Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2008 lopun tasolla.


Kiveltä kivelle. Kotimaisen Versodesignin hauskasti nimetty matto leikataan valmiista 100 % villahuovasta. Matot tehdään Suomessa, mutta villa tuotetaan eri puolilta maailmaa. Lähes sentin paksuisella huovalla on pehmeä astella. Värivaihtoehtoja löytyy yhdeksän, kokoja kolme. Mattoja myy Vepsäläinen. Hinnat 352-528 euroa.


Valoa farkun takaa. Irina Påttin kehittämä varjostinmateriaali on kierrätysfarkuista mekaanisesti kuiduksi jauhettua paperimassaa. Myynti Casuarina ja Design Forum (Helsinki), Rondo (Lahti), Spazio (Oulu) ja ID (Tampere). Lumidesignin valaisimien hinta koon mukaan 140-1 500 euroa.


Englantilaisdesignia. Hauskasti nimetty Glove eli hanska on englantilaismuotoilijoiden Edvard Barberin ja Jay Osgerbyn ideoima istuin, joka on täysin kierrätettävissä: muotoon puristetun laminoidun vanerirungon päällä on antrasiitinharmaa huopa, ja istuinosa on verhoiltu joko puuvillakankaalla tai nahalla. Nojatuolimaisen tuolin istumakorkeus on 48 senttiä, ja tuolissa viihtyy pitempääkin. Tuolin hinta materiaalista riippuen alkaen 1 159 euroa. Valmistus Swedese, myynti Nomart.


Kierrätysmuovia. Duratin valmistuksessa käytetään muoviteollisuuden jätemateriaalia. Saumattomaksi työstettävä vedenkestävä Durat on omiaan keittiöiden ja kylpyhuoneiden tasoissa ja kalusteissa. 120 cm leveä Taive-allastaso 850 euroa. Myynti Showroom Vallilan Akseli.


Katuharjasta kattokruunuksi. Piassava on sisustusarkkitehti Milla Björk-Vartiaisen suunnittelema sisustusvalaisin, jonka varjostinosa tehdään perinteistä harjansidontatekniikkaa käyttäen Sokevalla. Valaisinta saa valkoisena ja ruskeana. Ruskean valaisimen materiaalina on piassava eli köysipalmun lehtikuitu. Tunnelma muuttuu, kun sidottava materiaali vaihtuu luonnonkuidusta keinopiassavaksi. Vaijeriripusteinen valaisin sopii niin tunnelman luojaksi kuin ruokapöydän ylle. Ruskean valaisimen hinta 389 euroa ja valkoisen 332 euroa. Myynti Sisustusliike Vitriini ja Annansilmät-Aitta.


Kierrätysvaloa. Valo-valaisimen hiekkapuhallettu varjostin on tehty italialaisen valkoviinipullon ”vyötäröstä”. Puujalusta on kotimaista tervaleppää tai jalavaa. Suunnittelija Jukka Isotalon päämääränä on minimoida energiankulutus tuotesuunnittelussa. Valaisin on suunniteltu energiansäästölampuille. Iso Valo 250 euroa, pieni 232 euroa. Valoja voi hankkia Jukka Isotalon työhuoneelta, www.evolum.fi.


Pellavainen Keträ-istuintyyny sopii saunan penkille tai ulkotuolien istuinpehmusteeksi. Käytön jälkeen pellava-alustan voi ripustaa nahkalenkistä seinälle. Värit ruskea, punainen ja harmaa. Hinta 45 euroa kappale. Myynti Annansilmä-aitat Helsinki ja Tampere, Taito-shopit.


Ei kemiallisia lisäaineita. Lämpökäsitelty puu sopii hyvin myös keittiö- ja grillausvälineiksi sekä saunatarvikkeiksi. Tuotteet voi hävittää elinkaaren päässä vaikka saunan pesässä. Puutallin LK-koivusta tehdyt salaattiottimet alkaen 13,50 euroa. Puutallin tuotteita saa lahjatavaraliikkeistä, keittiövälinekaupoista, Käsi- ja taideteollisuus- sekä Kauppahallien myymälöistä.


Uni-tuoli. Muotoilija Samuli Naamangan suunnittelema kevyt ja pinoutuva Uni-tuoli tehdään puristamalla koivuviilunipuista. Istuin ja selkäosa yhdistetään käsityönä vaativalla puuliitoksella. Valmistuksessa syntyvät vähäiset ylijäämäosat käytetään muiden tuotteiden valmistukseen. Tuolia valmistaa Avarte Oy, hinta 410 euroa/kpl.


Kierrätyshaarukka. Latimeria-ruokailuvälineet on taottu kierrätetystä ruostumattomasta teräksestä. Myynti Design House Idoli. 18-osaisen aterinsetin hinta 799 euroa.

Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/ostoksilla508