MAINOS | Vesivek Oy

Aurinkopaneelit tekevät nyt kauppansa – älä tee tätä virhettä

Talo
Aurinkoenergia on päivän kuuma aihe sähkönhinnan rajujen heilahtelujen vuoksi, ja moni harkitsee aurinkopaneeleiden asentamista oman kotinsa katolle. Aihe on tapetilla myös EU:ssa, jossa valmistellaan aurinkoenergiavelvoitetta lähes jokaiseen kiinteistöön.

Ensin kattoremontti, sitten paneeliasennus

Aurinkopaneeleilla voi saada huomattavaa säästöä sähkölaskuunsa, mutta ennen asennukseen ryhtymistä kannattaa teettää perusteellinen katon kuntokartoitus ammattilaisella. Malttia korostaa myös Helenin aurinkosähköjärjestelmien tuoteryhmäpäällikkö Linda Kangasmaa: ”Paneelien käyttöikä voi olla jopa 40 vuotta, joten ensin korjataan tai huolletaan katto ja sitten vasta asennetaan aurinkopaneelit.”

Eli jos kattoremontti on odotettavissa noin 10 vuoden sisään, sen teettämistä ennen paneeliasennusta kannattaa vakavasti harkita. Jos aurinkopaneelit joudutaan myöhemmin purkamaan katon remontoinnin tai huollon takia, siitä koituu aina ylimääräisiä kustannuksia. Purku- ja uudelleenasennustyö maksavat, lisäksi paneelien kiinnikkeet joudutaan katteen vaihtuessa yleensä uusimaan. Paneelit voivat myös vaurioitua ylimääräisissä käsittelykerroissa.

Paneeleiden alla varjossa on erityisen hyvät kasvuolosuhteet sammaleelle ja muulle kasvustolle, joten tiilikate tulee puhdistaa huolellisesti ennen paneeleiden asentamista.

Tiilikate vaatii erityistä huomiota

Varsinkin jos kyse on vanhemmasta tiilikatteesta, on katon remontointi suositeltavaa. Tiilikatolle aurinkopaneelien asentaminen on vaativampaa, koska tiilistä tarvitsee yleensä poistaa vesiuria, jotta paneelien kiinnitys kattorakenteeseen onnistuu. Poistaminen on tehtävä huolellisesti, etteivät tiilet heikkene liikaa. Aurinkopaneelien alta rikkoontuneen tiilen vaihtaminen on työlästä. Moni vaihtaakin katemateriaalin ennen paneeliasennusta peltiin juuri helpomman asennettavuuden takia. Toki peltikate on myös helpompi huoltaa.

Jos paneelit hankkii tiilikatolle, tulee huolehtia, että kate on puhdas paneelien alta. Paneelien alla varjossa esimerkiksi sammal viihtyy erityisen hyvin, ja sen poistaminen jälkikäteen on lähes toivoton urakka.

Onko kattorakenne paneeliasennuksen edellyttämässä kunnossa?

Myös katteen alle jäävien rakenteiden kunto ja kantavuus on hyvä arvioida ennen paneeliasennukseen ryhtymistä. Katon ruodevälin tulee sopia paneelien kiinnitykseen, samoin katon kokonaiskantavuus tulee huomioida. Oikein asennettuna paneelit kestävät talven suuretkin lumikuormat helposti.

Vanhemmissa kattorakenteissa ongelmaksi muodostuu usein paneeliasennuksessa rikkoutuva aluskate. Jos aluskatteen yläpuolella ei ole tuuletusrimaa ja -rakoa, paneeleiden kiinnikeruuvit rikkovat aluskatteen aiheuttaen vuotoriskin. Ilman tuuletusrakoa rakennettujen kattojen ruoteet ovat usein kosteuden takia menettäneet myös merkittävän osan lujuudestaan, ja aurinkopaneelien asentaminen heikentyneille ruoteille on arveluttavaa.

Vesivek käyttää katteen alla aina vähintään tuplatuuletusrakennetta, eli aluskatteen yläpuolella on tuuletusrako.

Jos aluskatteen yläpuolella ei ole tuuletusrimaa (oikeanpuoleinen kuva) paneelien kiinnitysruuvit voivat rikkoa aluskatteen.

Varmista, että kattosi on valmis aurinkoenergialle, pyydä paikallinen asiantuntijamme tarkistamaan tilanne!
TILAA VELOITUKSETON KUNTOTARKASTUS