MAINOS

Aurinkosähkö on ilmaista, puhdasta energiaa

Lämmitys

Aurinkosähkö pienentää asumisen hiilijalanjälkeä ja vähentää riippuvuutta sähköntuottajista. Aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa itsensä takaisin jopa kymmenessä vuodessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pientaloasujan mahdollisuudet vaikuttaa sähkönsiirtomaksuihin ovat rajalliset, mutta energiakustannuksissa hän voi säästää käyttämällä älykkäitä lämpöpumppuratkaisuja ja ryhtymällä tuottamaan sähköä itse aurinkosähköjärjestelmän avulla.

Suomen aurinkoenergiamarkkinoilla on tapahtunut suuria muutoksia. Aiemmin aurinkosähköä tuotettiin lähinnä mökeillä, joihin sähköverkon veto tuli liian kalliiksi. Aurinkoenergiaa kerättiin myös paneeleilla, jotka latasivat lämmitysvaraajan aurinkoenergialla – kyse oli aurinkolämmöstä. Sähköä tuottavien aurinkopaneelien tuotantomäärien kasvettua ja hinnan pudottua nykyaikainen aurinkoenergian hyödyntäminen on siirtynyt ensisijaisesti sähkön tuottoon. Aurinkosähkö käytetään omassa kodissa ja ylijäämäsähkö voidaan myydä sähköverkkoon, sillä ylijäämän varastointi ei ole kannattavaa. Tuotat uusiutuvaa energiaa ilman päästöjä eivätkä nousevat sähkön hinnat haittaa talouttasi!

Näin aurinkosähkö toimii

Auringonsäteet osuvat aurinkokennoihin ja muuttuvat tasavirtasähköksi, joka taajuusmuuntimessa käsitellään sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi. Taajuusmuunnin sijoitetaan talon sisälle ja se liitetään pääsähkökeskukseen.

Solpanelsprincip

Aurinkosähköjärjestelmän tuottama energiamäärä (kWh) riippuu rakennuksen maantieteellisestä sijainnista, paneeleiden määrästä, katon kaltevuudesta sekä ilmansuunnasta. Tehoon vaikuttaa myös esimerkiksi puiden tai korkeiden rakenteiden varjot. Paneelit asennetaan katolle kattokiinnikkeiden ja alumiinikiskojen varaan. Kiinnikkeet valitaan kattomateriaalin mukaan, jotta asennus on tukeva ja turvallinen. NIBEn aurinkosähköpakettiin löytyy kiinnikkeet niin tiili-, profiilipelti- kuin konesaumapeltikatollekin.

Aurinkopaneeleiden elinikä on pitkä: elinkaareksi on arvioitu minimissään 30 vuotta. Jos kattoremontti tehdään tänä aikana, paneelit voidaan ottaa pois ja asentaa remontin valmistuttua takaisin. Laadukkaat paneelit tuottavat 25 käyttövuoden jälkeen vähintään 80 % alkuperäisestä tehosta.

Aurinkosähköpaneeleita ei tarvitse puhdistaa, koska silloin lasit saattavat naarmuuntua. Jos katolta pudotetaan lumet muutenkin, samalla voidaan varovasti poistaa lumet myös aurinkopaneeleilta.

Aurinkosähköpaketti helppoon aurinkosähkötuotantoon

NIBEn omakotitaloihin suunnitellussa aurinkosähköpaketissa on mukana kaikki oleellinen talon oman aurinkosähköjärjestelmään: tarvittava määrä paneeleita, invertterivaihtosuuntaaja ja seinäkiinnike sekä asennustarvikkeet kattomateriaalin mukaan.

