Värikäs koti retrohenkeen
Pauliina Lampisen koti on uusien maalaus- ja sisustusideoiden laboratorio.
TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
Emmin huoneen seinää koristaa hevonen
Emmin huoneen seinää koristaa hevonen, joka aluksi hahmoteltiin siihen liidulla. Sen jälkeen ääriviivat piirrettiin pienellä pensselillä.
Oonan huoneessa on prinsessavuode
Oona-tyttären huoneeseen Pauliina löysi vanhan sairaalasängyn. Siitä syntyi prinsessavuode, kun se maalattiin kullanväriseksi ja sängyn yläpuolelle ripustettiin Brysselistä hankittu katos.

 

Maalarimestari Pauliina Lampisen koti Heinolassa pikkuteiden päässä järven rannalla on yllättävä yhdistelmä retroilua, väri-ilottelua ja kekseliäitä ideoita. Ulospäin talo edustaa tyylipuhdasta 1970-luvun laatikkoarkkitehtuuria, mutta jo ovella tulvahtaa vastaan huvikumpumainen iloinen tunnelma.
Pauliina muutti perheensä kanssa Heinolaan Marjoniemeen kymmenisen vuotta sitten. Taloa on remontoitu vähitellen ja ideoita kypsytellen. Tikkurilalle freelancerina työskentelevän ja pieniä sisustuskohteita remontoivan maalarin ajatus on ollut kokeilla kodissaan uusia väriyhdistelmiä, maalaustekniikoita ja sitä, miten niillä saa luoduksi tiloissa erilaisia tunnelmia. Pauliina ihmettelee ihmisten varovaisuutta kodin sisustamisessa ja erityisesti kodin pintojen väreissä.
– Esimerkiksi jos seinän väri ei tunnu hyvältä sen voi aina maalata uudestaan.
– Oma maku kasvaa pikku hiljaa ja lopulta kykenee tekemään rohkeitakin valintoja. Kodistaan voi tehdä juuri sellaisen kun haluaa, eikä siihen aina tarvita paksua lompakkoa.
Pauliina harrastaa näyttelemistä Ilmestys-teatterissa. Hän on ollut rakentamassa useampaankin produktioon lavasteita ja se näkyy myös kodin sisustuksessa. Kekseliäillä ideoilla on saatu aikaan jännittäviä tunnelmia. Suurin osa talon esineistä on mummolan perintöjä. Loput ovat kierrätettyjä tai muuten vain kekseliäitä löytöjä. Pauliina vaihtaa myös sisustusta vuodenaikojen mukaan.
– Feng shui kiinnostaa, mutta ilman hörhöilyä.
Keittiön kaapit ovat oranssit
Oranssit kaapistot lataavat keittiöön vahvan 70-luvun tunnelman. Limen ja fuksianpunaiset vetimet elävöittävät ovia.
Keittiötä elävoitettiin karamellisävyisillä neliöillä seinillä
Turkoosia seinää Pauliina elävöitti sabloneilla maalatuilla neliöillä. Samat karamellisävyt löytyivät sattumalta myös verhokankaasta.

 

Karamellisävyjä keittiöön
Keittiön uudistaminen sai alkunsa muutoksen kaipuusta.
– Kaipasin piristystä elämääni ja päätin että jotain uutta on tehtävä. Maalasin keittiön seinän turkoosiksi, ja siitä väreillä ilottelu lähti.
Keittiöön syntyi vahva 70-luvun tunnelma, kun Pauliina maalasi kaapistojen ovet oranssiksi.
– Se on väri, joka parhaiten kuvaa räiskyvää persoonaani.
Keittiön kaapistojen ovet piti maalata peräti kolmeen kertaan ennen kuin Pauliina oli tyytyväinen. Vetimien väreiksi hän valitsi limen ja fuksian. Turkoosiin seinään hän keksi maalata neliöitä keittiöön sopivilla karamellisävyillä.
Saman tien Pauliina päätti uudistaa keittiönsä ilmettä muutenkin. Rahaa ei ollut paljon käytettävissä, joten kaikki tehtiin itse. Keittiön kaapistojen välitilan Pauliina kaakeloi kollegansa opastuksella. Kulunut lattia uusittiin laminaatilla. Kodinkoneisiin ei koskettu, sillä ne toimivat moitteettomasti. Keittiön uudistukseen kului kaiken kaikkiaan 400 euroa.
– Sillä rahalla ei olisi saanut yhtä kodinkonettakaan.
Makuuhuoneen seinät saivat paprikajauheen värin
Makuuhuoneen seinät saivat paprikajauheen värin. Kalkkipintaa muistuttava pinta syntyi kokeiluna. Pauliina käytti siihen kaikki vanhat jämätasoitteensa ja laastinsa. Pompeji-aiheinen taulu on lahja ystävältä. Sängyllä loikoilee James-kissa.
Kierrätyslöydöt on Pauliinan kodissa yhdistetty taidokkaasti perintöhuonekaluihin
Kierrätyslöydöt on Pauliinan kodissa yhdistetty taidokkaasti perintöhuonekaluihin. Uusia huonekaluja hankitaan harkiten.

 

Intialaista tunnelmaa makuuhuoneessa
Oranssi väri seuraa myös Pauliinan makuuhuoneeseen. Sinne Pauliina loihti intialaisen tunnelman kalkkipintaa jäljittelevällä seinällä. Halusin saada paprikajauheen värisen seinän ja mukaan aavistuksen verran smaragdinvihreää.
– Läiskin jämälaastit ja tasoitteet seinään. Sen jälkeen tasoitin ”huonosti” ja maalasin oranssilla maalilla. Lopuksi väripesin pinnan vielä ruskealla sävyllä.
Yhtä makuuhuoneen seinistä peittää Pauliinan ystävän Marika Raiken maalaama jäljennös Pompejin seinämaalauksista. Makuuhuoneen tärkein huonekalu sängyn ohella on liinavaatekaappi.
– Se on jotenkin tosi naisellinen juttu. Mankeloin kaikki liinavaatteet. Kun kaapin oven avaa, sieltä tulvii ihana mankeloitujen lakanoiden tuoksu.
Tulevat remonttisuunnitelmat liittyvät eteiseen. Tarkoituksena on maalata eteinen lattiasta kattoon platinanväriseksi. Seinille Pauliina haluaa ripustaa ratsastusaiheisia tavaroita kuten palkintoruusukkeita, ratsastuskypärät ja suitset.
– Kun ihmiset tulevat meille kylään he näkevät heti mitä harrastamme ja mikä meille on tärkeää.
Isän perintökelloista Pauliina teki kauniin taulun.
Isän perintökelloista Pauliina teki kauniin taulun.
Liinavaatekaappi on valmistujaislahja
Liinavaatekaapin Pauliina sai äidiltään valmistuttuaan maalarimestariksi. Kaapissa säilytetään mankeloituja liinavaatteita.
Olohuoneen pikkupöytä on pelastettu roskalavalta.
Olohuoneen pikkupöytä on pelastettu roskalavalta.