MAINOS

Lapsiperheen valinta: kokolattiamatto

Sisustus

Kirkkonummelainen lapsiperhe ei pelkää kokolattiamattojen huonoa mainetta. Perhe valitsi uuteen kotiinsa tekstiilimatot sekä koko yläkertaan että alakerran olohuoneeseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Perhe on asunut ulkomailla ja tottunut siellä lämpimiin, pehmeisiin lattioihin. Ne myös miellyttävät isän ja äidin silmää. Lisäksi kokolattiamatot eristävät ääntä. Lastenhuoneen tömistelyt kuuluvat nyt alakertaan vain vaimeasti.  

Koko yläkerta eli tilava lastenhuone ja vanhempien iso makuuhuone saivat lyhytnukkaisen beesin kokolattiamaton. Perheen äiti osti belgialaisen maton lomamatkalla virolaisesta sisustusliikkeestä. Olohuoneeseen perhe valitsi pidempinukkaisen valkoisen maton. Nykytrendin mukaisesti se peittää olohuoneesta vain osan. Huone on yhteydessä ruokailutilaan, jonka lattia on tummaa parkettia, ja jotta yhtenäinen linja jatkuu tilasta toiseen, parketista tehtiin olohuoneen laidoille mattoa kiertävä boordi. Kokolattiamattoa ja parkettia yhdistää siisti lista. Idean keksi perheen äiti, joka on sisustaja luonnoltaan. Tumma parketti ja vaalea matto antavat olohuoneelle ylellisen mutta kodikkaan ilmeen.    

Asentajat Jukka Lokka ja Kari Karhu Uudenmaan Matto ja Saneeraus -liikkeestä asensivat alakerran maton aluskernin päälle, koska perhe halusi maton ja parkettiboordin samalle tasolle. Yläkerran matto sen sijaan liimattiin suoraan lattiaan. Ero mattojen mukavuudessa on selvä. Kernin ansiosta alakerran matto tuntuu jalan alla vielä pehmeämmältä kuin yläkerran matto. Kokolattiamatto voidaan kiinnittää myös listojen väliin pingottamalla.  

Lista viimeistelee parkettiboordin ja kokolattiamaton sauman.

Lista viimeistelee parkettiboordin ja kokolattiamaton sauman. Nykytrendin mukaisesti matto ei peitä koko lattiaa. Kokonaisuus on ryhdikäs.

Kokolattiamatto on mainettaan parempi

Kokolattiamatot saivat pölynkerääjän maineen 1970-luvulla. Matot keräsivät likaa ja pölyä, koska nukka sidottiin harvoiksi lenkkinipuiksi, joiden väliin jäi tilaa lialle. Myös pohjakangas mureni usein tomuksi.    

Kirkkonummelaisperhe luottaa siihen, että nykymatot ovat materiaalien kehittymisen ansiosta laadukkaita. Mattojen pohjat tehdään nykyään kumista, tekstiilistä tai lasikuituverkosta. Nukkana käytetään muun muassa villaa, puuvillaa ja nailonia. Perheessä ei kukaan ole allerginen, ja pölyt pariskunta aikoo pitää kurissa siivoamalla säännöllisesti. Lisäksi ulkoportaisiin ja eteiseen asennettiin hyvät kurasuojat. Ne pysäyttävät suuren osan liasta, ennen kuin se ehtii asuintiloihin.    

Kokolattiamatto on pitkäaikainen sijoitus. Siksi kirkkonummelaisperhe satsasi laatuun. Yläkerran matto on sataprosenttista villaa. Alakerran maton villaprosentti on 80. Se löytyi Orient-Occidentin mallistosta.    

Kokolattiamattojen hinnat vaihtelevat nukan tiiviyden ja paksuuden mukaan. Matot on jaettu painoluokkiin. Kevyimmät ja halvimmat painavat 500 grammaa neliö, kalleimmat 1 500 grammaa neliö. Jos matto painaa kilon neliöltä, se on jo hyvä matto.    

Täysvillamaton voi saada Suomesta 80 euron neliöhinnalla. Kalleimmat matot maksavat satoja euroja. Kirkkonummelaisperhe maksoi olohuoneen pitkänukkaisesta matosta 60 euroa neliöltä, ja Virosta ostetun yläkerran maton hinnaksi tuli 20 euroa neliöltä.  

Tekstiilimattoja käytetään nykyään etenkin julkisissa tiloissa, muun muassa hotelleissa ja laivoissa. Nyt on trendikästä tehdä kokolattiamatosta myös irtomattoja. Koon ja muodon voi valita itse, ja reunat siistitään kanttaamalla.  

Kokolattiamaton asennus


matto tulee keskelle lattiaa ja seinän viereen jää tilaa parkettiboordille.

Jukka Lokka (vasemmalla) ja Kari Karhu tarkkoina: matto tulee keskelle lattiaa ja seinän viereen jää tilaa parkettiboordille.

Alakerran olohuoneen matto liimattiin aluskernin päälle, jotta matto ja sen reunoja kiertävä parkettiboordi tulivat samalle tasolle.

Alakerran olohuoneen matto liimattiin aluskernin päälle, jotta matto ja sen reunoja kiertävä parkettiboordi tulivat samalle tasolle.

Kari Karhu pingottaa maton tiukaksi aluskernin päälle.

Kari Karhu pingottaa maton tiukaksi aluskernin päälle.

Kokolattiamaton leikkaus

Kokolattiamaton leikkaaminen on tarkkaa puuhaa. Kun asialla on ammattilainen, valmiista matosta ei huomaa, missä sauma menee.

Tiivisnukkainen ja paksu kokolattiamatto on kalliimpi

Maton hinnan määrää nukan tiiviys ja paksuus. Kirkkonummelaisperheen olohuoneen matto maksoi 60 euroa / neliö, Orient-Occident.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kokolattiamatto lattia sisustus sisäpinnat


Lisää samasta aiheesta