Autotalli muuntautuu tarpeiden mukaan

Piha

Autotalli on helppo räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi – kaipaatko säilytystilaa puutarhavälineille, lämpimän työpisteen nikkaroinnille tai vaikka varaston polttopuille? Tallin voi koota näppärästi pienelementeistä tai tilata muuttovalmiina. Huolellisen suunnittelun ansiosta autotallista on paljon iloa ja hyötyä. (Kuvassa Autotalli/-katos + varasto KP41 muunnos)

Suomela verkkoadvertoriaa

Autotallin kokoon vaikuttavat eniten autojen määrä ja niiden koot. Yleensä tilaa tarvitaan kahdelle autolle. Tällöin on päätettävä, halutaanko molemmat autot talliin vai säilytetäänkö toista autokatoksessa. On tärkeää miettiä, mitä muita toimintoja autotalliin tarvitaan, sillä usein autotallin yhteyteen halutaan myös varasto tai työtila.

Esimerkiksi Kymppitallien perusmalliston autotalleissa on aina mukana varasto, jonne mahtuvat niin sukset kuin puutarhavälineetkin. Jos tarvitaan enemmän tilaa, on autotallia ja varastoa helppo laajentaa omiin tarpeisiin sopivaksi.

Ennakkosuunnittelussa pitää huomioida myös riittävä sähköistys ja miettiä valaistukseen, ilmastointiin ja lämmitykseen liittyviä asioita. Autotalli on usein uudisrakentamisen viimeisiä työvaiheita, eikä kaikilla aina riitä intoa paneutua riittävästi suunnitteluun tai rakentamiseen. Autotallintoimittajaan kannattaakin olla yhteydessä hyvissä ajoin. Joskus helpotusta rakennusajan varastointiongelmiin voi tuoda se, että autotalli rakennetaan jopa ennen taloa.

KP60S Autotalli, katos + varasto.

Yleisin virhe: liian pieni autotalli

Liian ahtaat autotallit ovat yllättävän yleisiä. Varaa siis tilaa riittävästi ja huomioi muun muassa renkaiden varastointi. Tiukka kääntymiskulma autotalliin ajettaessa vaatii hieman enemmän tilaa kuin jos auton voi ajaa suoraan talliin. Omat ajotaidot on myös hyvä huomioida autotallin leveyttä suunnitellessa. Yhdelle autolle riittää yleensä nelisen metriä leveä talli, kaksi autoa vaativat tilaa ainakin reilut seitsemän metriä. 

– Oma auto kannattaa kuitenkin mitata peileineen ovet auki ja sen jälkeen suunnitella autotallin leveyttä. Autotallin pituus riippuu auton koosta ja tilantarpeesta yleensäkin: autotallissa varastoidaan usein esimerkiksi polkupyöriä, joten niillekin on hyvä varata oma tilansa. Varastot kannattaa kuitenkin rakentaa erikseen ja jättää autotalli vain autolle, Kymppitallien Harri Nokso kertoo.

Nykytekniikalla autotalli valmistuu nopeallakin aikataululla. Nopein ja helpoin vaihtoehto on käyttää tehtaalla valmiiksi rakennettuja vakiokokoisia pienelementtejä. Elementtejä valmistetaan seinä-, ikkuna- ja ovimoduuleina. Talli suunnitellaan moduulijaon mukaan. Kymppitalleilla yhden moduulin leveys on 120 cm ja peruskorkeus 210 cm. Autotallin normaali sisäkorkeus on 2 350 mm, ja sitä voidaan kasvattaa 300 mm:n välein. Autotallin tai -katoksen voi muuntaa oman perheen tarpeiden mukaiseksi lisäämällä rakennuksen pituuteen tarvittava määrä elementtejä. Erilaisilla elementeillä on helppo rakentaa lisäsiipiä ja kulmia eri puolille autotallia.

KP40C Autotalli.Kymppitallien suosittu malli KP15AKV autokatos + varasto mahtuu pienemmällekin tontille.

Pienelementit tuodaan rakennuspaikalle ja kootaan valmiiksi talliksi.

Autotallin valmistajaan kannattaa olla yhteydessä jo ennen pohjan valamista.

Näin pohjan mitat varmasti täsmäävät, jotta elementit ovat asennettavissa. Lupakuvien mukana toimitamme perustuksen mittakuvan, jonka mukaan harkot muurataan, Nokso toteaa.

– Autotallin voi tilata myös muuttovalmiina, ja Kymppitallin muuttovalmistallit ovatkin yhä suositumpia. Asiakkaan tarvitsee hoitaa vain maaperän kaivinkonetyöt ja sorapatja perustusten alle, Nokso sanoo.

 

Vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessujen autokatos + varasto (Kymppitallit Oy).

