MAINOS

Onko antiikki tämän päivän trendi?

Sisustus

Antiikki ei ole enää vain pienten eliittipiirien harrastus, vaan yhä useampi sisustaja haluaa hankkia kotiinsa jotakin menneiltä vuosikymmeniltä. Antiikkisia yksityiskohtia löytyy nykyään jo lähes joka kodista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

 Kestävän kulutuksen ja pysyvyyden arvostaminen on lisännyt antiikin suosiota myös Suomessa, ja monessa kodissa jokin huonekalu tai esine saattaa olla tuplasti omistajiensa ikäinen. Reissussa rähjääntyneet antiikkiesineet toimivat modernissakin sisustuksessa ”rappioromanttisina” yksityiskohtina.

– Parikymmentä vuotta sitten antiikin ostaminen oli vähän pikkuporvarillista ja ostajat olivat päälle kuusikymppisiä pariskuntia. Nykyään asiakkaiden iästä on kuitenkin tipahtanut kolmekymmentä vuotta pois, sillä monet nuoret parit haluavat antiikkia esimerkiksi ensimmäiseen omistusasuntoonsa, kertoo pitkän linjan antiikkikauppias Janne Ylönen, joka luotsaa Hollolassa Fasetti-antiikkimyymälää.

Vaikka antiikki mielletäänkin kalliiksi, taantuma ei ole saanut ostajia kiristämään kukkaronnyörejään. Päinvastoin, antiikin suosio on kasvanut, sillä hankalampina aikoina ihmiset turvautuvat pysyviin asioihin.

– Suomalaiset haluavat tänä päivänä ostaa tuotteita, joilla on pysyvämpää arvoa. Pitkäikäisyyttä ja kestävää kulutusta arvostetaan. Esimerkiksi perheen lapsille saatetaan ostaa opiskelija-asuntoon kirjoituslipasto tai astiakaappi, joka kestää aikaa. Myöskään mielikuva antiikin hintavuudesta ei pidä täysin paikkaansa, vaan esimerkiksi kirpputoreillakin on monesti kalliimpaa.

Nahkasohvassa on ylevyyttä.
Nahkasohvassa on ylevyyttä.

Antiikkituotteet halutaan kunnostaa omin käsin

Suomessa antiikiksi lasketaan yli 50 vuotta vanhat tavarat. Esimerkiksi Ylösen luotsaama antiikkimyymälä ostaa tuotteensa muun muassa kuolinpesistä, perikunnilta sekä yksityisiltä ihmisiltä. Paljon esineitä ja huonekaluja kootaan myös vanhoista maataloista, joiden vinteillä saattaa Ylösen mukaan olla hautautuneena varsinaisia aarteita.

– Kun tavaroilla alkaa olla ikää useampi vuosikymmen, ne eivät välttämättä ole enää hyvässä kunnossa. Esimerkiksi meillä kunnostetaan paljon kalusteita ennen myyntiä, mutta nykyään yhä useampi asiakas haluaa entisöidä ostoksensa itse. Saattaa johtua osittain taantumasta, että ihmisillä on enemmän aikaa ja viitseliäisyyttä käyttää kunnostamiseen omia taitojaan: kädentaitoja ja itse tekemistä arvostetaan nyt enemmän.

Kaikkia kalusteita ja esineitä ei kuitenkaan kunnosteta entiseen loistoonsa, vaan niiden annetaan jäädä ”käytetyn näköisiksi”.

– Osa antiikin ostajista pitää niin sanotusta rappioromantiikasta ja haluaa esineiden näyttävän vähän rähjäisiltä niin, että melkeinpä hämähäkinseititkin pitää jättää paikoilleen, Ylönen nauraa.

 

Antiikkikeskus HollolassaAntiikkikeskus Hollolassa.

Antiikki sopii joka kotiin

Suuressa osassa sisustuslehtiä annetaan tänä päivänä neuvoja, miten vanhoja huonekaluja ja esineitä voi kunnostaa, ja miten ne sovitetaan kauniisti yhteen muun sisustuksen kanssa. Voiko antiikin sanoa olevan tämän päivän trendi?

– Jaa-a, hyvä kysymys. Itse en koe sen olevan trendikästä, mutta toiset kokevat. Osa antiikkia ostavista tuntee saavansa samalla muutakin kuin sen tavaran tai huonekalun: statusta, hyväksyntää tai trendikkyyttä. Ei siinäkään ole mitään vikaa, antiikkikauppias Janne Ylönen pohtii.

Vanhoja kalusteita ja esineitä saatetaan helposti pitää vaikeina yhdistettävinä modernin sisustuksen kanssa. Ylönen vakuuttaa kuitenkin, että antiikki sopii kaikkiin koteihin, kunhan esineet tai kalusteet valitaan tarkasti. Hänen kokemuksensa mukaan suomalaiset osaavat ”käyttää” antiikkia rohkeasti, ja hyödyntää vastakohtia sisustuksessa.

– En missään nimessä tyrmää uusia tuotteita, vaikka myynkin antiikkia, vaan olen itsekin sisustanut kotini kohtalaisen modernisti. Antiikilla ei ole tarkoitus täyttää koko kotia museotyyliin, vaan uutta ja vanhaa voi yhdistää. Esimerkiksi antiikkinen lipasto tai rokokoo-peili sopii hienosti ultramoderniin kaupunkikotiin.

Lisätietoja: www.fasetti.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

antiikki antiikkihuonekalut huonekalu sisustus