MAINOS

Auton lämmitys talvella

Yleinen

Pakkaskelien myötä autoilijankin on syytä varautua auton esilämmittämiseen. Sähkön käyttöön liittyy aina riskejä, ja auton lämmitys on erityisen haastavaa, koska se tehdään yleensä ulkona ja kylmässä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Auton moottorin esilämmittämisestä on monia etuja: moottori ei kulu kylmäkäynnistyksen takia ja häkä- ja hiilidioksidipäästöt ovat paremmin hallinnassa. Kylmäkäynnistys voi jopa tuplata pakokaasupäästöt. Jos autossa on sisätilalämmitin, ovat auton ikkunat kirkkaat heti ja autoilu on turvallisempaa.

Nämä asiat huomioimalla auton lämmitys on turvallista:

  1.  Syötä auton lämmitystä vain auton lähellä olevasta ulkopistorasiasta. Jotta lapset eivät pääse koskettamaan pistorasiaa, käytä lukittuun koteloon asennettua tai vähintään 1,7 m korkeudelle asennettua pistorasiaa. Älä koskaan tuo syöttöä autolle sisätiloista oven tai ikkunan kautta, koska johto voi vahingoittua eikä sisätilojen pistorasioiden suojaus vastaa ulkopistorasioiden suojausta.
  2. Ellei ulkopistorasiaasi ole suojattu vikavirtasuojalla, harkitse sen asentamista.
  3. Käytä auton lämmityksen syöttöön vain siihen tarkoitettua liitäntäjohtoa, joka kestää taivuttelua kovallakin pakkasella. Älä käytä syöttöön jatkojohtoa, koska lapset voivat leikkiä jatkopistorasialla vaikka työntämällä metallilankaa pistorasian sisään. Jos normaalin mittainen liitosjohto ei riitä, hanki autotarvikeliikkeestä valmis pitkä johto.
  4. Käytä auton sisällä vain erityistä auton sisätilan lämmitintä, joka on rakennettu toimimaan myös alhaisissa lämpötiloissa.
  5. Kun lähdet liikkeelle autolla, irrota lämmittimen johto autosta ja pistorasiasta ja nosta johto pois maasta. Jos johto jää maahan, lapset voivat leikkiä sillä tai se voi muuten vahingoittua esimerkiksi lumen aurauksen takia.
  6. Tarkista pistorasian, liitäntäjohdon ja auton kojevastakkeen kunto aina, kun liität auton lämmitykseen. Kun otat ne käyttöön kesän jälkeen, tarkista laitteiden kunto huolellisesti ja hyvässä valaistuksessa.

Teksti: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK)

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää sähkön käytön turvallisuutta ja luotettavuutta, sähköisiä energiatehokkuusratkaisuja sekä älykästä sähkön käyttöä keräämällä, tuottamalla ja jakamalla tietoa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

auton lämmittäminen auton lämmitys