Yleensä tallin ulkonäkö myötäilee päärakennuksen linjoja, ja silloin huomioidaan muun muassa päärakennuksen kattokaltevuus, katemateriaali ja ulkoseinien pintamateriaali. Mikäli autotallin pintaverhoiluksi on valittu pystylomalauta, elementit tulevat tehtaalta valmiiksi verhoiltuina.

Vaakalaudoitettu talli viimeistellään vasta paikan päällä pystytyksen jälkeen. Vaihtoehtoja pintaverhoiluun löytyy valmistajien valikoimista aina perinteisestä laudoituksesta hirsipanelointiin saakka.

Katso video, kuinka pienelementeistä pystytetään rakennus:

Kylmä vai lämmin autotalli?

Jos talliin on tulossa esimerkiksi työtiloja ja siitä haluaa lämpimän, vaatii autotalli luonnollisesti lämpöerityksen. Pienelementteihin saa valmiiksi lämmöneristykset, mutta elementit voidaan tehdä myös lämmöneristysvarauksella, jolloin eritykset tehdään myöhemmin. Yleensä lämpimät tallit rakennetaankin pienelementeistä.

Turvallisuuden vuoksi kannattaa panostaa riittävään valaistukseen ja ilmastointiin. Tehokas ilmanvaihto estää tallin homehtumisen. Ilmastoinniksi ei riitä muutama ilmastointiventtiili autotallinovessa.

KP78P kahden auton talli + tilava varasto.

 

Nokson mukaan yksi autopaikka vaatii 1–2 loisteputkivalaisinta sekä vähintään yhden ulkovalon. Mikäli talliin tulee työtila, tarvitsee sekin oman valaistuksensa. Yhtä autopaikkaa kohden talliin on hyvä asentaa kaksi pistorasiaa. Lisäksi automaattista ovenavaajaa varten tarvitaan maadoitettu pistorasia, joka asennetaan tallin kattoon keskeltä oviaukkoa mitattuna 2,5 metriä autotallin takaosaa kohti. Mikäli talliin tulee vesipiste, pitää sähkötarvikkeiden olla vesisuojattuja.

Autotallin sähköistysurakka maksaa noin 1 200–1 500 €. Talliin ei kuitenkaan ole pakko vetää erillisiä sähköjä, jos energianlähteenä käytetään katolle asennettuja aurinkopaneeleja. Ledit ovat energiaa säästävä ja pitkäikäinen ratkaisu autotallin valaistuksessa. Ledit sopivat sekä sisälle että ulos.

Unelmoitko hevostallista tai tarvitsetko mökillesi venevajaa?

Kymppitallit toimittaa autotallien lisäksi myös muita piharakennuksia.

– Olemme toimittaneet talleja, joissa on laajennettuja työtiloja ja jopa sauna pukuhuoneineen. Myös vierashuoneen voi rakentaa autotallin yhteyteen, Nokso vinkkaa.

Hyvä idea on puolittaa tallin takaosan varastotila kahteen eri käyttötarkoitukseen siten, että puolet varastosta on yhdistetty varsinaiseen autotallitilaan sisäpuolelle avoimeksi jatkeeksi ja toinen puoli on perinteisempään tyyliin omalla sisäänkäynnillään. Autotalli on näin suorakaiteen muotoinen, mutta sisällä autotallissa on muutaman neliön lisätila esimerkiksi työpisteeksi tai säilytystilaksi.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

auto autokatos autopaikka autotalli elementti elementtitalli hevostalli Kymppitallit Puutalokymppi talli

Julkaisuun liitetty yritys

http://kymppitallit.fi/tallimallisto

Joko sinun autollasi on sateensuoja?

Kymppitalliin saat suojaan niin autot, polkupyörät, harrastevälineet kuin keskeneräiset projektisikin. Perusmalliston talleissa on aina mukana myös varasto, johon mahtuu hyvin niin sukset kuin puutarhavälineetkin. Mikäli tarvitset enemmän tilaa on autotallia ja varastoa helppo laajentaa. 

Etkö löydä sopivaa autotallia tai autokatosta vakiotalleista?

Autotallia/autokatosta on mahdollista jatkaa tai lyhentää ±1.2m moduleina: ikkunamoduli / ovimoduli / seinämoduli.

Autotallipaketit saa myös tuulensuojapintaisena, jolloin on mahdollisuus erilaisiin ulkoverhousvaihtoehtoihin.

Talleista on mahdollista räätälöidä myös pulpetti- tai kaksoispulpettiversioita. Meiltä saa myös varastorakennuksia, aittoja, venevajoja, hevostalleja ym. piharakennuksia.

Tuo ideasi meille, etsimme yhdessä kanssasi sinulle autotalli/-katos/-varasto -ratkaisun!

Lue lisää: Kymppitallit Oy