If tutki* suomalaisten alakouluikäisten lasten koulumatkakäyttäytymistä ja heidän ajatuksiaan liikenneturvallisuudesta koulumatkoilla. Kännykän käyttäminen koulumatkalla on kaksinkertaistunut erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, mikä voi lisätä koululaisten riskiä joutua onnettomuuteen. Ifin ekaluokkalaisille jo kymmenettä vuotta jakamat Keltanokka-lippikset auttavat untuvikkoja näkymään liikenteessä.
Kyselyyn* vastanneista lapsista 44 % toivoo, että autoilijat ajaisivat hiljempaa liikenteessä. 25 % toivoo, että autoilijat antaisivat paremmin tietä, kun lapsi on ylittämässä suojatietä. 15 % lapsista toivoo, että liikennettä olisi vähemmän.
13 % kertoo kuuntelevansa musiikkia esimerkiksi kännykästä ja 12 % lapsista puhuu puhelimessa tai kirjoittaa tekstiviestejä koulumatkan aikana. Älypuhelimilla pelattavat suositut pelit näkyvät tilastoissa: 9 % lapsista kertoo pelaavansa pelejä kännykällä koulumatkoilla.
Myös perinteiset häiriötekijät ovat edelleen yleisiä. Lapsista 70 % kertoo juttelevansa koulumatkan aikana kavereiden kanssa ja 23 % leikkii kavereiden kanssa.
MAINOSVaikka kaverin kanssa juttelu on edelleen ylivoimaisesti yleisintä puuhaa koulumatkoilla ja leikkiminen toiseksi suosituinta, on puhelimen käyttö erityisesti musiikin kuunteluun tuplaantunut viime vuoden tutkimustuloksiin verrattuna.
Yli puolet alakoululaisista kertoo kulkevansa kouluun jalan. Yli 40 % suosii pyörällä kulkemista. Kuva: If.
Puhelimen käytön yleistyminen on lähes kokonaan tapahtunut isompien, 10–12-vuotiaiden, lasten keskuudessa. Heistä jo lähes joka viides kuuntelee musiikkia tai viestittelee puhelimella koulumatkallaan liikenteessä liikkuessaan.
Merkittävä havainto on myös, että puhelimen käyttö eri tarkoituksiin kotimatkalla on selvästi yleisempää Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa. Ero on lähes kaksinkertainen.
Tutkimustulosten mukaan koululaisia vilisee eniten jalkakäytävillä ja pyöräteillä.
MAINOSPienet koululaiset käyttävät koulun alkaessa usein koulun, jonkin järjestön tai yrityksen lahjoittamia huomioliivejä. Esimerkiksi vakuutusyhtiö If jakaa nyt jo kymmenettä vuotta koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille Keltanokka-lippalakit, joiden avulla pienet koululaiset näkyvät liikenteessä entistä paremmin. Keltanokka-kampanja tukee Opetushallituksen Liikenneturvallisuusviikkoa.
* Ifin teettämään kyselytutkimukseen osallistui 266 alakouluikäistä suomalaista lasta. Tutkimus toteutettiin sähköisesti toukokuussa 2015. Kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Samansisältöinen tutkimus toteutettiin alakouluikäisille lapsille myös vuonna 2014.
MAINOS