moduli-elementtejä voi tavata niin kotien nyt suurissa olohuoneissa viimeisimmän viihde-elektroniikan parina kuin trendikkäissä toimistoissakin. Sokkelit ja pyörät ovat ehkä vaihtuneet metalli- tai telejalkoihin, mutta funktio on yhä sama: olla toimiva ja tehokas.

Moduli-kalusteita valmistaa nastolalainen Muurame Oy.