Aurinkopaneelit omakotitaloon – 5 tärkeää vinkkiä

Talo
Aurinkopaneelit omakotitaloon, sijoita paneelit etelän suuntaan.
Aurinkopaneelit omakotitaloon asentamalla saa käyttöönsä oman aurinkovoimalan tuottamaa puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Jos suunnittelet hankkivasi aurinkopaneelit katolle, huomio ainakin nämä asiat!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.11.2023

Aurinkopaneelit edellyttävät, että katto on kaikin puolin kunnossa. Ennen kuin laittaa aurinkopaneelit omakotitaloon katolle – ja varsinkin vanhemmassa talossa – on tutkittava katon kunto. Katon rakenteiden tulee kantaa paneelien paino ja toisaalta, kun paneelit ovat paikallaan, katon isompi remontointi ei onnistu.

Paljonko 1 aurinkopaneeli tuottaa sähköä?

Yhden aurinkopaneelin pinta-ala asuinrakennuksissa on yleisimmin noin 1,6–2 m² ja nimellisteho vaihtelee noin 320 ja 430 Wp:n välillä. Lyhenne Wp tarkoittaa wattipiikkiä, joka kuvaa aurinkopaneelin tuottamaa huipputehoa standardiolosuhteissa mitattuna.

  • Aurinkosähköjärjestelmien kokonaistehosta puhuttaessa käytetään usein yksikkönä kilowattipiikkiä (kWp).
  • Esimerkiksi 5 500 wattipiikkiä vastaa 5,5 kilowattipiikkiä.
  • Pientalokokoluokkaan melko yleisesti tarjottavaan 5 kWp:n järjestelmään sisältyy noin 12–16 paneelia.
  • Paneelien yhteenlaskettu pinta-ala on tällöin noin 23–26 m².

Lue myös: Aurinkolämpöjärjestelmän rakentaminen on verovähennyskelpoista työtä, josta saa kotitalousvähennyksen

Omakotitalon katolla on lunta aurinkopaneelien päällä.

Jos aurinkopaneelit on asennettu oikein, ne kestävät lumikuorman. Lumisimpaan aikaan valoa on tarjolla niin vähän, että lumen poistamisesta ei ole käytännössä hyötyä. Jos kuitenkin haluaa puhdistaa aurinkopaneelit lumesta, se tulee tehdä varovasti pehmeällä harjalla.

1. Aurinkopaneelit omakotitaloon – asenna katolle etelän puolelle

Suomessa paneelit suunnataan mahdollisuuksien mukaan etelään, jotta saadaan suurin vuosituotto. Aurinkopaneelien suuntaaminen itään tai länteen pienentää vuosituotantoa merkittävästi. Jos kuitenkin sähkönkulutus painottuu aamupäivään tai iltapäivään, niin itään (aamupäivä) tai länteen (iltapäivä) suuntaaminen voi olla perusteltua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Aurinkopaneelit omakotitaloon - katolla paneelit kannattaa suunnata etelään.

Kaltevilla katoilla paneelit kannattaa asentaa lappeensuuntaisesti, ja katon alalappeesta on jätettävä vähintään yhden paneelin pituuden verran etäisyyttä ylöspäin. Tällöin myös lumiesteille jää tarpeeksi tilaa katolla.

2. Aurinkopaneelien kallistuskulma oikeaksi

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä tehokkaimmin, kun niiden kallistuskulma on noin 35–45 astetta. Kuitenkin 30:n ja 60 asteen kallistuskulmat tuottavat vielä miltei yhtä paljon sähköä vuodessa kuin optimikulma; 15 asteen poikkeama optimikulmasta vähentää vuosituotantoa noin 5 prosenttia.

Mitä pienempi kallistuskulma on, sitä terävämpi tuotannon kausihuippu saavutetaan keskikesällä. Mitä pystympään paneelit asetetaan, sitä tasaisemmin ne tuottavat energiaa keväästä syksyyn. Pystyasennuksessa paneelit tuottavat keväällä ja syksyllä myös päivän aikana tasaisemmin ja enemmän sähköä kuin optimikulmaan asennetut paneelit.

