Kuva Bang & Olufsen

Mihin huoneeseen?

Pimennettävään harrastehuoneeseen vai valaistuun olohuoneeseen? Jos akustiikka on huono, kalliskaan laitteisto ei auta. Korkeat kiviseinät ovat suuri haaste. Akustiikkaa voit parantaa akusto-levyillä, paksuilla matoilla, verhoilla, ryijyillä ja muilla pehmeillä materiaaleilla. Pohdi myös äänieristystä.

Kuinka iso kuva, mille seinälle?

Pohdi mikä on sopiva katseluetäisyys. Esimerkiksi 50-tuumaiselle taulutelevisiolle 3 metriä on sopiva. Jos pimeää seinustaa ei löydy, sijoita televisio mieluiten ikkunaa vasten heijastusten välttämiseksi.

Projektori vai televisio?

Mahtuuko seinälle valkokangas tai harmaaksi maalattu, kiinteä taulu? Elokuvateatteritunnelmaan pääset parhaiten projektorin kera, pimeässä huoneessa. Televisio näkyy hyvin valaistussakin tilassa.

Monelleko katsomo?

Suunnittele kalustus ja valitse katselusuunta samansuuntaiseksi huoneen pituuden kanssa. Jätä istuinten taakse tilaa kaiuttimille.

Paljonko kaiuttimia ja mihin?

Haluatko koko systeemin vai pärjäätkö vähemmällä? Käytännön minimi on nykyisin 6 kaiutinta: 2 eteen, 1 keskelle, 2 ”takasurroundia” ja bassokaiutin eli subwoofer. Jos etukaiuttimet ovat isot, voit pärjätä ilman bassokaiutinta.


Kuva Sony

Mahtuvatko kaiuttimet lattialle vai haluatko ne kattoon tai seinille?

Kokeile äänentoistoa! Ennen johtojen lopullista kiinnittämistä kytke kaiuttimet vahvistimeen ja kokeile erityisesti basson puhtautta ja sijaintia. Matalia sinitaajuuksia soittava testilevy on oiva apu!

Mihin ja mistä johdot?

Suunnittele johdotus hyvin. Jos rakennat uutta tai remontoit vanhaa – mieti voitko piilottaa johdot seinän taakse. Markkinoilla on toki myös langattomia kotiteatterilaitteita.

Laitteisto – piiloon tai näkyville?

Kun huoneen asettelu on selvillä ja kaiuttimet paikoillaan, mieti mikä on sopiva paikka laitteistolle ja voitko ohjata sitä helposti.

Tilan pimennys: mitä suurempi kuva, sen pimeämpi huone.

Saatko tilan tarpeeksi pimeäksi pimennysverhoilla?

Piirrä suunnitelmat paperille ja pohdi rehellisesti – toimiiko?

Mahtuvatko kaikki laitteet ja kalusteet suunniteltuun tilaan? Muista ergonomisuus ja kaikkien mukavuus: nautit leffoista parhaiten hyvässä asennossa, sopivalta etäisyydeltä – ilman seinänaapureiden häiriöitä.

Asiantuntijana Esa Aapro Solito Oy:stä.