Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Auringolta suojaan markiisin tai varjon alle

Piha Talo
Puuttuuko aurinkosuoja? Aurinko lämmittää ihanasti, mutta välillä tekee mieli päästä varjoon. Markkinoilla on monenlaisia ratkaisuja, jotka tarjoavat kesäistä puutarhaelämää viettävälle vilvoittavaa suojaa.
↑ Aurinkosuoja valitaan tarpeen mukaan, markiisi on yleisin tapa suojautua auringon paahteelta. Kuva: Sunsytems.
 
Terassimarkiisi suojaa joko osan terassista tai koko sen alan. Valikoimissa on markiiseja, joiden leveys on jopa seitsemän metriä. Ulottuma eli ”lipan” pituus voi myös olla useamman metrin. Näin markiisilla saa katettua kymmenien neliöiden kokoisen avoterassin.
 
Värivalinnat täydentävät rakennuksen ilmettä ja säätelevät tunnelmaa markiisin alla: esimerkiksi raidoitus koetaan tasapainottavana, kirkkaat värit vitaalisina.
 
Terassimarkiisin runko-osan varret ovat nivellettyjä. Voimakkaat nivelet pitävän kankaan kireällä tuulisellakin säällä ja estävät vesipussien muodostumisen. Nivelvarsissa voi myös olla kaasujousitus.
 
Terassimarkiisit on suunniteltu siten, että niiden alla pystyy liikkumaan vapaasti. Siksi asennuksessa erityisen tärkeää on oikea asennuskorkeus ja nivelvarsien sopiva kaltevuuskulma.
 
Ikkunamarkiisi suojaa sisätiloja auringolta ja ehkäisee tekstiilien sekä seinä- ja lattiapintojen haalistumisen. Markiisi myös säätelee tehokkaasti sisätilojen lämpöä ja vähentää koneellisen ilmanjäähdytyksen tarvetta, ja säästää näin energiaa. Ikkunamarkiisit ovat niin sanottuja sivuvarsimarkiiseja, joiden laskeutumiskulma on 0–160 astetta.

Valmistus mittojen mukaan

Markiisit valmistetaan aina mittatilaustyönä, ja ne kiinnitetään rakennuksen kantaviin osiin. Varminta on antaa myös markiisin mittaus ammattilaisen tehtäväksi. Valmistajat myöntävät markiisien runko-osille tavallisesti muutaman vuoden takuun. Markiisien hinnat eivät yleensä sisällä asennusta.
Lasiterassi voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kiskoilla liikkuvalla auringonsuojasäleiköllä, joka on myös tyylikäs sisustuselementti. Puusäleikkö on Lumon-lasiterassien lisävaruste.

Lasiterassi voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kiskoilla liikkuvalla auringonsuojasäleiköllä, joka on myös tyylikäs sisustuselementti.

 
 Apollo-Novoline -julkisivukaihdin pysäyttää lämpösäteilyn, mutta rei´itetty kangas ei estä näkymää sisältä ulos.

Julkisivukaihdin pysäyttää lämpösäteilyn, mutta rei´itetty kangas ei estä näkymää sisältä ulos. Kaihdinta säädetään sisätiloista kaukosäätimellä.

 
 

Kampi vai automatiikka?

Perinteisten kampi- ja nauhakäytön ohella markiisit voi saada motorisoituna ja automatisoituna. Yksinkertaisimmillaan motorisoitua markiisia ohjataan sisään ja ulos yksikanavaisella seinäpainikkeella. Useammalla kanavalla ohjataan muun muassa markiisin aurinko- ja tuuliautomatiikkaa. Automatiikan avulla markiisit voidaan säätää kiertymään sisään, jos alkaa sataa tai tuulla voimakkaasti, tai ajastaa markiiseihin liitettyjä toimintoja. Pisimmälle vietynä automatiikalla ohjataan markiisiin asennettuja valoja tai terassilla olevaa lämmitintä.

Markiisi voi olla kotelolla suojattu niin sanottu kasettimarkiisi. Täyskasettimarkiisissa nivelvarret ja kangas ovat suojassa kasetin sisällä, ja kun markiisi avataan, vain ne tulevat esille. Kasetin yläreunan harjalista puhdistaa kankaan sen rullautuessa sisään.

Ikkunoiden ApolloKasettimarkiisit ja terassien Apollo SwinglineCassette -terassimarkiisit toimivat automaattisesti sään mukaan.

Koko talo suojassa. Ikkunoiden kasettimarkiisit ja terassien terassimarkiisit toimivat automaattisesti sään mukaan. Niitä voi myös ohjata kaukosäätimellä.

 
Elementtirakenteisen Pavillon Bahamas -kesämajan monipuoliset varustelumahdollisuudet tarjoavat monta mahdollisuutta ruokailusta yöpymiseen

Kesämaja, huvimaja, paviljonki – kuinka vain.

 

Varustelu vaikuttaa hintaan

Ikkuna- ja terassimarkiisien hintaan vaikuttavat muun muassa nivelvarsien riiputuskestävyys ja työntövoima, kaltevuudensäätö ja laskeutumiskulma, ulottuma, mahdollisen kasettikotelon ominaisuudet, osien materiaali, testaukset ja standardisointi, kangaslaatu ja sen pintakäsittely, viimeistely sekä käyttömekanismi ja automatiikka.

Markiisien reunaan voi yleensä valita suoran, piparireunaisen tai aaltoilevan koristelistan ilmettä tuomaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Markiisikangas puhdistuu runsaalla vedellä ja miedolla saippualla; puutarhaletku ja pehmeä harja ovat hyviä apulaisia. Monissa kankaissa on likaa hylkivä käsittely, jolloin jo sadevesi puhdistaa markiisin. Sisään rullattu, kastunut kangas kannattaa mahdollisimman pian avata kuivumaan. Talveksi markiisia ei tarvitse irrottaa kannattimista, mutta sisään rullattaessa kankaan pitää olla kuiva.

Kolmen hengen Varax De Luxe -pihakeinu

Perinteikästä puuta. Ruskeaksi petsattu mänty on kolmen hengen pihakeinun istuinosan materiaali. Runko on sinkittyä ja ruskeaksi pulverimaalattua teräsputkea.

Ulkoikkunat suojaan

Ikkunoiden ulkopuolelle asennettava julkisivukaihdin tai kierrekaihdin suojaa sisätiloja auringon lämpösäteilyltä, mutta ei estä näkymää sisältä ulos: kangas voi olla rei´itetty tai muuten läpinäkyvä. Kaihtimet valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaan valitsemasta kankaasta. Mekanismivaihtoehtoja on nauha- ja kampikäytöstä yleisimpiin motorisoituihin automatiikoihin. 2–3 ikkunan kaihtimet voidaan kytkeä toimimaan samalla moottorilla. Ikkunoiden lisäksi kaihtimet sopivat esimerkiksi lasitetuille patioille ja erkkereihin.

Paviljonkiin tai varjon alle

Erilaiset paviljongit ja telttakatokset tuovat kesäpihalle huonemaista suojaa. Elementtirakenteisia kesäpaviljonkeja on markkinoilla sekä kevyinä että ohuella lämpöeristeellä varustettuina malleina. Ilme rakentuu ikkunoilla: valoisassa kesämajassa on paljon ikkunoita ja auringonvaloa. Paviljongista voi myös varustaa perheelle viihtyisän kesäkeittiön.

Siesta-ikkunamarkiisi estää auringonsäteiden pääsyn ikkunan läpi sisätiloihin. UK-Sunsystems

Vaaleaa harmoniaa. Nauhakäyttöinen ikkunamarkiisi estää auringonsäteiden pääsyn ikkunan läpi sisätiloihin.

 
Sole-terassimarkiisi, Kaihdinkulma

Isolle terassille sopii nivelvarsimarkiisi. Vahvat, ketjukäyttöiset nivelvarret pitävät kankaan kireänä kaikilla keleillä. Kangas kuituvärjättyä, vettä hylkivää ja homehtumista estävää akryylia.

 

Suojaan säiltä

Lasitettu terassi on jo valmis tuulensuoja, joka muuttuu ”auringonkestäväksi” esimerkiksi kiskoja pitkin liukuvilla puuritilöillä. Kotipihalle tai -terassille pystytettävä telttakatos on toimiva vaihtoehto, jos haluaa helposti siirrettävän, keveän suojan. Sivuseinällä saa lisäsuojaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihakeinun katoksen alla voi vaipua lempeään päiväuneen. Keinuja on valikoimissa kevytrunkoisista, pehmustetuista yhdenistuttavista perinteisempiin ja järeämpiin puukeinuihin.

Tuulahduksen etelän lomarannikoiden tunnelmaa tuo terassille asennettava, halkaisijaltaan useamman metrin kokoinen suurvarjo. Suunnikkaan muotoinen varjo tuo vielä enemmän suojaa. Kääntyvän ja taittuvan suurvarjon suojassa on hellepäivänä mukava lueskella tai vaikka kerätä ystävät varjon alle kahvittelemaan, sadepäivänä varjo suojaa terassia sateelta. Säätä kestäviä kangasvaihtoehtoja alumiinirunkoisiin varjoihin on markkinoilla kymmenittäin.

 
Teksti Anne-Marjut Rauhala, kuvat valmistajien
 
 

MAINOS
MAINOS LOPPUU