MAINOS

Kiinnostaako aurinkoenergia? Lue asiantuntijan vinkit

Lämmitys

Aurinkoenergia kiinnostaa yhä useampaa ympäristötietoista kuluttajaa. Asiantuntija listaa vinkit aurinkoenergiaa suunnitteleville.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aurinkoenergia on päästötöntä ja ehtymätöntä ja kiinnostaa siksi yhä useampaa ympäristötietoista kuluttajaa. Omavarainen sähköntuotanto voi olla ratkaisu kesämökin sähköistämiseen tai yrityksen sähkölaskun pienentämiseen.

Kotitalouksia kannattaa miettiä aurinkopaneelien käyttöönottoa. Suunnitteluprosessiin saa asiantuntijan apua, ja asennus hoituu ammattilaisten käsissä useimmiten päivän aikana.

Valjasta aurinkoenergia hyötykäyttöön näin:

Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas listaa seuraavat huomioon otettavat seikat, mikäli olet suunnittelemassa aurinkoenergian käyttöönottoa.

 1. Kartoita sähköntarve ja paneelien sijoitusvaihtoehdot
  – Suunnitteluvaiheessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua, jotta aurinkopaneelit vastaavat tarvetta, ja ne asennetaan parhaalle mahdolliselle paikalle.
 2. Tarkkaile tarjouksen mahdollisia lisäkuluja

  – Sisältyvätkö esimerkiksi asennus, paperityöt eri virastojen kanssa ja sähkötöihin vaadittavat sulakkeet ja johdot hintaan.
 3. Varmista, että paneelit soveltuvat Suomen olosuhteisiin

  – Esimerkiksi Euroopassa valmistetuissa paneeleissa on usein otettu huomioon pohjoisen vaihtelevat vuodenajat ja voimakas UV-säteily.
 4. Kysy kotitalousvähennystä tai investointiavustusta

  – Yritysten kannattaa hakea investointiavustusta. Kotitaloudet voivat saada kotitalousvähennyksen asennuskustannuksiin. Hyödynnetystä sähköstä ei myöskään tarvitse maksaa sähkö- ja arvonlisäveroja.
 5. Tarkista takuut ja kotivakuutuksesi kattavuus

  – Paneelien takuu on parhaimmillaan 10 vuotta. Vakuutusyhtiöstä voi tarkistaa, kuuluvatko paneelit kotivakuutuksen piiriin ja millainen omavastuu niille on määritelty. Valmistajat takaavat yleensä, että paneelien tuotantoteho on 25 vuoden kuluttua vähintään 80%.
 6. Hanki kuntasi rakennusvalvonnasta tarvittavat luvat

  – Riippuen kunnasta, asennukseen voidaan tarvita rakennus- tai toimenpidelupa, molemmat tai ei kumpaakaan. Usein katon lappeen suuntaisesti asennettaviin paneeleihin ei tarvita lupia. Paneelien toimittajat voivat avustaa lupahakemuksissa ja piirustuksissa.
Aurinkoenergia

Aurinkoenergian ja muiden uusiutuvien energiamuotojen käyttö yleistyy, koska tavallista taloa vähän suurempi alkuinvestointi saadaan takaisin pienempinä asumiskustannuksina.


Vinkit antoi Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas, www.vattenfall.fi

Lue myös: Ota aurinkoenergia talteen, Takkalämmitys lisää kotitalouksen omavaraisuutta sähköntuotannossa, Suomen tärkein energiantuotantomuoto uhattuna, Kodin lämmitys pakkaskaudella – lämmitätkö oikein?Lämmitä kotia energiatehokkaasti – vinkit lämmityskauden alkuun, Kodin lämmitysvinkit – lämmitä kotisi oikein, Älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä omakoti- ja paritaloille, Kodin energiankäyttö, Ekolämpöä tupaan, Lämmityskausi alkaa – varaudu tiivistämällä kotia, Säästääkö tulisija lämmityskustannuksia ja Lämmitysjärjestelmiä yhdistelemällä säästyy pitkä penni

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkokeräin aurinkopaneeli