Ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä asennettiin Kumpulan aurinkoenergiakylään

Lämmitys

Aurinkosähköjärjestelmä kiinnostaa pariakymmentä kiinnostunutta omakotitaloja ja asunto-osakeyhtiöitä. Kumpula-Toukolan aurinkoenergiakylä etenee.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen vuonna 2014 käynnistämä ”Kumpulasta aurinkoenergiakylä” – hanke eteni tällä viikolla välitavoitteeseensa, kun ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä asennetaan ja liitetään sähköverkkoon.

Aurinkoenergiahankkeessa on mukana parikymmentä kiinnostunutta, omakotitaloja ja asunto-osakeyhtiöitä. Ensimmäisenä käytännön toimiin tarttui Auli Kontinen, jonka omakotitaloon järjestelmä nyt siis asennetaan.

”Syyt hankintaan ovat enimmäkseen arvoissa, joista tärkeimmät ovat energiaomavaraisuuden lisääminen sekä ilmastotalkoisiin osallistuminen. Eikä sähkölaskun pienenemisestä tietenkään haittaa ole”, Kontinen toteaa.

Aurinkosähkön hinta alkaa olla kohdallaan

Kahdessa järjestetyssä energiaillassa luennoinut tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto toteaa: ”Omalta katolta voi saada sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä noin 15 vuoden takaisinmaksuajalla laskettuna – ja paneelit tuottavat sähköä kymmeniä vuosia. Nyt asennettava järjestelmä kannustaa varmasti muitakin energiaremonttiin, kun pääsee näkemään käytännössä miten helposti käyttöönotto tapahtuu. Hinta on jo kunnossa mutta esimerkkejä puuttuu.”

Ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä käyntiin

Omalta katolta voi saada sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä noin 15 vuoden takaisinmaksuajalla laskettuna. Kuva: Janne Käpylehto

Omalta katolta voi saada sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä noin 15 vuoden takaisinmaksuajalla laskettuna. Kuva: Janne Käpylehto

Parikymmentä henkeä, lähinnä aurinkosähköhankkeen kiinnostuneita ihmisiä oli seuraamassa asennuksen viimeistelyä ja päälle kytkentää.

Talon omistaja Auli Kontinen väänsi kytkimestä verkkoinvertterin päälle ja kytkennän jälkeen arvuuteltiin että paljonko  tuottaa. 4500 watin nimellistehoinen systeemi tuotti 3470 wattia, ihan hyvä tulos vuodenaikaan ja kellonaikaan nähden.

Hankkeen käynnistäjä Mikko Kotro Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksestä on tyytyväinen siihen, että ensimmäiset paneelit vihdoin nousevat katolle.

”Alueella asuu ennakkoluulotonta väkeä ja uskomme, että tästä ensimmäisestä järjestelmästä saatavat kokemukset rohkaisevat muitakin kiinteistöjä järjestelmien käyttöönottoon. Ja ehkä me myös tarvitsemme tällaisia vähän raikkaampia ruohonjuuritason avauksia kansallisten, jokseenkin ummehtuneiden energiapoliittisten linjauksien vastapainoksi”, Kotro sanoo.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkokeräin uusiutuva energia


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: