MAINOS

Aurinkopaneelit toimivat Suomessa hyvin

Lämmitys

Suomen ilmaston viileys on etu aurinkosähkön tuotannossa, sillä matala lämpötila parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta. Paneelien oikealla asennolla on merkitystä, että myös arvokas hajasäteily saadaan talteen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinkopaneelit toimivat Suomen oloissa varsin mukavasti, koska täällä riittää auringonsäteitä. Etelä-Suomen vuotuinen kokonaissäteily vastaa on lähes Pohjois-Saksan kokonaissäteilyn määrää, ja muuallakin riittää aurinkoa.

Vuotuinen säteilymäärä vaakasuoralle pinnalle on Ilmatieteen laitoksen laskelmien mukaan Helsingissä noin 980 kWh/m2 ja Sodankylässä noin 790 kWh/m2. Keski-Suomen arvo asettuu noiden ääripäiden väliin.

Suomessa etuna on melko matala lämpötila, koska se parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta. Aurinkopaneelit nimittäin toimivat sitä paremmin, mitä kylmempää on, koska sähkön hävikki on viileässä pienempi kuin lämpimässä.

Tuotanto keskittyy kesäkuukausille

Freebon huippulaadukkaat ja tyylikkäät mustat aurinkopaneelit tuottavat aurinkosähköä myös pilvisellä ja sateisella säällä. Ne keräävät auringonsäteilyä pilvien läpi kuultavasta valosta sekä hajasäteilystä, jota heijastuu maasta ja ympäristöstä.

Suomessa säteily keskittyy vahvasti kesäkuukausille, joten tuotanto vaihtelee meillä enemmän vuodenaikojen mukaan: esimerkiksi koko tammikuun tuotto on samaa luokkaa kuin yhden kesäpäivän tuotto. Mutta kun kevätalven aurinko alkaa sulattaa lunta, myös aurinkopaneelien tuotto alkaa nousta kohisten.

Talvikausi ei sinänsä tuota ongelmia aurinkopaneeleille, jotka kyllä kestävät ohjeiden mukaan asennettuna myös lunta ja jäätä.

↑Suomen oloissa hajasäteilyn osuus on merkittävä, mikä kannattaa ottaa huomioon aurinkopaneelien sijoittelussa ja kallistuksissa.

Hajasäteily talteen

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian hyödyntämiseen. Auringon säteilyä voi päätyä aurinkopaneelille suoraan auringosta tai ilmakehän ja pilvien heijastamana hajasäteilynä. Säteilyä heijastuu myös maasta ja muusta ympäristöstä.

Hajasäteilyn osuus kokonaissäteilystä on Suomessa merkittävä, sillä esimerkiksi Etelä-Suomessa noin puolet vuosittaisesta säteilymäärästä koostuu hajasäteilystä eli maasta, lumesta, vedestä ja kiiltävistä kattopinnoista heijastuvasta säteilystä.

Hajasäteily kannattaa ottaa huomioon aurinkopaneelien sijoittelussa ja kallistuskulmissa. Esimerkiksi lumesta heijastuva säteily voi lisätä kallistetuille paneeleille tulevaa kokonaissäteilyä hetkellisesti jopa yli 20 prosenttia.

Freebon asiantuntijat auttavat suunnittelemaan järjestelmän ja asentamaan se niin, että auringon säteily saadaan mahdollisimman tehokkaasti talteen.

Hyödynnä kätevä verkkoakku

Freebon aurinkovoimalan toimintaperiaate on yksinkertainen: aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringonpaisteesta ja hajasäteilystä.

Aurinkopaneeli tuottaa tasasähköä, eikä yleisessä sähköverkossa virtaavaa vaihtosähköä. Siksi sähkö kulkee invertterille, joka muuntaa sen tasavirrasta vaihtovirraksi. Invertteriltä sähkö kulkeutuu kodin sähkökeskuksen kautta kaikille sähkölaitteille käytettäväksi. Käyttämättä jäänyt aurinkosähkö siirtyy takaisin sähköverkkoon.

Kesällä aurinko paistaa Suomessa usein niin anteliaasti, että aurinkosähköä jää käyttämättä. Ylimääräisen aurinkosähkön voi kuitenkin varastoida Freebon verkkoakkuun, jossa asiakkaalle hyvitetään ylituotetun sähkön hinta, veroineen ja siirtomaksuineen, seuraavassa sähkölaskussa. Se nostaakin aurinkosähkön pientuotannon hyödyt ihan uudelle tasolle.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkopaneeli aurinkopaneelit aurinkosähkö Freebo hajasäteily verkkoakku