NIBEn aurinkosähköpaketin monikiteiset piikennopaneelit on valmistettu erikoislasilla peitetyistä piikristallilevyistä ja tukevat paneelikehykset anodisoidusta alumiinista. Ne ovat osoittaneet kestävyytensä Pohjolan vaativissa olosuhteissa. Invertterivaihtosuuntaaja on yksivaiheinen 3 kW:n paketissa ja kolmivaiheinen 6 kW:n paketissa, koska silloin sähkö saadaan mielekkäästi jaettua talossa, myös lämpöpumpun käyttöön. Nykyaikaisten vaihtosuuntaajien toimintaa ja sähköntuottoa voi seurata netissä olevan portaalin kautta.

Aurinkokaavio

Aurinkosähköjärjestelmästä saat parhaat tehot irti, kun yhdistät lämpöpumpun ja aurinkosähköpaketin. Älykkäin liittäminen voidaan tehdä NIBE F750 -poistoilmalämpöpumppuun. Lämpöpumppu osaa älykkäästi hyödyntää aurinkoenergian käyttöveteen tai lämmitykseen. Noin 150-neliöisessä uudessa rakennuksessa, jossa on NIBE F750 -poistoilmalämpöpumppu ja 3 kW:n aurinkokennopaketti, vuotuinen 6 000 kWh:n sähkönkulutus pienenee noin 3 000 kWh:lla, joten yhdistetty kulutus on vain 3 000 kWh.

Jos vanhemman talon energiakulutus (lämmitys + lämmin käyttövesi) on noin 27 500 kWh/vuosi, NIBE F1255 -maalämpöpumpun ja 3 kW:n aurinkokennopaketin asennuksen jälkeen kokonaiskulutus voi vuositasolla olla vain 3 000 kWh.

Tiesithän, että aurinkokennopaketin asennuskustannuksista on mahdollista saada kotitalousvähennystä 45 %? Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 400 euroa/henkilö, puolisoiden yhteenlaskettu summa on 4 800 euroa (esimerkit vuodelta 2016).

Maalämpö tulee edulliseksi

Myös maalämpö on puhdasta aurinkoenergiaa! Auringonlämpö varastoituu maahan koko vuodenkierron ajan, ja NIBE maalämpöpumppu pystyy tehokkaasti keräämään sitä – myös kylmimpinä päivinä. Maalämpö maksaa itsensä takaisin alhaisina energiakustannuksina, sillä lämmitystä uusiessa energiansäästö voi olla jopa 80 %.NIBEn älykäs pörssisähköohjaus osaa lisäksi ohjata lämmitystä vuorokauden aikana niihin tunteihin, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. Eikä hätää, vaikka sähkönsiirtoyritykset siirtyisivät laskuttamaan korkeimman virrankulutuksen pohjalta, maalämpöpumppu suojaa talouttasi. Se käyttää lämpöpumpuista vähiten sähköä kylmimpinä pakkaspäivinä.

Maalämpöpumppu tuo tasaisen ja helpon lämmityksen mukavuuden. Lisää mukavuutta maalämpö tarjoaa kesällä: viilennyksen, jossa ei käytetä kompressoria lainkaan. Energiakaivo, josta talvella kerätään lämpöä, luovuttaa kesäkuumilla viileyttä, joka siirretään erittäin pienellä sähkön kulutuksella sisätiloihin. NIBEn maaviilennysratkaisut toimivat turvallisesti ja älykkäästi. Ne voidaan ottaa käyttöön varhain keväällä auringon lämmittäessä etelänpuolisia huoneita. Ne toimivat tehokkaasti, koska ne varmistavat lämpöpumpun kanssa yhdessä viileyden saannin energiakaivosta.

Maalämmön perusta on lämmönkeruupiirissä, joka ottaa lämmön maasta, kalliosta tai vedestä: nesteellä täytetyn putken avulla kerätään talteen syvälle maaperään, vedenpohjaan tai pintamaahan varastoitunut aurinkoenergia. Energiantarve ja tontti sanelevat sen, mikä näistä lämmönlähteistä sopii sinun talollesi parhaiten. Lämpöpumppu tiivistää maan viileydestä lämpöenergian. Pumppu siirtää lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, jossa lattialämmitys tai patterit luovuttavat lämpöä huoneilmaan tai lämpö siirretään lämpimään käyttöveteen.

