MAINOS

Asuntomarkkinat tasaantuvat hiljalleen – myytävistä kohteista pulaa

Talo

Asuntomarkkinat palaavat hiljalleen kohti normaalia poikkeuksellisen pandemia-ajan jälkeen. Vaikka asunnot käyvät edelleen hyvin kaupaksi kaikkialla Suomessa, hurjimmat kauppakuukaudet ovat takanapäin. Myös myynnissä olevien kohteiden määrä on vähentynyt, joten myytävistä asunnoista on pulaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa oli viime elokuussa asuntoja myynnissä 11,7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten elokuussa, kerrotaan Etuovi.comin asuntomarkkinoiden tietopalvelussa. Asuntomarkkinat ovat jonkin verran hiljentyneet, koska tarjontamäärät ovat laskeneet Helsinkiä lukuun ottamatta selvästi kaikissa suurissa kaupungeissa.

Helsingissä myytävien vanhojen asuntojen tarjonta oli elokuussa lisääntynyt 10,8 prosenttia vuodentakaisesta. Espoossa, Tampereella ja Turussa tarjontamäärät ovat laskeneet noin 10 prosenttia, Oulussa 6,8 prosenttia, Jyväskylässä 5,9 prosenttia ja Joensuussa 8,5 prosenttia.

Monet sijoittajat ovat ilmeisesti laittaneet Helsingissä myyntiin tyhjillään olleita pieniä asuntojaan. Myös uudisrakentaminen on ollut vilkasta Helsingissä. Uusia asuntoja on valmistunut myyntiin tämän ja viime vuoden aikana enemmän kuin aiempina vuosina, ja uudisasuntojen ostajien vanhoja asuntoja on tullut myyntiin. Lisäksi kuntien välinen nettomuutto on ollut pitkästä aikaa miinuksella Helsingissä, kertoo toimitusjohtaja Jukka Rantanen Sp-Koti Oy:stä.

– Tämä kaikki on vaikuttanut siihen, ettei kauppa ole asuntomarkkinoilla käynyt Helsingissä niin ripeästi kuin aiemmin, muutamia ylikuumentuneita asuinalueita lukuun ottamatta.

Asuntojen hintojen nousu jatkuu

Myytävien vanhojen asuntojen hintapyyntöjen keskineliöhinta on noussut kaikkialla Suomessa vuoden aikana. 

Helsingissä hinnat ovat nousseet 4,1 prosenttia, Espoossa 4,9 prosenttia, Turussa 5,8 prosenttia ja Tampereella 7,3 prosenttia. Hinnat ovat nousseet myös pienemmissä kaupungeissa, esimerkiksi Joensuussa 13,4 prosenttia, Vaasassa 3,2 prosenttia ja Jyväskylässä 2,8 prosenttia.

– Asuntokaupan positiivisen vireen jatkumiseen on hyvät edellytykset ensi vuonnakin. Myös asuntojen hintojen nousun ennustetaan jatkuvan, Rantanen toteaa.

Tämän vuoden kaltaisia huikeita kasvulukuja kauppamäärissä emme kuitenkaan tule saavuttamaan, eli asuntomarkkinat ovat siinä mielessä rauhoittuneet.

– Nyt näyttää siltä, että olemme palaamassa normaaliin, korkeintaan hyvin maltillisen kasvun aikaan, Rantanen kertoo.

Asuntokauppoja on tehty Suomessa tammi–elokuun aikana 21,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Kuitenkin jo heinäkuussa tultiin kauppamäärissä alas lähes 9 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Elokuussa kasvua oli enää vain prosentti.

– Uskon, että loppuvuoden aikana tilanne rauhoittuu entisestään, ja koko vuoden osalta kasvuprosentti jää ykkösellä alkavaksi.

Myytyjen loma-asuntojen kauppamäärien kasvu jää tänä vuonna miinukselle viime vuoden mökkibuumin takia. Esimerkiksi pohjoisen laskettelukeskuksissa on käytännössä kaikki myynnissä olleet vanhat kohteet myyty loppuun viime talven ja kevään aikana.

Pula myytävistä asunnoista jatkuu: asuntomarkkinat palvelevat myyjiä

Asuntomarkkinoiden kehitysnäkymät näyttävät hyviltä myös makrotalouden näkökulmasta.

– Asuntomarkkinat eivät ole tosin korona-aikana kulkeneet käsi kädessä makrotalouden mittareiden kanssa, sanoo pääekonomisti Henna Mikkonen Säästöpankkiryhmästä.

– Korona iski Suomen talouteen vähemmän kuin pelkäsimme, ja talouden yleiset näkymät ovat hyvät. Tänä vuonna talouskasvun on ennustettu kiihtyvän yli kolmeen prosenttiin, ja vielä ensi vuodellekin on ennustettu ripeää kasvua. Myös kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla tasolla, ja korkojen odotetaan pysyvän matalalla, Mikkonen jatkaa. 

Asuntomarkkinoillakin tilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti, joten ennustaminen on haasteellista.

– Vaikka hurjimmat kauppakuukaudet ovat ohi, uskon vilkkaaseen loppuvuoteen kaikkialla Suomessa ja markkinoiden maltilliseen kasvuun ensi vuonnakin, Rantanen toteaa.

Monilla paikkakunnilla olisi nyt herkulliset myyjän markkinat. Asunnoille on kova kysyntä. Hinnat ovat nousseet ja myyntiajat lyhentyneet paikoin merkittävästikin.

Lähde: Sp-Koti Oy

Kuvat: Picabay.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntokauppa asuntomarkkinat keskineliöhinta kiinteistökauppa kiinteistövälitys myytävä asunto myytävä talo neliöhinta