Sisustustikkaiden suosio kasvaa. Niitä voi käyttää sisustuselementtinä, makuuhuoneessa päiväpeiton, torkkupeiton tai vaatteiden säilytykseen, pyyhetelineenä kylpyhuoneessa tai keittiössä tai olohuoneessa lehtitelineenä.

Sisustustikkaat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu sisustamiseen, kiipeilyä ne eivät kestä. Tikkaita ei kiinnitetä, vaan ne nojaavat seinään.

Mieti koko, muoto ja materiaali. Suunnittele ensin tikkaiden korkeus ja leveys sekä montako puolaa tikkaisiin haluat. Päätä myös tikkaiden rakennusmateriaali. Niihin sopii esimerkiksi puutavaraliikkeissä myytävä neliskanttinen rima tai pyöröpuu. Pyöröpuuta on myytävänä eri vahvuuksina aina halkaisijaltaan 120 millimetriseen saakka.


 

Vaakapuut eli puolat voidaan kiinnittää pystyihin joko naulaamalla tai kiinnittämällä ne ruuveilla pystypuiden pintaan. Toinen ja siistimpi tapa on porata pystypuihin reiät, joihin puolat työnnetään ja liimataan kiinni. Kiinnitys ruuveilla tai naulaamalla ei onnistu, jos vaakapuut ovat ohutta pyöröpuuta, sillä ohut puu halkeaa helposti.

Tikkaiden muoto voi olla A- tai H-mallinen. A-tikkaat ovat alhaalta leveämmät ja kapenevat ylöspäin mentäessä. H-tikkaat ovat yhtä leveät sekä alhaalta että ylhäältä. Puolien väli voi olla tasajakoinen tai ne voidaan asetella eri korkeuksille.

Esimerkissä tikkaiden sivupaarteina käytetään vanhoja heinäseipäitä ja vaakapuut tehtiin kappaletavarana myytävistä harjanvarsista. Tikkaiden nikkarointiin tarvitaan saha, hiomapaperia tai hiomatyyny, liimaa, porakone sekä sopiva puuporanterä, jolla saadaan porattua heinäseipäisiin reikiä vaakapuita varten.

Valmiita heinäseipäistä tehtyjä tikkaita on myynnissä sisustusliikkeissä noin sadan euron hintaan. Kun tikkaat tekee itse, niiden hinnaksi tulee noin viisi euroa. Heinäseipäitä on myynnissä muutaman euron kappalehintaan ja harjanvarret maksavat kaksi euroa. 


Tikkaisiin tarvitaan kaksi heinäseivästä. Niistä poistetaan naulat ja puupinnan tikut hiotaan kevyesti pois. Jos ei pidä seipäiden harmaantuneesta väristä, seipäät voi maalata tai kuultokäsitellä oman sisustusmaun mukaisiksi. Vaakapuiksi hankittiin kaksi harjanvartta, sillä ne ovat pyöröpuuta edullisempia. Harjanvarret käsiteltiin Liberonin spriipohjaisella kuultomaalilla mustanharmaiksi ja m

Näin teet sisustustikkaat


Vaakapuun pituudeksi valittiin 40 senttiä, yksi harjanvarsi riittää kolmeen vaakapuuhun. Harjanvarren päätä ei voi käyttää, koska se on ohennettu.


Sahattujen vaakapuiden päät viimeistellään siistiksi kevyesti hiomalla.


Tikkaiden reiät porattiin oksa- eli saranaporalla, jonka lyhyellä piikkikärjellä saa tehtyä siistin, tasapohjaisen reiän upotusasennukseen. Samoja poranteriä on saatavissa myös 3D-mallisina, jolloin ne leikkaavat puuta pohjan lisäksi myös sivulta. 3D-oksaporanterän hinta on noin 20 euroa.


Lapiopora on edullisin poranterä isompien reikien poraamiseen. Siinä on litteänmallinen terä ja pitkä piikkikärki. Lapioporalla reikä heinäseipäisiin syntyy yhtä nopeasti, mutta porausjälki ei ole niin siisti kuin oksaporalla tehtäessä. Hinta rautakaupoissa noin


Jätä seipäiden ohuisiin päihin noin 50 sentin vara. Kaikkien reikien pitää olla samaan suuntaan kohtisuorassa. Seiväs kannattaa kiinnittää porauksen ajaksi ruuvipenkkiin tai tarvitaan toinen käsipari pitämään seivästä paikoillaan porauksen ajaksi.


Reikä porataan noin puoleen väliin seivästä, jotta vaakapuille ja liimalle saadaan kunnolla tukipintaa. Reikien syvyys on noin 25 milliä. Reikä ei saa olla niin tiukka, että vaakapuu joudutaan lyömään paikoilleen, silloin reikään ei mahdu kunnolla liimaa.


Seipäiden reikiin pursotetaan liimaa, samoin vaakapuiden päätyihin sivellään reilusti liimaa. Vaakapuut työnnetään reikiin. Liimana käytettiin Eri Keeperiä, joka on vesiohenteinen yleis- ja puuliima.


Liimauksen annetaan kuivua tasaisella pinnalla rauhassa seuraavaan päivään. Eri Keeperin etuna on se, että kuivunut liima on väritöntä, joten se ei näy reikien reunoista.