– Meillä on käytössä aurinko- ja puulämmityshybridijärjestelmä sekä vesikiertoinen lattialämmitys. Katolla on kahdeksan aurinkokeräintä asennettuna telineeseen, joka on suunnattu aurinkoon päin. Kattilana on lambda-ohjattu kaasukattila, joka kaasuttaa puun ja polttaa sen jälkipolttimessa. Järjestelmä on automaattinen ja helppohoitoinen, kertoo Skärlandetissa Tammisaaressa perheensä kanssa asuva Jonas Brunström Biokattilaneuvonnan vastajulkaistussa videohaastattelussa.
Tärkeä osa järjestelmää on 3 000 litran lämminvesivaraaja. Vesivaraajaa hankittaessa kannattaa valita oikeanlainen malli, joka soveltuu aurinkolämmön hyödyntämiseen. Myös shuntti-automatiikkaohjaus on keskeinen osa järjestelmää.
– Aurinkolämmitys oli paljon tehokkaampi kuin olin uskonut. Se toimii automaattisesti eikä sitä tarvitse oikeastaan huoltaa tai säätää lainkaan, Brunström lisää.
Uusittu TS-8 ohje: Aurinkolämmityksen ja vesilämmitysjärjestelmien yhdistelmät > www.ley.fi/julkaisut
MAINOSBiokattilaneuvonnalla edistetään biopolttoaineita hyödyntävien lämmitysjärjestelmien ja biokattiloiden energiatehokasta käyttöä. Neuvonta koskee kaikkia alle yhden megawatin bioenergiakattiloita. Kutteri-ohjelma on sopimus biokattiloiden energiatehokkuutta parantavasta neuvonnasta. Bioenergia ry vastaa Kutteri-ohjelman ja -sopimuksen toimeenpanosta ja kehittää sitä yhteistyössä muiden sopimusosapuolten kanssa. Motiva Oy tuottaa tietoaineistoja neuvonnan tarpeisiin ja pitää yllä Tehokkaasti puulla -sivustoa. Biokattilaneuvontaa ja siihen liittyviä tutkimuksia toteuttamassa on mukana yhdistyksiä, alan oppilaitoksia ja yrityksiä. Kutteri II -ohjelman sopimuskausi on 2017‒2020.
Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay