MAINOS

Aurinkoenergia kiinnostaa – Harva suomalainen sanoo ei aurinkoenergialle

MökkiTalo

Aurinkoenergian nopea kehitys on tehnyt siitä kilpailukykyisen myös Suomessa. Tällä hetkellä kiinnostus on korkealla tasolla. 35 prosenttia suomalaisista pientaloasujista ja mökkiläisistä harkitsee investointia aurinkosähköön ja 28 prosenttia aurinkolämpöön seuraavan vuoden aikana. Omakotiasujista 14 prosenttia käyttää jo aurinkoenergiaa ja 67 prosenttia on kiinnostunut sen käytöstä. Tämä selviää Biolanin toukokuussa toteuttamasta kuluttajakyselystä, johon vastasi 791 suomalaista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Perinteisesti suomalaisia omakotiasujia ovat kiinnostaneet lämpöä tuottavat aurinkokeräimet. Vastaajista 74 prosenttia kokee niiden soveltuvan käyttöveden lämmitykseen ja 65 prosenttia asunnon lämmitykseen. Niiden rinnalle on nyt nousemassa aurinkosähköjärjestelmät. Vastaajista 69 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkoenergia soveltuu vakituisen asunnon taloussähkön tuottamiseen.

‒ Kuluttajat arvostavat sähkön lämpöä arvokkaammaksi. Viime talvena puhuttaneet sähkön siirtohintojen korotukset näkyvät kyselyn vastauksissa. Oma aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö vähentää energiariippuvuutta. Pientaloasujien lisäksi kaupat, teollisuus ja maatalous ovat hyvin kiinnostuneita aurinkoenergian tuomasta energiaomavaraisuudesta, kertoo Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala.

Kyselyn mukaan kuluttajat pitävät aurinkoenergiajärjestelmiä hyvänä lisäenergialähteenä muun energiajärjestelmän oheen. Suomalaiset ovat ympäristötietoisia ja valintakriteereissä painavat myös ympäristöasiat. Vastaajista 82 prosenttia kertoo haluavansa itse päättää millä tavalla hänen kuluttamansa energia on tuotettu.

‒ Auringonpaistetunteja on Suomessa yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa, joten potentiaalia meillä on. Aurinkoenergia ei ole vain kesämökkien energialähde vaan kilpailukykyinen energiainvestointi vakituiseen asumiseen. Ja koska aurinkoenergiajärjestelmän voi nykyään ostaa avaimet käteen -pakettina, on ympäristöystävällisen energiamuodon hankinta helppoa, kannustaa Biolan Ekoasumisen Hakala.

Aurinkoilmakeräin on aurinkoenergian hittituote

Lämmitysmarkkinoiden uusin tulokas on aurinkoilmakeräin, jota käytetään rakennuksen kosteudenpoistoon. Vuonna 2015 aurinkoilmakeräimiä käytti 6,4 prosenttia vastaajista ja tänä vuonna jo 14,2 prosenttia. Aurinkoenergiasta kiinnostuneista joka neljäs on kiinnostunut myös aurinkoilmakeräimistä.

Aurinkoilmakeräin toimii täysin ilman sähköä. Auringon säteily lämmittää ulkoseinään asennettavan paneelin mustan lämmönkeruupinnan ja tuottaa lämmintä ilmaa. Lämmin, kuiva ja raikas ilma puhalletaan rakennukseen sisälle puhaltimella, joka saa sähköenergiansa paneeliin integroidusta aurinkokennosta. Puhallin käynnistyy automaattisesti aina auringon paistaessa.

‒ Kosteus ja riittämätön tuuletus ovat aina riski rakenteille. Aurinkoilmakeräimellä pystytään poistamaan esimerkiksi kesämökin tai varastorakennuksen ikävä kosteus ja siitä aiheutuva tunkkaisuus, kertoo Hakala.

Aurinkoenergiaan liittyvää tietoa vastaajista 90 prosenttia hakee internetistä. Toiseksi merkittävimmäksi tiedonsaantikanavaksi osoittautui asumisen ja rakentamisen lehdet, joista tietoa saa 81 prosenttia vastaajista.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti toukokuun alussa ja siihen vastasi 791 pientaloasujaa ja mökkiläistä.Vastaajista 41 prosenttia oli miehiä ja 59 prosenttia naisia.

Lisätietoja:

Biolan Ekoasuminen Oy

www.ekoasuminen.fi

Biolan on ollut mukana kestävän kehityksen luomisessa koko yli 40-vuotisen historiansa ajan ja on toteuttanut koko liikeideansa kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan on suomalainen perheyritys ja sen nimi tulee sanoista biologinen lannoitus.Biolan pyrkii vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Kierrätysraaka-aineita hyödyntävien puutarha- ja vihersisustamisen tuotteiden lisäksi valikoimaan kuuluvat ympäristöystävälliset kuivakäymälät, kompostorit, jätevesijärjestelmät, aurinkoenergia sekä veden puhdistus. Näitä ekologisen asumisen ratkaisuja kehittämään, markkinoimaan ja myymään perustettiin tytäryhtiö, Biolan Ekoasuminen Oy, vuonna 2013.

Lähde: Cision News, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoilmakeräin aurinkokeräimet aurinkolämpö aurinkopaneeli aurinkosähkö


Lisää samasta aiheesta