Asutko ennen 90-lukua rakennetussa omakotitalossa – tämä on hyvä tietää ennen viemärin remontointia

Talo
Ennen 90-lukua rakennettujen omakotitalojen valurautaviemärit alkavat olla tiensä päässä. Omakotitalon viemäriremontille löytyy useita vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan niin laadultaan kuin hinnaltaan.

Viemärin sukitus on nykyaikainen ja kustannustehokas tapa uusia viemäri. Sukitus tarkoittaa uuden putken sujutusta vanhan putken sisään, mikä tekee viemäristä uudenveroisen. Ennen sukitusta viemäri rassataan ja pestään huolellisesti.

– Vaikka vanha valurautainen viemäriputki olisi puhki, voidaan remontti toteuttaa sukittamalla. Uusi putki on kestävä ja kannattelee itse itsensä, kertoo putkiremontteihin erikoistuneen LVIturvan toimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

Sukitusmenetelmän suurin hyöty on kustannuksien säästö. Talon rakenteita ei tarvitse purkaa eikä pihaa kaivaa auki, koska vanhaa viemäriä ei poisteta vaan hyötykäytetään. Tämä säästää työn kustannuksia, materiaaleja, siivouskuluja ja ympäristöä.

– Sukitus on usein järkevin tapa tehdä omakotitalon putkiremontti tänä päivänä. Me teemme remontin tavallisesti kolmessa päivässä, eikä kotoa tarvitse muuttaa evakkoon, sanoo Kilpeläinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Onko sukitukselle muita vaihtoehtoja?

Toinen vaihtoehto on perinteinen putkiremontti, jossa rakenteet puretaan ja vanhat putket vaihdetaan kokonaan uusiin. Perinteinen putkiremontti on kallein vaihtoehto, joskin lopputulos on uusi ja turvallinen viemäri.

– Vanhojen rakenteiden purkaminen ja uusien asentaminen on työlästä, mikä nostaa työn ja materiaalien hintaa. Jos rakenteet täytyy joka tapauksessa purkaa, silloin perinteinen putkiremontti on varteenotettava vaihtoehto, sanoo Kilpeläinen.

Kolmas vaihtoehto on putkien pinnoitus, jossa vanhojen putkien sisään ruiskutetaan pinnoite. Pinnoite ei kuitenkaan korvaa kunnon putkiremonttia. Pinnoite kestää vain kymmenisen vuotta, eikä se ole täysin luettava.

– Sukitus on oikeastaan korvannut pinnoituksen tänä päivänä. Sukituksessa lopputulos on uuden viemärin veroinen, mutta hinta lähellä kustannustehokasta pinnoitusmenetelmää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sukitetun viemärin käyttöikä on jopa 50 vuotta, mikä on lähes yhtä paljon kuin täysin uuden viemärin.

Miksei viemärin sukituksia ole tehty aina?

Vielä viisi vuotta sitten sukitusmenetelmä oli täysin tuntematon omakotitalon remontoijille. Sukituksia on tehty ainakin 70-luvulta asti kaupunkien viemäriverkostoihin ja sittemmin kerrostalojen putkistoihin.

Materiaalit ja työkalut ovat kehittyneet vasta viime vuosina siihen pisteeseen, että niillä voidaan turvallisesti sukittaa omakotitalojen viemärit. Omakotitalojen putket ovat kapeampia kuin kerrostaloissa, joten sukituspinnan on oltava ohut ja kestävä.

Harva tietää, että suomalainen LVIturva teki omakotitalojen viemärin sukituksen tunnetuksi – tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Omakotitaloissa käytetään eri materiaaleja ja työvälineitä kuin isommissa kohteissa, minkä takia asennus vaatii ammattitaitoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Teimme ensimmäiset omakotitalojen sukitukset vuonna 2014. Huomasimme sekä kotimaisilla että kansainvälisillä LVI-alan messuilla, ettei omakotitaloihin yksinkertaisesti ollut tarjolla sukitusremontteja.

Sukitus on nykyään LVIturvan suosituin remontti ja palvelun ovat kopioineet monet kilpailijat. Eikä kysyntä näytä laantumisen merkkejä niin kauan kuin omakotitalojen korjausvelka on koholla.

– 80-luku oli omakotitalojen kulta-aikaa, jolloin niitä rakennettiin paljon. Nyt yli 30 vuotta vanhat valurautaiset viemärit alkavat olla tiensä päässä, mikä nostaa putkiremonttien kysyntää lähivuosina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miten valmistaudun viemäriremonttiin?

Viemärin sukitus voi olla ajankohtainen, kun valurautainen viemäri on yli 30 vuotta vanha. Helpoin tapa päästä alkuun on tilata viemärin kuvaus ammattitaitoiselta putkiurakoitsijalta.

LVIturva kuvaa viemärin maksutta ja tekee luotettavan kuntokartoituksen omakotitalon putkistosta.

Viemärin kuvaus paljastaa viemärin kunnon, tukkeumat ja halkeamat. LVIturvan tilastojen mukaan noin puolet 5000 kuvatusta kohteesta vaativat ripeää kunnostusta, koska viemäri vuotaa tai on vaarassa rikkoutua.

Älä siis epäröi tilata kartoituskäyntiä, jos viemärin kunto askarruttaa. LVIturvalla kartoituskäynnin tilaus on maksutonta eikä sitouta mihinkään.