MAINOS

Asuntokauppa: ostajan markkinat vahvistuvat läpi talven – tinkiminen kannattaa

Sisustus

Vuosi 2014 jää historiankirjoihin yhtenä 2000-luvun heikoimmista asuntomarkkina- ja asuntolainavuosista. Lue Hypon asuntomarkkinakatsaus.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaikki asuntokaupan osalliset ovat joutuneet kiristämään vöitään vähenevien volyymien ja laskevien hintojen keskellä.

Vain maksukykyiset asunnonostajat hyvillä vakuusratkaisuilla voivat hengittää vapautuneesti, kertovat Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy asuntomarkkina-analyysissään Q4/2014. Maksukykyisillä asunnonostajilla on nyt sitä ostajan voimaa, jolla tehdä kannattavia kauppoja joko oman kodin tai sijoitusasunnon hankkimiseksi. Rahoituksen saatavuudesta tai ehdoista kauppa ei jää kiinni.

Antavatko asuntojen myyjät periksi hintapyynnöistään?

Ostajat tekevät nyt hyvin aggressiivisia tarjouksia, joten monella myyjällä on mietinnän paikka. Signaalit ovat voimistuneet siihen suuntaan, että monet myyjä voivat pärjätä vielä yhden talven, mutta sitten on pakko saada liian kallis tai velkainen asunto myydyksi.

Hypon analyysi vallitsevasta kotimaisesta tilanteesta loppuvuoden asuntomarkkinoilla kasvukeskuksissa kohenee, mutta jää kuitenkin edelleen miinukselle -75,0 pisteeseen (-7,5 %), koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään. Luottamuksen koheneminen on edelleen se avainsana, joka avaisi monta lukkoa.

Ensin asuntokauppa ajautui isojakoon. Tuleeko nseuraavaksi pankkikato?

Suomi keskittyy ja kaupungistuu kovaa vauhtia. Hypo ennustaa, että lähes 300 suomalaisen pankin joukko harvenee merkittävästi. Yli 250 pankin keskimääräinen tase on vain 0,5 miljardissa ja liikevoittokin vain 1-2 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ei millään vastaa uudistuvien sääntely- ja kannattavuusvaatimusten eikä tiukentuneiden hallinnointivaatimusten tasoa aidosti itsenäisenä pankkina toimimisen näkökulmasta.

Hypon mukaan ainoa tie on fuusioitua tai hyödyntää yhteenliittymälainsäädäntöä, jolla pienistä pankeista tulee ryhmänä tarpeeksi isoja. Pankkifuusiot ja yhteenliittymien määrä lisääntyvät, ja päätöksenteko ja valta valuvat käytännössä pääkaupunkiseudulle. Säästöt haetaan konttoreita ja hallintoa karsimalla. Samalla aidosti itsenäisten pankkien määrä vähenee. Jatkossa näemme myös yhteenliittymien yhteenliittymisiä, tai ainakin niiden spekulaatioita.

Ovatko asuntolainojen riskipainot liian alhaisia

EKP huomasi pankkien stressitesteissä seikan, joka on puhututtanut jo pitkään muun muassa Pohjoismaissa. Euroajan alkuhuumassa rakennetut pankkikohtaiset sisäisten luottoluokitusten mallit (IRBA) poikkeavat toisistaan kovastikin. Erityisen ajankohtainen asia on asuntolainojen erittäin alhaiset riskipainot.

Hypo kritisoi sitä, että Suomessakin käytännössä samanlaisten ja samalla seudulla toimivien pankkien asuntolainojen riskipainot vaihtelevat luvanvaraisesta noin 1 prosentista lakisääteiseen 35 prosenttiin. Alhaisia riskipainoja käyttäen saavutetut ydinvakavaraisuustasot voivat hämätä.

Hypon mukaan alaraja suomalaisten asuntolainojen riskipainoille sisäisten luottoluokitusten malleissa tulisi olla 15-25 prosenttia riippuen asuntolainojen lyhentyvyysasteesta ja vakuuksien tulevasta arvonkehityksestä. Yhdenmukaistetut mallit ja riittävän korkeat alarajat riskipainoille pitävät asuntolainajärjestelmän vakaana ja kilpailun terveenä. Samalla Hypo peräänkuuluttaa katsauksessaan Suomeen positiivista luottorekisteriä.

 

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q4/2014 on kokonaisuudessaan luettavissa netissä www.hypo.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntolaina asuntomarkkinat kiinteistökauppa