MAINOS

Aurinkopaneelit katolle – 5 tärkeää vinkkiä

Talo

Asennuttamalla aurinkopaneelit omakotitaloon saa käyttöönsä oman aurinkovoimalan tuottamaa puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Jos suunnittelet hankkivasi aurinkopaneelit katolle, huomio ainakin nämä asiat!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen kuin laittaa aurinkopaneelit katolle vanhassa talossa, on tutkittava katon kunto. Katon rakenteiden tulee kantaa paneelien paino ja toisaalta, kun paneelit ovat paikallaan, katon isompi remontointi ei onnistu.

Yhden aurinkopaneelin pinta-ala asuinrakennuksissa on yleisimmin noin 1,6–2 m² ja nimellisteho vaihtelee noin 320 ja 430 Wp:n välillä. Lyhenne Wp tarkoittaa wattipiikkiä, joka kuvaa aurinkopaneelin tuottamaa huipputehoa standardiolosuhteissa mitattuna.

Aurinkosähköjärjestelmien kokoneistehoista puhuttaessa käytetään usein yksikkönä kilowattipiikkiä (kWp), jolloin esimerkiksi 5 500 wattipiikkiä vastaa 5,5 kilowattipiikkiä. Pientalokokoluokkaan melko yleisesti tarjottavaan 5 kWp:n järjestelmään sisältyy noin 12–16 paneelia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 23–26 m².

Aurinkopaneeli katolle

Kaltevilla katoilla paneelit kannattaa asentaa lappeensuuntaisesti, ja katon alalappeesta on jätettävä vähintään yhden paneelin pituuden verran etäisyyttä ylöspäin. Tällöin myös lumiesteille jää tarpeeksi tilaa katolla.

1. Aurinkopaneelit katolle etelän puolelle

Suomessa paneelit suunnataan mahdollisuuksien mukaan etelään, jotta saadaan suurin vuosituotto. Aurinkopaneelien suuntaaminen itään tai länteen pienentää vuosituotantoa merkittävästi. Jos kuitenkin sähkönkulutus painottuu aamupäivään tai iltapäivään, niin itään (aamupäivä) tai länteen (iltapäivä) suuntaaminen voi olla perusteltua.

2. Paneelin kallistuskulma oikeaksi

Aurinkopaneelien tehokkain kallistuskulma on noin 35–45 astetta. Kuitenkin 30:n ja 60 asteen kallistuskulmat tuottavat vielä miltei yhtä paljon sähköä vuodessa kuin optimikulma; 15 asteen poikkeama optimikulmasta vähentää vuosituotantoa noin 5 prosenttia.

Mitä pienempi kallistuskulma on, sitä terävämpi tuotannon kausihuippu saavutetaan keskikesällä. Mitä pystympään paneelit asetetaan, sitä tasaisemmin ne tuottavat energiaa keväästä syksyyn. Pystyasennuksessa paneelit tuottavat keväällä ja syksyllä myös päivän aikana tasaisemmin ja enemmän sähköä kuin optimikulmaan asennetut paneelit.

Jos paneelien kaikki tuotanto voidaan hyödyntää itse, paneelit kannattaa aina suunnata vuosituotannon kannalta optimaalisesti. Kaltevalle katolle asennettaessa on yleensä mielekkäintä asentaa paneelit katon lappeen suuntaisesti eikä poiketa katon kaltevuudesta.

Aurinkopaneelit katolle

Aurinkopaneelien on oltava katolla tuetulla alueella eikä esimerkiksi räystäiden päällä.

3. Varjele paneeleita varjostuksilta 

Kiinteästi asennettujen paneelien sijoittelussa on tärkeintä varmistaa, ettei niille osu varjostuksia, joita aiheuttavat muun muassa puut, korkeat rakennukset ja muut rakenteet. Pettymys voi olla iso, kun odotettu tuotanto jää haaveksi varjostusten takia. Tarkasta siis koko katon ympäristö idästä länteen.

4. Kiinteät vai aurinkoa seuraavat aurinkopaneelit katolle?

Aurinkopaneelit voidaan asentaa joko kiinteästi tai aurinkoa seuraaviksi. Yhden kääntymisakselin avulla voidaan seurata joko auringon korkeutta tai ilmansuuntaa.

Kahden akselin seurannalla paneelit voidaan suunnata aina täsmälleen aurinkoa kohti ja saavuttaa olosuhteiden mukaan noin puolitoistakertainen tai jopa kaksinkertainen vuosituotanto kiinteään asennukseen verrattuna. 

Seurantajärjestelmät kuitenkin kasvattavat merkittävästi hankintahintaa ja liikkuvista osista aiheutuu vuosien varrella myös enemmän huoltokustannuksia, joten niiden taloudellista kannattavuutta kannattaa tarkoin harkita.

aurinkopaneelit katolle

Tehokkain aurinkopaneelien kallistuskulma on noin 35–45 astetta. Mitä pienempi kallistuskulma on, sitä terävämpi tuotannon kausihuippu saavutetaan keskikesällä.

5. Paneelien taakse tuuletustilaa

Aurinkopaneelien tausta tulisi jättää tuulettuvaksi jättämällä vapaa ilmarako paneelien ja niiden takana olevien rakenteiden väliin. Jos tuuletus ei toimi, paneelien lämpötila nousee ja etenkin kiteisen piin paneelien hyötysuhde huononee selvästi. 

Ohutkalvopaneelien hyötysuhde ei ole samalla tavalla sidoksissa ympäröivän ilman lämpötilaan kuin kiteisen piin paneelien, joten niiden asennuksessa tuuletus ei ole yhtä olennaista.

Lähde: Motiva

Kuvat: Pexels.com, Pixabay.com

Lue myös: Näin saat mökille sähköä: lue ammattilaisen vinkit – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkopaneeli aurinkopaneeli katolle aurinkopaneelit oma aurinkovoimala