MAINOS | Motiva Oy

Aurinkosähkö sopii moniin pientaloihin

Talo
Aurinkosähkö ja aurinkopaneelit sopivat monen pientalon katolle. Järjestelmällä saat sähköä kevättalvesta aina syksyn hämärille asti helposti ja käyttövarmasti. Taloudellisesti varminta on mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä kattamaan omaa kulutusta. Järkevästi tehty investointi voi maksaa itsensä takaisin kaksi tai jopa kolme kertaa käyttöiän aikana.
24.5.2023

Aurinkosähkö kiinnostaa nyt monia. Mitä sen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon?

– Aurinkosähköjärjestelmän hankinta kannattaa aloittaa miettimällä, osuuko kodin aurinkosähkön tuotanto ja kulutus samaan ajankohtaan ja onko sähkölle käyttöä myös valoisaan vuodenaikaan ja vuorokauden valoisilla tunneilla, kehottaa Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Veli-Matti Virtanen.

Sähkönkäyttöä voi ohjata aurinkosähkön tunneille esimerkiksi kotiautomaation tai muun kulutuksenohjauksen avulla.

Erityisen hyvin aurinkosähkö sopii pientaloihin, joissa on

  • sähkölämmitys
  • lämpöpumppu
  • sähköauton latauspiste
  • sähköllä lämmitettävä käyttövesi tai
  • talon huoneita jäähdytetään kesällä ilmalämpöpumpulla tai muulla jäähdytyslaitteella.
Aurinkosähkö tulee taloon! Mies ja nainen kantavat aurinkopaneelia talon portaita.
Oman kunnan rakennusvalvonnasta kerrotaan, tarvitaanko paneelien asennukseen toimenpidelupa.

Etelä-, itä- ja länsilappeet hyötykäyttöön

Aurinkopaneelit voi asentaa varjottomalle katolle, seinälle tai maa-asennuksena telineisiin.

Paneelit asennetaan katon lappeen mukaisesti etelän, lännen tai idän suuntaan – tai mahdollisuuksien mukaan useammallekin lappeelle, jolloin tuottoa saadaan tasaisemmin pitkin päivää.

Kattoasennuksessa ennen hankintaa on järkevää tarkistaa katon kunto, ja tarvittaessa uusia katto ennen paneeleiden asennusta.

On hyvä ottaa ajoissa yhteys kunnan rakennusvalvontaan ja kysyä, tarvitaanko paneeleille toimenpidelupa. Verkkoon liitettävä aurinkosähköjärjestelmä vaatii liittymisluvan omalta sähköverkkoyhtiöltä ja lisäksi on sovittava ylijäämäsähkön myynnistä sähköyhtiön kanssa

Oikea mitoitus: aurinkosähkö omiin tarpeisiin

Aurinkopaneeleiden käyttöikä on noin 30 vuotta. Järkevästi tehty aurinkosähköinvestointi voi maksaa itsensä takaisin jopa kolme kertaa käyttöiän aikana.

– Taloudellisesti varminta on hankkia aurinkopaneeleita sen verran, että suurin osa tuotosta käytetään itse, Veli-Matti Virtanen huomauttaa.

Mitoituksessa voi varautua sähkönkäytön lisääntymiseen, jos suunnitelmissa on esimerkiksi hankkia sähköauto. Tarkin mitoitus saadaan tuntikohtaisen sähkönkulutuksen pohjalta.

Ylijäämäsähkön myynnistä verkkoon saa korvauksen, mutta myynnin tuoton ennakointi tulevaisuudessa on vaikeaa.

Esimerkiksi sähkön hinnan kehittyminen sekä pientuottajan itse ostosähköstä maksama hinta vaikuttavat ylijäämäsähkön myynnin kannattavuuteen.

Aurinkosähkö vaatii suunnittelua, sanoo Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Veli-Matti Virtanen.
Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Veli-Matti Virtanen suosittelee tutustumaan aurinkojärjestelmää tarjoavan yrityksen taustoihin.

Tutki ja kilpailuta aurinkosähkön toimittaja

Avaimet käteen -aurinkosähkötoimitus on vaivattomin ja turvallinen. Urakasta sovitaan kirjallisesti yrityksen kanssa, ja se vastaa järjestelmän kokonaistoimituksesta asennuksineen.

Järjestelmiä myyvien yrityksen taustojen selvittäminen ja referensseihin tutustuminen on vaivan väärti. Kysy suosituksia ja naapureiden kokemuksia, äläkä hätiköi hankinnan kanssa, vaan kilpailuta samanaikaisesti useampia yrityksiä, Virtanen opastaa.

Hyödynnä hankinnassa Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjan verkkopalvelua ja tarjouspyyntölomaketta, jolloin saat varmemmin keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

Lue lisää Motivan energiavinkkejä

Motiva Oy:n ylläpitämä valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta tarjoaa maksutonta ja puolueetonta tietoa kotitalouksille siitä, millaista on energiaa, ympäristöä ja ilmastoa säästävä arki kotona. Ota yhteyttä sähköpostilla kuluttajaneuvonta@motiva.fi ja tutustu sivuihimme www.motiva.fi/koti_ja_asuminen.