MAINOS

Kotitutkimus: omakotitalojen ja rivitalojen pihat kovassa käytössä kesäisin

Piha

Keväällä 2012 tehty tutkimus paljastaa että pientaloasujan nauttivat kesäisin pihalla oleskelusta. Vastauksista selviää myös että veden äärellä asuminen on monen haaveissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jopa 41 % omakoti- ja rivitaloissa asuvista suomalaisista kertoo kesäisin viettävänsä useita tunteja kotipihallaan joka päivä. Omakotitaloissa majailevat ovat rivitaloasukkeja ahkerampia pihalla oleilijoita: 47 % viettää tunteja pihalla kesäpäivisin, kun rivitaloissa asuvista samaa sanoo vain 28 %. Jopa 8 % rivitaloissa asuvista kertoo, ettei juuri vietä aikaa kotipihalla edes kesällä. Omakotitaloissa asuvista vain yksi prosentti viihtyy yhtä huonosti omalla pihallaan.

Pihalla grillataan ja nautitaan yhdessäolosta

Grillaus näyttäisi olevan suosittua puuhaa, sillä tutkimuksen mukaan 18 % Suomen omakoti- ja rivitaloissa asuvista pitää grillailua mieluisimpana tapana viettää kesäpäivää kotona. Itä-Suomen ja Savon omakotitaloasujat pitävät grillauksesta hyvin paljon, sillä useampi kuin joka viides (22 %) valitsee sen mielitavakseen viettää kesäpäivä kotona. Hämäläisistä omakotitalossa majailevista vain 14 % valitsee grillin äärellä patsastelun lempipuuhakseen kotosalla. Omakotitaloissa asuvat myös maan ahkerimmat grilliherkuttelijat: 19 % kertoo syövänsä grilliruokaa kesällä melkein joka päivä. Rivitaloasukeista vain 9 % ja kerrostaloissa asuvista vain 5 % on yhtä ahkeria popsimaan tiriseviä herkkuja.

Omakotitalojen ja rivitalojen isommat pihat ovat oivallisia paikkoja nauttia grilliherkuista, ja puolet omakotitaloissa asuvista kertookin nauttivansa aterioita parvekkeillaan tai terasseillaan, kerrostaloissa majailevista parvekkeillaan tai terasseillaan ruokailee vain 16 %. Samoin illanistujaisten järjestäminen parvekkeella tai terassilla on suositumpaa omakotiasujien keskuudessa: 18 % pitää kemuja parvekkeella tai terassilla, kerrostaloasukeista vain 6 %.

Kaikkein suosituinta kesäpuuhaa pientaloasujien mielestä on kuitenkin perheen ja ystävien kansa pihalla oleskelu (26 %). Kaikki eivät kuitenkaan halua viettää aikaa ulkona: rivitaloasukkaista miltei joka kymmenes (9 %) viettää kesäpäivää mieluiten sisällä viileässä, omakotitaloasukeista vain 4 %.

Monet mainitsevat kesän suunnitelmista kysyttäessä että kaikenlaisia pieniä nikkarointi- ja korjaushommia olisi tarkoitus tehdä, mutta näyttää siltä että tämä harvoin toteutuu. Uudellamaalla asuvat eivät heiluta vasaraa kovinkaan ahkerasti, sillä vain 3 % omakotitalojen asukkaista valitsee talon rakentelun ja korjailun kolmen mieluisimman puuhan joukkoon kotona kesällä, kun nikkarointi yltää kesäpuuhien top-kolmoseen joka viidennellä omakotitalossa asuvalla pohjalaisella (20 %).

Kesällä vapaa-ajalla mökkeillään, sienestetään ja marjastetaan

Myös mökkeily on rakasta puuhaa useille omakotitaloasukkaille: 23 % Itä-Suomen ja Savon omakotitaloissa majailevista kertoo, että mökkeily on heidän lempipuuhaansa kesällä. Uudellamaalla omakotitaloissa asuvat eivät niinkään kaipaa mökkimiljöötä, sillä vain 9 % valitsee sen mieluisimmaksi kesäpuuhaksi. Uudenmaan omakotitaloasujat pitävätkin maan eniten marjastamisesta ja sienestämisestä: 19 % valitsee luonnon antimien keräilyn mieluisimmaksi kesähommaksi, kun Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Itä-Suomessa ja Savossa omakotitaloasujista vain 6 % pitää mättäillä kyykkimisestä yhtälailla.

Omakoti- ja rivitaloissa asuvat suomalaiset taitavat viihtyä hyvin kotona, sillä kaikilla maan alueilla kerrostaloissa asuvat valitsevat ulkomaanmatkailun muita hanakammin lempipuuhakseen. Esimerkiksi Keski-Suomessa 13 % kerrostaloasukkaista valitsee reissut ulkomaille mielikesäpuuhakseen, kun saman alueen omakoti- ja rivitaloissa asuvista vain 3 % pitää kaukomatkoista saman verran.

Kotimaanreissut tosin kelpaavat omakotitaloasukeillekin: Pohjois-Suomen omakotitaloissa asuvista 13 % pitää kotimaanmatkoja lempikesäpuuhanaan. Tosin Hämeen ja Uudenmaan omakotitaloissa majailevista vain 4 % pitää suvi-suomessa matkailusta yhtä paljon.

Järven tai meren äärellä asuminen on monen haaveissa

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä palvelut tai asiat suomalaiset ottaisivat mieluimmin naapuriinsa. Jopa 22 % kerrostaloasukeista ottaisi naapurikseen mieluusti kauppahallin tai torin, kun omakotitaloissa asuvista vain 7 % kaipaa markkinahumua kodin viereen. Myös kauppakeskus kelpaisi naapuriksi mieluummin kerrostaloasukeille (13 %) kuin omakotitaloissa majaileville (2 %). Omakotitaloissa asustavat haluaisivatkin naapurikseen kaikkein mieluiten järven (72 %) tai meren (35 %). Meren äärelle asumaan kaivataan etenkin rannikkoseuduilla: 61 % varsinaissuomalaisista ja satakuntalaisista omakotitaloasukeista asuisi kernaasti meren rannalla, kun itäsuomalaisista ja savolaisista omakotitalojen asukkaista meren aallot valitsisi vain 24 %. Seudulla havitellaankin järvimaisemaa, sillä 82 % Itä-Suomen ja Savon omakotitaloissa asuvista haluaisi järven naapuriksi.

15 % pohjalaisista omakotitaloasukeista haluaisi naapuriinsa kahvilan – Hämeessä vain 5 % on samaa mieltä. Samoin Itä-Suomen ja Savon omakotitaloissa asuvista 8 % ottaisi kirkon kernaasti naapurikseen – Uudellamaalla ei yksikään. Uimahalli taas kelpaisi kaikilla alueilla paremmin naapuriksi kerros- kuin omakotitaloissa asuville.

TNS Gallupin 14.–22.3.2012 välisenä aikana toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 588 15–64-vuotiasta miestä ja naista alueellisen väestörakenteen mukaan. Tutkimus toteutettiin seuraavilla alueilla: Uusimaa, Häme, Keski-Suomi, Itä-Suomi ja Savo, Varsinais-Suomi ja Satakunta, Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

tutkimus