Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kuinka ostat kotiteatterin?

Sisustus
Olohuone muuttuu leffateatteriksi oikein valitulla laitteistolla. Älä tuijota pelkästään vahvistimen maksimitehoja tai satelliittikaiuttimien lukumäärää!
Olohuone muuttuu leffateatteriksi oikein valitulla laitteistolla. Älä tuijota pelkästään vahvistimen maksimitehoja tai satelliittikaiuttimien lukumäärää!
Tehoa ja volyymia  
Tehoa ja volyymia
Kodinkonemyyjät tykkäävät pullistella järjestelmiensä maksimitehoilla ja äänenvoimakkuuksilla, jotka saavat Star Warsin kliimaksikohdassa naapurinkin lentämään pyrstölleen. Älä tuijota sokeasti teknisiä tietoja tai varsinkaan kaiuttimen maksimitehoja, ne kun harvoin ovat järjestelmän kriittinen osa.
Tehoa ja tehoa  
Tehoa ja tehoa
Kuluttajalle kerrotaan usein laitteiston maksimiteho mutta haluatko todella katsella ja kuunnella elokuvaa tällaisen ”tehopiikin” varassa? Olennaisempaa on, miten vahvistin ja kaiuttimet toimivat omalla mukavuusalueellasi.
Äänen laatu  
Äänen laatu
Muista, että ulkoisesti ja teknisesti identtisillä laitteistoilla on äänentoistollisia eroja. Koekuuntelu kannattaa aina!
Tasapaino  
Tasapaino
Maailman paras subbari ei paljoa lohduta, jos järjestelmän muut osaset ovat heiveröisiä. Tärkeintä on, että järjestelmän kaikki palaset (vahvistin, pääkaiuttimet, satelliittikaiuttimet, subwoofer, kaapeloinnit) ovat keskenään tasapainossa, sillä äänentoistossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Tervetuloa piuhaviidakkoon  
Tervetuloa piuhaviidakkoon
Monilla kaiuttimilla varustettujen kotiteatterijärjestelmien sisustuksellinen ongelma on niiden tuottamassa ”johtosaasteessa”: olohuone muuttuu äkkiä piuhaviidakoksi, kun takakaiuttimetkin kytketään vahvistimeen. Markkinoilla on myös johdottomia ratkaisuja, tsekkaa ne läpi ennen ostopäätöstä.
Hellasärö  
Hellasärö
Niin kutsuttua hellasäröä aiheuttavia sisustuksellisia ongelmia saattaa esiintyä myös kaiuttimien kokoon ja ulkonäköön liittyen – pystyyn nostettua ruumisarkkua muistuttavan kolossaalisen kaiutinkotelon tuottamasta äänen muhkeudesta kannattaa joskus hiukan tinkiä jos saamapuolella ovat kivasti huoneen muuhun sisustukseen uppoavat kuutiomaiset kaiuttimet.
Ei pelkästään leffaa  
Ei pelkästään leffaa
Useimmat kotiteatterijärjestelmät soveltuvat myös musiikin kuunteluun. Ennen ostopäätöstä kannattaa pyöräyttää järjestelmän läpi oman suosikkilevyn suosikkikappale, sillä yksi järjestelmä toistaa musiikin paremmin kuin toinen vaikka monikanavainen leffaäänentoisto olisikin laitteissa identtinen.
Paketti vai erillislaitteet?  
Paketti vai erillislaitteet?
Vakavahenkinen alan harrastaja kokoaa kotiteatterinsa erillislaitteista. Aloittelijan kannattaa kysäistä asiantuntevan myyjän neuvoa erillislaitteista kasattua järjestelmää varten. Hinta on tosin yleensä valmista pakettia hiukan korkeampi.
Telkkari vai tykki?  
Telkkari vai tykki?
Todellinen filmihullu varustaa kotiteatterinsa videotykillä ja valkokankaalla. Se on usein yllättävän edullinen ratkaisu verrattuna suurituumaiseen taulutelevisioon.
Käytettyjen markkinat  
Käytettyjen markkinat
Kotiteatterien yleistyessä myös käytettyjen laitteiden markkinat pursuvat kiinnostavaa tavaraa. Kannattaa tarkistaa myös liikkeiden esittelykäytössä olleet laitteet, jotka on usein hinnoiteltu selvästi vastaavaa uutta laitetta edullisemmin.
Vinkki!
Videoprojektorien hinnat ovat nyt kirkkaasti halvemmat kuin pari vuotta sitten. ”Tykillä” saat leffateatterimaisen fiiliksen eikä varsinaisen television tarvitse olla satatuumainen ja tuhansien eurojen arvoinen ihmekone – pienempi peruslaite riittää.
  
