Aurinkokeräin voi tuottaa suurimman osan omakotitalon vuotuisesta lämpimästä käyttövedestä

Lämmitys
Aurinkokeräimien avulla tuotettua sähköä käytetään pääosin kotitaloussähköön. Asuntomessuilla aurinkoenergiaa hyödynsi joka neljäs koti. Lue lisää!

Ylimääräisen tuotetun sähkön myynnistä voidaan sopia paikallisen sähkölaitoksen kanssa ja siirtää se valtakunnan verkkoon. Suomessa on arviolta noin 100 aurinkoenergiaa myyvää omakotiasukasta.

– Aurinkoenergian ja muiden uusiutuvien energiamuotojen käyttö yleistyy, koska tavallista taloa vähän suurempi alkuinvestointi saadaan takaisin pienempinä asumiskustannuksina, Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tapio Jalo kertoo.

Vain 20 prosenttia rakennuksen elinkaaren kustannuksista syntyy rakentamisvaiheessa. Koko loppu hupenee asumiseen kulutettuun energiaan ja remontteihin.

– Lompakko ei kuitenkaan pelkästään ratkaise, vaan kyllä tässä näkyy myös rakentajien halu pienentää energian käytön ympäristövaikutuksia, Jalo lisää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Taustalla on lisäksi valtion tahto lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Uudet energiamääräykset astuivat voimaan vuosi sitten. Määräyksillä parannetaan talojen energiatehokkuutta 20 prosentilla nykyisestä ja ne kannustavat kaukolämmön ja uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Omakotirakentajien kiinnostuksen lisääntyminen aurinkoenergian käyttöön näkyi Asuntomessuilla


Villa Isover on nettonollaenergiatalo, jonka lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta. Kuva: www.isover.fi

Hyvinkään asuntomessualueella oli nähtävissä suomalaisten omakotirakentajien kiinnostuksen lisääntyminen aurinkoenergian käyttöön. Joka neljännessä messukodissa on yhtenä lämmitysmuotona joko aurinkokeräin tai aurinkopaneelit.

Kohteessa Hailuoto 163 on Ruukin omakotitaloon asennettava aurinkolämpöä hyödyntävä lämpökatto. Katteeseen integroitu lämpökeräin mukautuu katon ulkonäköön, eikä erillistä katteen päälle asennettavaa aurinkolämpökeräintä tarvita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kohde Villa Isover on nettonollaenergiatalo, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta.

Rakennus tuottaa sähköä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Kesäaikaan, kun talo ei tarvitse kaikkea tuottamaansa energiaa, sitä syötetään sähköverkkoon. Kodissa on energiankulutusta seuraava mittausjärjestelmä, joka kertoo tulevinakin vuosina, mikä kodissa vie energiaa ja paljonko sitä saadaan tuotettua.

Lähde: Suomen Asuntomessut

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU