MAINOS

Näin valitaan led-lamppu. Tutustu lamppujen termistöön.

Sisustus

Erilaisten lamppujen pakkausten kyljissä on monenlaista termiä ja käsitettä - pelkkä wattiluku ei nykyisin pitkälle riitä. Lue tästä mitä kaikkea tulee tietää, kun valitset esimerkiksi led-lamppua.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valovirta (lm) eli luumen

Luumen kertoo kuinka paljon valoa lamppu yleisesti tuottaa.

Tämä arvo on tärkeä kun hankit lamppua yleisvalaistukseen. Wattimäärä (W) ei enää kerro lampun valon tuotosta vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Perinteisen 60 Watin hehkulampun tilalle kannattaa valita energiansäästölamppu, jonka va – lovirta (lm) on hiukan yli 700 luumenia.

Valovoima (cd) eli kandela

Kandela kertoo valovoiman siinä suunnassa mihin valo on kohdistettu.

Kohdevalaisimessa tämä arvo on luumenia tärkeämpi koska sen tarkoitus on nimenomaan valaista tiettyä kohdetta. Mitä korkeampi kandela-arvo, sitä voimakkaammin lamppu valaisee kohdetta. Kandela-arvoon vaikuttaa myös lampun avautumiskulma.

Avautumiskulma

Kohdelampussa avautumiskulmalla on merkitystä. Jos avautumiskulma on erittäin suuri, se ei enää valaise haluttua kohdetta niin voimakkaasti.

Testatuissa lampuissa ilmoitettu avautumiskulma oli välillä 25 – 38 astetta. Näin ne on selkeästi rajattu valaisemaan tiettyä kohdetta.

Teho (W) eli watti

Wattimäärä ei enää kerro lampun valaisutehosta vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta.

Mitä pienemmällä wattimäärällä saadaan isompi valontuotto, sitä energiatehokkaampi lamppu on. Kaikkien testattujen lamppujen sähkönkulutus oli ilmoitetun mukainen tai alhaisempi.

Energiatehokkuus

Mitä korkeampi arvo, sitä energiatehokkaampi lamppu on.

Lampun energiatehokkuus saadaan laskettua kun jaetaan luumen (lm) arvo lampun teholla (W). Mitä korkeampi arvo, sitä energiatehokkaampi lamppu on. Halogeenikohdelampulla tämä arvo on tyypillisesti 20-25 lm/W.


Värilämpötila (K) eli kelvin

Värilämpötila kuvastaa lampun tuottaman valon väriä.

Hehkulampun väri on aina 2700 Kelviniä eli lämpimän valkoinen. Halogeenilamppujen kelvin on noin 3000 K. Mitä korkeampi kelvin-arvo lampulla on sitä kylmemmän sävyiseksi sen tuottama valo muuttuu. Testattujen led-lamppujen pakkausten mukaiset kelvinit olivat välillä 2700 – 3000 eli hyvin lähellä halogeenilamppujen väriä.


Värintoistoindeksi eli Ra – arv
o

Värintoistoindeksi kertoo kuinka hyvin lampun tuottamassa valossa eri värit toistuvat.

100 on maksimiarvo ja tutkittujen ledien ilmoitettu indeksi oli 80. Erittäin hyvä värintoisto edellyttää värintoistokykyä, joka on vähintään 90.


Sähköturvallisuus

Lamppujen sähköturvallisuudessa kiinnitetään huomiota niiden kosketussuojaukseen, jolla pyritään estämään käyttäjää koskemasta lampun vaarallisia osia.

Tämän lisäksi lampun vaaralliset verkkojännitteiset osat tulee olla riittävästi erotettu lampun kosketeltavista osista. Turvallisuusväli tulee olla vähintään 4,6 mm. Suomelan led-lampputetsissä yksi testatuista lampuista ei läpäissyt tätä testiä ja se vaikutti testituloksiin. Tämä lisäksi lampun pitää kestää jännitelujuustesti, jossa siihen johdetaan 4000 V jännite yhden minuutin ajaksi, jonka aikana se ei saa johtaa sähköä lampun jännitteisistä kosketintapeista läpi kosketeltavaan pintaan.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatehokkuus led-lamppu sähköturvallisuus valovirta valovoima