Jos paneelien kaikki tuotanto voidaan hyödyntää itse, aurinkopaneelit kannattaa aina suunnata vuosituotannon kannalta optimaalisesti. Kaltevalle katolle asennettaessa on yleensä mielekkäintä asentaa paneelit katon lappeen suuntaisesti eikä poiketa katon kaltevuudesta.

Aurinkopaneelit omakotitalon katolla sijoitetaan tuetulle alueelle.

Aurinkopaneelien on oltava katolla tuetulla alueella eikä esimerkiksi räystäiden päällä. Aurinkopaneelit sopivat useimmille katoille, mutta katon kunto kannattaa tarkistaa ensin.

3. Aurinkopaneelit eivät saa jäädä varjoon

Jotta aurinkopaneelit omakotitaloon asennettuna eivät tuottaisi ikäviä yllätyksiä, niiden sijoittelu katolle tulee suunnitella tarkasti. Pettymys voi nimittäin olla iso, kun odotettu tuotanto jää haaveksi varjostusten takia. Tarkasta siis koko katon ympäristö idästä länteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kiinteästi asennettujen paneelien sijoittelussa on tärkeintä varmistaa, ettei niille osu varjostuksia, joita aiheuttavat muun muassa puut, korkeat rakennukset ja muut rakenteet.

4. Kiinteät vai aurinkoa seuraavat aurinkopaneelit omakotitaloon?

Aurinkopaneelit voidaan asentaa tuottamaan sähköä joko kiinteästi tai aurinkoa seuraaviksi. Yhden kääntymisakselin avulla voidaan seurata joko auringon korkeutta tai ilmansuuntaa.

Kahden akselin seurannalla paneelit voidaan suunnata aina täsmälleen aurinkoa kohti ja saavuttaa olosuhteiden mukaan noin puolitoistakertainen tai jopa kaksinkertainen vuosituotanto kiinteään asennukseen verrattuna.

Seurantajärjestelmät kuitenkin kasvattavat merkittävästi hankintahintaa ja liikkuvista osista aiheutuu vuosien varrella myös enemmän huoltokustannuksia, joten niiden taloudellista kannattavuutta kannattaa tarkoin harkita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Aurinkopaneelit katolle asennettaessa kallistuskulma kannattaa säätää 35-45 asteeseen.

Tehokkain aurinkopaneelien kallistuskulma on noin 35–45 astetta. Mitä pienempi kallistuskulma on, sitä terävämpi tuotannon kausihuippu saavutetaan keskikesällä.

5. Aurinkopaneelit tarvitsevat tuuletustilaa

Aurinkopaneelien tausta tulisi jättää tuulettuvaksi jättämällä vapaa ilmarako paneelien ja niiden takana olevien rakenteiden väliin. Jos tuuletus ei toimi, paneelien lämpötila nousee ja etenkin kiteisen piin paneelien hyötysuhde huononee selvästi. 

Ohutkalvopaneelien hyötysuhde ei ole samalla tavalla sidoksissa ympäröivän ilman lämpötilaan kuin kiteisen piin paneelien, joten niiden asennuksessa tuuletus ei ole yhtä olennaista.

Aurinkopaneelien käytössä ja asennuksessa kannattaa luottaa ammattilaisiin, joista moni tarjoaa aurinkosähköpakettia avaimet käteen -pakettina. Ilman sähköasentajan osaamista aurinkosähköjärjestelmästä ei saa luotettavaa ja turvallista.

Korkea laatu on tärkeää niin itse aurinkovoimalassa kuin asentajan ammattitaidossakin, joten kannattaa kysellä suosituksia naapureilta ja tutuilta. Luotettavan toimittajan tuntee siitä, että työlle ja tuotteelle annetaan pitkä takuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miksi kannattaa hankkia aurinkopaneelit omakotitaloon ja mökille?

Lue lisää energiansäästövinkkejä

Yläpohjan lisäeristys selluvillalla tuo säästöä energiankulutukseen

Katon kuntotarkastus kannattaa tehdä kahdesti vuodessa

Vesitakka lämmittää tehokkaasti: vaihtoehtoina varaava ja takkasydän

Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu – kumpi sopii taloosi?