MAINOS

Aurinkosähkö tuo selvää säästöä – Mikko laittoi tuulemaan ja asensi 28 aurinkopaneelia

Talo

Hiekkatie mutkittelee kumpuilevasti Salon sydänmailla. Pienen matkan jälkeen paljastuu uutuuttaan hohtavat aurinkopaneelit konerakennuksen katolta. Olemme tulleet salolaiseen idylliin, suorastaan rauhan tyyssijaan ja erittäin otolliseen paikkaan tuottaa aurinkosähköä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Konerakennuksen aurinkopaneelit ovat ns. monikidepaneeleita, jotka ottavat enemmän hajavaloa talteen.

Mikko Salmi on toiminnan mies. Pihapiirin koneet ja rakennukset sekä pieteetillä hoidettu piha eivät jätä tulijalle epäselväksi, että täällä pidetään asioista erittäin hyvää huolta.

Kolme vuotta sitten valmistunut maatalouden konekatos komeilee nyt pihapiirissä aurinkopaneelit katolla.

– Eilen kului vain neljä kilowattia ostosähköä, mikä melkein pienuudellaan yllättää. Kyllä omavaraisuus, käyttökulujen hallinnointi ja puhdas energia motivoi ryhtymistä aurinkosähkön tuottajaksi. Kun konekatoksessa on vielä uusi, hyvä katto, niin oli helppoa laittaa toimeksi. Katollekaan ei tarvitse tehdä korjaustoimenpiteitä vielä pitkään aikaan, kertoo Mikko Salmi.

↑ Mikko Salmi seuraa sähkönkulutusta nykyään paljon tarkemmin kuin aiemmin, noin muutaman päivän välein.

Salmen perheellä on 28 aurinkopaneelia, joiden kokonaisteho on 9 kWp.

– Tämä on tällä hetkellä riittävä kapasiteetti meille. Tällä kapasiteetillä talon viilennys voidaan tehdä kesällä lämpöpumpulla ja myös hybridiauton lataus onnistuu samanaikaisesti. Yksi lataus ”tyhjästä täyteen” kestää kolmisen tuntia eli noin 3 kW tunnissa. On tärkeää, että järjestelmä ei ole alimitoitettu, jotta ei tarvitse miettiä, milloin voi laittaa auton lataukseen tai vaikkapa tiskikoneen päälle. Meillä on myös lämminvesivaraajan lämmitys siirretty yöltä päivälle aurinkoenergialla lämmitettäväksi.

Hyvä suunnittelu on kaiken perusta – valmistelevat toimenpiteet kannattaa tehdä hyvissä ajoin

Mikolle oli itsestään selvää, että kun muutama vuosi sitten tontilla tehtiin maakaapelointia, laitettiin myös varaus aurinkosähkön käyttöönotolle. Mikko oli hyvissä ajoin liikkeellä ja lähetti tarjouspyynnöt jo useita kuukausia aikaisemmin kahdelle tuntemalleen urakoitsijalle.

– Kyllä tuo invertterin koko vaikuttaa hankintahintaan eniten asennuksen lisäksi. Invertteri on hyvä mitoittaa riittävän tehokkaaksi myös tulevaisuuden lisätarpeita varten. Asennuskustannukset laskevat ilman muuta, jos on mahdollista käyttää asennuksessa omaa kalustoa ja olla mukana tekemässä mahdollisimman paljon myös itse.

Tämä onnistui Mikon valitseman urakoitsijan Sähköasennus ja -suunnittelu P. Rautiainen kanssa.

Sähköä ennätysmäärä takaisin verkkoon

Salmen perheen aurinkopaneelit ovat tähän mennessä tuottaneet sähköä takaisin verkkoon keskimäärin 820 kWh kuukaudessa. Perheen ostokulutus on ollut viimeisen kuukauden aikana noin 280 kWh.

– Ehkä jollain tavalla tämä oli yllätys, että näinkin reippaasti sähköä on jäänyt myytäväksi takaisin verkkoon. Tiesin, että kun on ylimitoitettu kapasiteettia, niin saamme joustoa eri vuodenajoille, mutta myös joustoa vuorokauden sisällä.

Mikko Salmen päivätyö vie Koski TL:ään, missä hän toimii kunnan teknisenä johtajana. Mikko uskookin, että tulevaisuudessa aurinkopaneeleita hankitaan myös kunnan omiin kiinteistöihin. Omavaraisuus ja ekologisuus ovat myös kunnille tärkeitä asioita.

Lähde: ePressi.com, kuvat: Caruna Oy / virtane.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkopaneeli aurinkopaneelit aurinkosähkö aurinkosähköjärjestelmä aurinkosähköjärjestelmät aurinkosähkön varastointi aurinkosähköpaketti


Lisää samasta aiheesta