Edullinen (laite-esimerkit ja hinnat vuodelta 2007)
  
Eltax kotiteatteriEltax Movieboxx, 149 €
Edullisen peruspaketin pyöritin toistaa useimmat dvd- ja cd-formaatit ja liikkuu ketterästi myös radioaalloilla. Subbari jytisee 40 watin tehoilla.
Denver kotiteatteriDenver DR-1250, 98,10 €
Markkinoiden edullisimpiin täyssetteihin lukeutuva paketti ei tehoilla juhli, mutta ominaisuudet peittoavat silti television oman äänentoiston mennen tullen.
Thomson kotiteatteriThomson DPL914VD, 169 €
Satawattinen perussetti viidellä kaiuttimella täyttää satunnaisen filmihullun tarpeet. Mukana myös radioviritin niihin hetkiin, jolloin Päivän Peili peittoaa Casablancan.
  
Philips kotiteatteriPhilips HTS3357, 289 €
Hintaryhmässään mainiot ominaisuudet sisältävä digitaalinen perussetti täydellä surround-äänellä. Ja eikun Frendit-maraton pyörimään!

Keskihintainen
  
LG kotiteatteriLG LH-T760IB, 398,90 €
Äänenkorjaimella varustetun hyvähintaisen setin katseenvangitsijoita ovat neljä lattiakaiutinta, jotka muistuttavat muodoltaan kirkkourkujen pillirivistöä.

Yamaha kotiteatteriParas ostosYamaha Moviestar 4.1, 499 €
Harrastelijan täydellinen setti sisältää dvd-soittimen ja vahvistimen, keski- ja surroundkaiuttimet sekä subwooferin. Hinta ja laatu kohdallaan!

JVC kotiteatteriJVC Sophisti DD3, 899 €
Tyylikäs verkkomediajärjestelmä on kytkettävissä tietokoneeseen ja näppärä graafinen käyttöliittymä tekee ”jukeboxin” pyörittämisestä vaivatonta.
Sony kotiteatteriSony DAV-X1G, 899 €
Virittimellä, vahvistimella, kahdella pikkukaiuttimella sekä 50 watin subbarilla varustettu simppeli setti virtuaalisella surround-tilalla. Toistaa useimmat formaatit.
Kallis
 
Pioneer kotiteatteriPioneer RCS 515H, 999 €
160 GB:n kiintolevy- ja dvd-tallennin sekä 600 watin tehot riittävät ns. kotitarpeiksi. Suosikkimusiikin taltioiva digitaalinen jukeboxi on järjestelmän hauska lisäominaisuus.
  
Samsung kotiteatteriSamsung HT-TXQ120R, 1505,90 €
Järeämmän sarjan 5.1-setissä on HDMI-sisääntulo ja -ulostulo sekä mahdollisuus langattomaan WiFiyhteyteen. Mukana myös radioviritin.

JBL kotiteatteriJBL CSP 1550, 1899 €
Elegantisti muotoillun integroidun kotiteatterijärjestelmän 5.1-kanavainen äänentoisto takaa täydellisen leffanautinnon silloin kun valkokankaalla paukkuu ja rytisee.

Bose kotiteatteriHuippuBose Lifestyle 48, 6160 €
Äärimmäisen kompaktista muotoilustaan tunnetun amerikkalaismerkin huippumalli on täydellinen kodin viihdekeskus, joka toistaa auktoriteetilla niin kuvan kuin äänenkin.