Opiskelijat ja vastavalmistuneet näkevät kehittyvät teknologiat ja integroidut tietojärjestelmät onnen ja yhteisöllisyyden mahdollistajina, selviää Onnellinen työ- ja asuintila vuonna 2040 -visiointikilpailun tuloksista. Viime syksynä järjestetyssä kilpailussa kuusi eri alojen opiskelijoista koottua ryhmää pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Oulusta pohti, millaisissa tiloissa asumme ja työskentelemme 31 vuoden kuluttua. Näkökulmana oli onnellisuus.
”Kaikissa kilpailutöissä toistui sama dilemma: miten kehittyvien teknologioiden avulla voidaan rakentaa sellainen tulevaisuuden yhteiskunta, jossa yksilön vapaus tehdä päätöksiä omasta elämästään säilyy. Teknologioiden pitäisi vahvistaa yksilön hyvää elämää – ei lokeroida tai laitostaa”, kuvailee kilpailun suojelijana toiminut ja voittajan valinnut professori, Aalto-korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen Saku Mantere.
”Töissä heijastui yhdyskuntasuunnittelijan tulevaisuuden roolin mielenkiintoinen jännite: suunnitellaanko tiloja vain teknologisessa mielessä vai tietyntyyppiseen asumiseen rohkaisten.”
Voitto Ouluun
Visiointikilpailun voiton vei Oulun yliopiston tuotantotalouden, konetekniikan, arkkitehtuurin ja suunnittelumaantieteen opiskelijoista koostunut ryhmä Onnistamo-nimisellä asumis- ja työtilaratkaisullaan.
MAINOS”Ollakseen onnellinen ihminen tarvitsee ystävyyttä, vapautta ja ajattelua. Halusimme rakentaa oman tilan kullekin elementille ja tuoda samalla ihmiset lähelle toisiaan”, kertoo voittajaryhmän jäsen Juuso Kangas.
”Ratkaisussamme yksilönvapaus toteutuu Moniossa, asumiseen tarkoitetussa tilassa. Monio – ei yksiö – on metamateriaalia, joka muovautuu asujan tarpeiden mukaan tekoälyn ohjaamalla tavalla. Ajattelun, työnteon ja yhteisövaikuttamisen keskuksessa Wikibaariossa voi muun muassa testata uusia ideoita simuloimalla tai innovoida ajattelulattialla. Ystäviä tavataan Kohtaamossa, avoimessa ja puistomaisessa vapaa-ajan tilassa, joka on koko Onnistamon sydän.”
”Olennaisinta Onnistamossa on tilan tarpeen väheneminen: metamateriaalin ansiosta olohuone muuttuu huomaamatta makuuhuoneeksi, mikä vähentää hukkatilaa.”
Kangas uskoo muovautuvan metamateriaalin olevan realismia vuonna 2040. ”Jo nyt on olemassa haluttuun muotoon muokkautuvia muistimetalleja ja iskusta kovettuvia suojamateriaaleja. Ne yhdistämällä saadaan metamateriaali, joka muovautuu käyttäjän tarpeiden mukaisesti.”
MAINOS”Energian suhteen Onnistamo on täysin omavarainen: kaikki käyttöenergia saadaan auringosta, tuulesta, vedestä ja jätteistä. Käyttövetenä on sadevesi, jota kierrätetään.”
Mantereen voittajatyö vakuutti teknologisella visionäärisyydellään.
”Onnistamossa teknologiat ja tulevaisuuden visiot yhdistyivät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Konsepti oli loppuun asti mietitty, ja työ toimi sekä tarinana että visuaalisesti”, Mantere sanoo.
Perinteiset toimintamallit uusiksi
Tekesin Tila-ohjelman rahoittamalla kilpailulla haluttiin kannustaa kiinteistö- ja rakennusalaa hyödyntämään poikkitieteellistä ja monialaista osaamista rohkeammin.
MAINOS”Innovoinnin ja tutkimisen kulttuuri on tuntunut puuttuvan kiinteistö- ja rakennusalan opiskelijoilta”, sanoo kilpailun koordinaattori Matti Sivunen RIListä. ”Halusimme kannustaa opiskelijoita rikkomaan perinteisiä ajattelumalleja. He ovat tulevaisuuden tekijöitä, joilla on valta kehittää alaa innovatiivisemmaksi.”