Energiakaivon syvyyteen vaikuttavat eniten talon maantieteellinen sijainti, sen lämmitysenergian kulutus, lämpimän käyttöveden käyttötapa ja valittu lämpöpumppu. Kaivon mitoitus on ammattilaisen työtä, NIBE tarjoaa jälleenmyyjilleen edistyksellisen mitoitusohjelman, jolla valitaan sopiva lämpöpumppu ja määritetään energiakaivon syvyys. Ammattitaitoinen energiakaivon porausyritys tuo mukanaan oman osaamisensa huomioimaan paikalliset kallioperän ominaisuudet.

Koska lämmitysenergiasta suurin osa kerätään maasta, energiakaivoa ei pidä alimitoittaa. Vaikka kaivon poraus tuntuu investointina kalliilta, oikein mitoitettuna maalämpö maksaa suomalaisissa oloissa itsensä takaisin nopeasti, jos sitä verrataan mihin tahansa muuhun lämmitykseen!

Lue lisää NIBEn huipputehokkaista Premium-luokan invertterimaalämpöpumpuista F1255 ja F1155 tai perinteisimmistä lämpöpumpuista F1245, F1145, F1226 NEW.

Aurinkokenno Aurinkosahko_Aria

NIBEn ilma/vesilämpöpumput erottuvat joukosta

Ilma/vesilämpöpumppu kerää myös auringon energiaa, nyt ilmaan tiivistynyttä. Ilma/vesilämpöpumppu toimii tehokkaasti myös Suomen oloissa, sillä ulkolämpötila on riittävä suurimmassa osassa lämmitystä vaativista päivistä, kun lämpöpumppu on suunniteltu ja valmistettu pohjoisiin olosuhteisiin. NIBEn ilma/vesilämpöpumppu voi pienentää energialaskua jopa 70 %.

Ilma/vesilämpöpumpussa talon ulkopuolelle sijoitettava yksikkö tiivistää ilman lämmöstä (tai talvella viileydestä) lämpöenergiaa, joka siirretään talon sisälle vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tekoon. Sisälle asennetaan yksikkö, jossa useimmiten on mukana käyttövesivaraaja. Silloin, kun lämpöpumppu liitetään esimerkiksi öljylämmityksen rinnalle, riittää usein NIBE ohjausjärjestelmä, jolla hallitaan koko lämmitystä.

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa kannattaa kuunnella ammattilaista. Laite toimii parhaiten silloin, kun ilma pääsee vapaasti laitteelle. Myöskään kovimmat tuulet eivät saa päästä suoraan puhaltamaan siihen ja haittaamaan laitteen sulatustoimintoa. Laitetta ei ole syytä asentaa makuuhuoneen seinustalle, sitä ei myöskään pidä suunnata suoraan naapurin makuuhuonetta kohden. NIBE tekee markkinoiden hiljaisimpia laitteita, mutta kokonaan ei ääntä voida poistaa.

Ilma/vesilämpöpumppu on suositeltava lämmitysratkaisu, kun maalämmön lämmönkeruupiiriä ei voida rakentaa. Erityisen hyvin se soveltuu korjausrakentamiseen, sillä sen asennus on maalämpöä nopeampaa ja hankintakustannukset ovat edullisemmat.

Räätälöi itsellesi sopivin järjestelmä tai valitse jokin pakettiratkaisuista: edullinen NIBE Split, älykäs NIBE Vento, öljylämmityksen rinnalle sopiva NIBE Plus ja erittäin kylmiin olosuhteisiin suunniteltu NIBE Nord. Useimpiin NIBEn ilma/vesilämpöpumppupaketteihin voidaan lisältä kesäksi viilennysjärjestelmä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkolämpö aurinkopaneeli aurinkosähkö ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpöpumppu lämpöpumppu