MAINOS

Asunnon ostaminen – vältä nämä virheet

Sisustus

Nämä virheet ovat yleisimpiä, kun asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi. Lue kiinteistönvälittäjän vinkit asunnon hankintaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiinteistävälittäjä jos kuka tietää, mihin asunnon osatamisessa kannattaa kiinnittää huomiota, ja mikä on vähemmän tärkeää. Nämä virheet ainakin kannattaa välttää:

1. Älä tuijota liikaa sisustusta

Moni ostaja kiinnittää liikaa huomiota asunnon sisustukseen ja pintoihin. Tyylikäs sisustus ei ole tae hyvästä asunnosta, kuten ei huonolla maulla sisustettu asuntokaan välttämättä ole huono. Ostajan kannattaa kuvitella, miltä asunto näyttäisi tyhjänä tai miten omat kalusteet sopisivat sinne.

2. Älä unohda remontteja

Osakehuoneiston ostoa harkitsevan on hyvä selvittää taloyhtiössä tehdyt ja tulevat remontit ennen ostopäätöstä. Moni asunnon ostaja on tietoinen putkiremontin kustannuksista, mutta muihin taloyhtiön korjaustöihin ei tajuta varautua, vaikka kustannukset voivat olla mittavat. Jos putkiremontti taloyhtiöön on jo tehty, edessä voi olla vielä esimerkiksi julkisivu-, katto- tai parvekeremontti. Ostajan kannattaa pyytää taloyhtiön isännöitsijäntodistus ja liitteenä oleva kunnossapitosuunnitelma nähtäville ja tutkia se tarkkaan läpi.

3. Älä tyrmää ennen selvitystä

Kiinteistöön tehty kuntotarkastus on hyvä käydä huolella läpi, mutta sitä ei pidä säikähtää. Ostajan on hyvä muistaa, että kuntotarkastuksen tarkoitus on kirjata kiinteistön puutteet ja mahdolliset korjaustarpeet, ei kehua taloa. Jos omakotitalon kuntotarkastukseen on kirjattu käyttövesiputkien, viemäreiden ja lämmitysverkoston uusiminen, se kuulostaa ostajan korviin kalliimmalta urakalta kuin onkaan ja ostotarjous jää usein tekemättä. Asioista kannattaa ottaa selvää ennen kohteen hylkäämistä.

Asunnon ostaminen – muista myös nämä

asunnon vaihtaminen -

Kiinteistöön tehty kuntotarkastus on hyvä käydä huolella läpi, mutta sitä ei pidä säikähtää. Kuva: Seseelia.

4. Älä tartu pikkuseikkoihin

Jos unelmien omakotitalo löytyy, mutta talossa on vanhanaikainen öljylämmitys, älä heitä vielä kirvestä kaivoon. Lämmitysjärjestelmän voi aina vaihtaa. Samaten osakehuoneistossa, jos keittiö tai kylpyhuone ei miellytä omaa silmää, sen voi aina remontoida. Liian moni ostaja jättää asuntokaupat tekemättä, kun jokin muutettavissa oleva asia kohteessa ei miellytä, vaikka asunto olisi muuten sopiva.

5. Älä jahkaile loputtomiin

Asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat. Asuntoja on myytävänä paljon asuntotyypistä ja paikkakunnasta riippumatta, minkä takia monia ostajia vaivaa päätöksen teon vaikeus. Moni jää miettimään, jos vastaan tulisi kuitenkin parempi tai halvempi asunto. Silloin saattaa jäädä harmittamaan, kun asunto meni jollekin muualle ja parempaa ei tulekaan vastaan. Jos sopiva asunto löytyy, siitä kannattaa tehdä tarjous.

 

Asiantuntija: Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Markus Itkonen.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asunnon ostaminen asunnon vaihtaminen asuntokauppa kiinteistönvälitys


Lisää samasta aiheesta