MAINOS

Aurunkosähkö kasvattaa suosiotaan – älä osta aurinkosähköä säkissä

Talo

Aurinkosähkön suosio kotitalouksissa on kasvanut nopeasti, mutta koska ala on vielä tuore, ostajilla ei ole juuri kokemusta järjestelmien toiminnasta ja hintatasosta. Tätä on käyttänyt hyödyksi jotkin aurinkojärjestelmiä myyvät yritykset.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

– Useassa maakunnassa on ollut tapauksia, joissa aurinkosähköjärjestelmien myyjä on kiertänyt ovelta ovella ja kaupannut järjestelmiä erityisesti ikääntyneille väärillä harhaanjohtavilla tiedoilla. Myyntitapa on ollut aggressiivinen ja asiakkaille ei ole annettu mahdollisuutta tutustua järjestelmiin ja vaihtoehtoihin. Tämän seurauksena he ovat maksaneet huomattavasti markkinahintaa korkeamman hinnan, kertoo Lähienergialiiton järjestöpäällikkö Tapio Tuomi.

Etelä-Savon energiayhtiöt Etelä-Savon Energia ja Suur-Savon Sähkö ovat huomanneet alueillaan vastaavaa toimintaa. Sen lisäksi, että asiakkaat ovat maksaneet järjestelmistä ylihintaa, on ollut tapauksia, joissa kuluttajalle on myyty järjestelmä, jota ei voida kytkeä verkkoon.  

– Vastaan on tullut ulkomailta tilattuja laitteita, jotka eivät ole täyttäneet Suomessa verkkoon kytkettäviltä sähkölaitteilta vaadittavia ominaisuuksia. Joissakin tapauksissa kuluttajalle on myyty ja asennettu sähköliittymän sallimaan nähden ylisuuri laitteisto, jonka käyttöönottaminen vaatisi toimivan verkoston saneerausta ja lisäliittymismaksua. Näiltä ikävyyksiltä olisi voitu välttyä, jos pelisäännöt olisivat selvillä. Pelisääntöjen kertominen kuluttajalle on myyjän vastuulla, kertoo energianeuvoja Sauli Kuparinen Suur-Savon Sähköstä.

Aurinkosähköjärjestelmän liittämisestä sähköverkkoon on tehtävä sopimus oman verkkoyhtiön kanssa. Sähköverkkoyhtiöön kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa, jotta tuottamaansa aurinkosähköä pääsee käyttämään heti asennuksen jälkeen. Verkkoyhtiö vaihtaa tarvittaessa asiakkaan sähkömittarin ja tekee muut muutokset, jotta sähköverkko saadaan aurinkosähköjärjestelmälle soveltuvaksi. Tämä on tavalliselle kuluttaja-asiakkaalle maksutonta.

– Osa aurinkoenergiajärjestelmien myyjistä hoitaa lupa- ja sopimusasiat asiakkaan puolesta kuntoon. Asiantunteva myyjä pystyy myös laskemaan aurinkopaneelien tuotannon ja hankinnasta saatavan hyödyn asiakkaan energiankulutustietojen perusteella. Järjestelmiä vertaillessa kannattaakin ottaa huomioon millaisia asiantuntijapalveluita, kuten suunnittelupalveluita, hintaan sisältyy. Myös paikalliset laitetoimijat kannattaa muistaa hankintaa suunniteltaessa, muistuttaa tuotepäällikkö Toni Hannula Etelä-Savon Energialta.

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa oman sähköntarpeen mukaan. Pientaloihin asennetaan tyypillisesti 2 – 5 kWp-tehoisia laitteistoja, joiden hinta on keskimäärin 6 000 – 12 000 € asennuksineen. Luotettavaa tietoa aurinkosähköjärjestelmistä löytyy sivustoilta motiva.fi, finsolar.net ja lahienergia.org. Energiayhtiöiden ohjeet löytyvät osoitteista ese.fi ja jseoy.fi. Neuvontaa tarjoaa Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa, johon voi olla yhteydessä puhelimitse 0440 361 623 tai sähköpostitse energianeuvonta@mikseimikkeli.fi.

Lisätietoja:

Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa

www.mikseimikkeli.fi

Suur-Savon Sähkö Oy

www.sssoy.fi

Etelä-Savon Energia

www.ese.fi

Lähienergialiitto

www.lahienergia.org

Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa on hanke, joka tarjoaa puolueetonta ja maksutonta neuvontaa kodin energia-asioissa maakunnan asukkaille ja loma-asukkaille. Neuvontaa tarjotaan puhelimitse ja sähköpostitse sekä tilaisuuksia ja koulutuksia järjestämällä. Energianeuvonnan tarjoamisen Etelä-Savossa mahdollistavat Mikkelin seutu, Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy ja Suur-Savon energiasäätiö. Kuluttajien energianeuvonta Etelä-Savossa on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n koordinoima hanke. Lisää tietoa kodin energiankäytöstä löydät www.eneuvonta.fi –sivustolta sekä energiayhtiösi nettisivuilta.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liikeidean arvioinnista alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinko aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkokenno aurinkokennot aurinkolämpö aurinkolämpöjärjestelmä aurinkopaneeli


Lisää samasta aiheesta