Auringon säteet talteen – nyt tulevat aurinkopaneelit

Talo
Solarventi Solar14A Air SlimLine
Päästöttömänä ja ehtymättömänä energiantuottajana aurinko kiinnostaa yhä useampaa ympäristötietoista kuluttajaa. Omavarainen sähköntuotanto voi olla ratkaisu kesämökin sähköistämiseen tai yrityksen sähkölaskun pienentämiseen.

Auringon säteet talteen – nyt tulevat aurinkopaneelit

Päästöttömänä ja ehtymättömänä energiantuottajana aurinko kiinnostaa yhä useampaa ympäristötietoista kuluttajaa. Omavarainen sähköntuotanto voi olla ratkaisu kesämökin sähköistämiseen tai yrityksen sähkölaskun pienentämiseen. 

 

Mahdollisuus omavaraiseen pientuotantoon on saanut kuluttajat asentamaan aurinkopaneeleita kesämökkien ja yhä useammin myös omakotitalojen katoille. Aurinkopaneelien kustannukset ovat pudonneet muutamassa vuodessa reippaasti, joidenkin laskelmien mukaan jopa 70 prosenttia, ja tekniikka on kehittynyt kestämään Suomen karut sääolot.

Tärkeäksi syyksi aurinkoenergian kasvavaan suosioon Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas nostaa kuluttajien oman ympäristötietoisuuden.

– Oman talon katolla sähköä tuottavat paneelit vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja pienentävät näin sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä. Tyypillisellä omakotitalon aurinkopaneelilla voi tuottaa niin paljon energiaa vuoden aikana, että sillä voi kompensoida 28 000 kilometrin automatkoista syntyneet hiilidioksidipäästöt, Raulas kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuluttajien mukana aurinkoenergian mahdollisuuksiin ovat heränneet myös poliitikot ja sähköyhtiöt. 

– Esimerkiksi me Vattenfallilla olemme sitoutuneet kestävään kehitykseen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Auringon energiavaraston hyödyntäminen ei ole meiltä tai keneltäkään muulta toimijalta pois.

Auringonpaistetta riittää myös Suomessa

Suomen ilmastossa aurinkoisia kuukausia on maalis–huhtikuusta aina syyskuuhun asti. Silloin aurinkopaneeleilla voi tuottaa merkittävän osuuden omakotitalojen sähköntuotannosta. Auringonpaistetta riittää Suomessa yhtä paljon kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa.

Paneelien oikea mitoitus on tärkeä, jotta se tuottaa riittävän määrän sähköä kulutuksen nähden. Sähköverkkoon kytketyn paneelin tuottoa täydentää verkosta saatava sähkö. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Aurinkopaneelit yhdistetään helposti kesämökkien sähköntuottajiksi. Mutta yhä useampi asentaa aurinkopaneelit myös omakotitalon katolle. Aurinkoenergialla voi esimerkiksi käyttää ilmalämpöpumppua, joka lämmittää ja viilentää asuntoa. Yhdessä ne ovat oiva valinta omakotitalon sähkön tarpeeseen.

Hankintakustannuksissa ja sähkönkulutuksen säästöissä päästään voiton puolelle usein 10–30 vuoden aikana. Laskelmiin vaikuttavat paneelin koko ja sijoittaminen sekä sähkön markkinahinnat.

– Esimerkiksi kesämökille, jossa ei ole ennestään sähköä, aurinkopaneelit voivat olla halvempi vaihtoehto kuin sähkölinjan vetäminen. Yritykset puolestaan voivat hakea investointitukea, joka on jo merkittävä kannustin aurinkopaneelin asentamiseen, Outi Raulas laskee.

Asiantuntijan vinkit aurinkoenergiaa suunnitteleville

Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas kannustaa kotitalouksia miettimään aurinkopaneelien käyttöönottoa. Suunnitteluprosessiin saa asiantuntijan apua, ja asennus hoituu ammattilaisten käsissä useimmiten päivän aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Kartoita sähköntarve ja paneelien sijoitusvaihtoehdot

– Suunnitteluvaiheessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua, jotta aurinkopaneelit vastaavat tarvetta, ja ne asennetaan parhaalle mahdolliselle paikalle.

  • Tarkkaile tarjouksen mahdollisia lisäkuluja

– Sisältyvätkö esimerkiksi asennus, paperityöt eri virastojen kanssa ja sähkötöihin vaadittavat sulakkeet ja johdot hintaan.

  • Varmista, että paneelit soveltuvat Suomen olosuhteisiin

– Esimerkiksi Euroopassa valmistetuissa paneeleissa on usein otettu huomioon pohjoisen vaihtelevat vuodenajat ja voimakas UV-säteily.

  • Kysy kotitalousvähennystä tai investointiavustusta

– Yritysten kannattaa hakea investointiavustusta. Kotitaloudet voivat saada kotitalousvähennyksen asennuskustannuksiin. Hyödynnetystä sähköstä ei myöskään tarvitse maksaa sähkö- ja arvonlisäveroja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Tarkista takuut ja kotivakuutuksesi kattavuus

– Paneelien takuu on parhaimmillaan 10 vuotta. Vakuutusyhtiöstä voi tarkistaa, kuuluvatko paneelit kotivakuutuksen piiriin ja millainen omavastuu niille on määritelty. Valmistajat takaavat yleensä, että paneelien tuotantoteho on 25 vuoden kuluttua vähintään 80%.

  • Hanki kuntasi rakennusvalvonnasta tarvittavat luvat

– Riippuen kunnasta, asennukseen voidaan tarvita rakennus- tai toimenpidelupa, molemmat tai ei kumpaakaan. Usein katon lappeen suuntaisesti asennettaviin paneeleihin ei tarvita lupia. Paneelien toimittajat voivat avustaa lupahakemuksissa ja piirustuksissa.

Lisätietoja:

Vattenfall

Viestintäpäällikkö

Sirpa Aula

sirpa.aula@vattenfall.com

Lähde: deski.fi