Asunnonvaihtaja – vältä kahden asunnon loukkua

Talo
Asuntokauppaketjut ovat pitkittyneet, kun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa asuntomarkkinoilla. Tilanne on paras, jos myytävänä on haluttu yksiö tai kaksio ja tarve selvästi isommalle asunnolle. Lue lisää!

Asuntomarkkinoiden ja asuntolainamarkkinoiden eriytymisen syynä on krooninen epätasapaino asuntojen kysynnän ja tarjonnan välillä.

Epätasapainoon on herätty muun muassa hallituksen rakennemuutosohjelmassa, joskin sieltä on vielä pitkä matka sellaisiin konkreettisiin toimenpiteisiin, jotka vaikuttavat markkinatilanteeseen erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Käytännön toimia odoteltaessa markkinaosapuolet sopeutuvat markkinamurrokseen parhaan kykynsä mukaan. Hypon analyysin pisteet säilyvät viime katsauksen -155 pisteen eli -15,5 prosentin tasolla, eli näkymät ovat toistaiseksi neutraalit.

Perusvireeltään mollivoittoiset asuntomarkkinat siirtyvät nyt joululomalle, ja tuleva kehitys on vahvasti työllisyystilanteen varassa. Vuoden 2014 asuntomarkkinoiden suuntaa voidaan luotettavasti arvioida helmi-maaliskuussa 2014.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asunnon osto ja myynti on näissä oloissa vaativa taitolaji


Hypon analyysi vallitsevasta markkinatilanteesta säilyy ‐155pisteesssä ( ‐ 15,5 %) eli asuntomarkkinoilla on mollivoittoinen sävel, toistaiseksi kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa asuntomarkkinoilla.

Asunnonvaihtajan on hyvä välttää kahden asunnon loukkua asuntokauppaketjujen pitkittymisen varalta. Paras tilanne on niillä, joilla on myydä haluttu yksiö tai kaksio ja tarve selvästi isommalle asunnolle.

  • Oma asuntoprojekti on tarpeen stressitestata kuuden prosentin korkotasolla ja 20-25 vuoden laina-ajalla.
  • Sen jälkeen on haettava asuntolainalle sitova luottopäätös ennen ostotarjouksen antamista.
  • Ostotarjousten voimassaoloaika on hyvä pitää mahdollisimman lyhyenä. Tilanne asuntomarkkinoilla voi muuttua hetkessä.

Suomi on velattoman asuntovarallisuuden esimerkki muille Pohjoismaille

Suomalaisten velkaantuneisuus on kasvanut merkittävästi, mutta suomalaiset myös kasvattavat velatonta asuntovarallisuuttaan säntillisesti.

Suomalaisten asuntolainojen lyhentyvyysasteet ovat edelleen lähes 100 prosenttia ja lainat lyhenevät noin 20 miljardin euron vuosivauhtia. Siinä riittää esimerkkiä muille Pohjoismaille, varsinkin Ruotsille, jossa lainojen lyhentäminen on kadonnutta kansanperinnettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lähde: Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy, Hypon asuntomarkkina-analyysi nro. 47 – Q4/2013

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q4/2013 on kokonaisuudessaan nähtävissä osoitteessa www.hypo.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU